Sempozyumun açılış töreni Osmanlı Devleti Sadrazamı Öküz Mehmet Paşa tarafından 1618 yılında yaptırılan Kuşadası Kervansarayı’nda gerçekleşti. Açılış törenine Aydın Valisi Yavuz Selim Köşger, Kuşadası Kaymakamı Sadettin Yücel, Adnan Menderes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman Selçuk Aldemir, İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, Kuşadası Belediye Başkan Vekili Tibet Özer, Aydın İl Kültür ve Turizm Müdürü Murat Yılmaz, Aydın Arkeoloji Müzesi Müdürü Abdülbari Yıldız, Kuşadası Müftüsü Vehbi Akşit, İlçe Milli Eğitim Müdürü İbrahim Ataman, ADÜ Turizm Fakültesi dekanı Aziz Bostan,Kuşadası Kültürel ve Tarihi Mirası Koruma Derneği Başkanı Mahmut Ökçesiz ile protokol üyeleri, STK Temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından Mahmut Ökçesiz, düzenleme kurulu başkanı Prof. Dr. Mehmet Akif Erdoğdu, Adnan Menderes Üniversitesi Rektörü Osman Selçuk Aldemir, İstanbul Üniversitesi rektörü Mahmut Ak ve Aydın Valisi Yavuz Selim Köşger birer konuşma yaptılar.

Sempozyumun açılışında konuşan Kuşadası Kültürel ve Tarihi Mirası Koruma Derneği Başkanı Mahmut Ökçesiz, Mehmet Paşa’nın Osmanlı Devleti’nde yetki sahibi önemli bir şahsiyet olduğuna dikkat çekerek “Kuşadası, 1613-1618 yılları arasında Padişah 1. Ahmet’in damadı ve vezir-i azamı olan Öküz Mehmet Paşa tarafından bir şehir olarak kurulmuştur. Osmanlı imar politikasında, bir şehir kurulurken önce merkezde bir Cuma camisi yapılır ve caminin etrafına diğer yapılar dizilirdi. Aslen Ulukışla Varsak Türkmeni olan Öküz Mehmet Paşa, padişahtan aldığı 'Şenlendirme-iskana açma' iznini Kuşadası için kullanır. Düzenlendiğimiz sempozyumda Mehmet Paşa ile ilgili bu tarz birçok bilinmeyeni hep birlikte öğreneceğiz” dedi.

Protokol konuşmalarının ardından Kaleiçi Camiinin Müezzini Neyzen Muhammet Doğan’ın ney dinletisi ve Ege Üniversitesi Devlet Konservatuarı Öğrencisi Mehmet Karpuzcu’nun zeybek gösterisi izlendi. Kervansaraydaki resmi tören esnasında Adnan Menderes Üniversitesi Davutlar Meslek Yüksek Okulu Aşçılık Bölümü Öğretim Üyesi Emrah Köksal Sezgin ve öğrencilerinin hazırladığı “ Helva-i Hakani “ adlı Osmanlı sultanlarının yediği tatlı protokol üyelerine, akademisyenlere ve töreni izlemeye gelen davetlilere ikram edildi.

Sempozyum, Kuşadası Korumar Otel’de 3 oturumda sunulan 14 bildiri ile devam etti.