İYİ Parti Aydın İl Başkanı Cemal Sarı, konaklama vergisi ile ilgili açıklama yaptı. Aydın'ın hem turizm, hem de tarım kenti olduğunu hatırlatan Sarı, son yıllarda artan maliyet oranlarının her iki sektörde de sıkıntılara yol açtığını ifade etti. Kuşadası ve Didim'in Türkiye'nin en eski ve köklü turizm merkezi olduğunu belirten Sarı, şunları kaydetti: "Her iki ilçemizde iç ve dış kaynaklı sebeplerden dolayı 2015’ten itibaren turizm sektöründe ciddi daralmalar yaşanmış, son bir sene yavaş yavaş toparlanma başlamıştır. Turizm sektörü sadece Kuşadası ve Didim’i değil, Aydın’ın geri kalan ilçelerini de besleyecek bir kapasiteye sahiptir. Gerek bu alandan giren sıcak para, gerekse yarattığı katma değer ve istihdam Aydın’ın geneli için çok kıymetlidir. Bu sebeple hem yerel yönetimler hem de merkezi yönetim bu alanda daha fazla katkı sunmalı ve turizm potansiyelinin kullanımında destek ve teşvikler sağlamalıdır."

KANUN DEĞİŞİKLİĞİ TEKLİFİNE DİKKAT ÇEKTİ

Meclis gündeminde yer alan bir kanun değişikliği teklifine dikkat çeken Sarı, "Hükümet kanadından getirilen bu teklife göre, konaklama tesislerinde kalacaklar için, yeni bir ‘konaklama vergisi’ öngörülmektedir. Bu konaklama vergisi tasarısına göre; 5 yıldızlı otel ve tatil köylerinde 18 TL, 4 yıldızlı otel ve tatil köylerinde 12 TL, 3 yıldızlı oteller ve belgeli konaklama tesislerinde 9 TL, 2 ve 1 yıldızlı oteller pansiyonlar motel apart hotel ve kampinglerde 6 TL, butik oteller ve özel konaklama tesislerinde 18 TL kişi başı gecelik ek vergi getirilmektedir. Bu tarifede yer alan vergi tutarları, her yıl bir önceki yıla ilişkin yeniden değerleme oranında artırılmakta ve bu vergilerde herhangi bir indirim yapılamamaktadır. Yani tasarı bu yıl çıkarsa 2020’de bu rakamlara yüzde 22,5 zam uygulanacaktır. Konaklama vergisi, konaklama yapan kişiden direkt alınacaktır. Mesela 4 kişilik bir aile beş yıldızlı otelde bir hafta tatil yaptığında, otel masraflarının dışında vergi olarak 504 TL daha ek ödeme yapacaktır" dedi.

"TURİZM SEKTÖRÜNÜ OLUMSUZ ETKİLEYECEK"

Tasarının yasalaşmasının konaklama turizminde maliyetleri arttıracağını, bu durumun da turizm sektörünü olumsuz etkileyeceğini savunan Sarı, "Turizm sektöründen daha fazla kazanmanın ve daha fazla vergi almanın yolu; yeni vergiler değil, yeni yatırımlar ve yeni bağlantılar olmalıdır. Bu vesileyle, bu tasarıyı gündeme getiren hükümet kanadını tasarıyla ilgili bir kez daha düşünmeye davet ediyoruz" diye konuştu.