Törene Nazilli Belediye Başkan Yardımcısı CHP’li Mert Öreroğlu, CHP Nazilli İlçe Başkanı Serkan Sevim, Atatürkçü Düşünce Derneği Nazilli Şube Başkanı Şafakta Nalan Ayaz, Vatan Partisi Nazilli İlçe Başkanı Zühre Genişel, Eğitim-İş Sendikası Nazilli Şube Başkanı Abdullah İçöz, Cumhuriyet Kadınları Nazilli Şube Başkanı Afet Gök Afet Gök Heuschele, parti yöneticileri, muhtarlar ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı. Törene katılan kurumların çelenk sunumlarının ardından saygı duruşu yapıldı ve İstiklal Marşı okundu.

“CUMHURİYET ŞAŞMAZ BİR PUSULADIR”

Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yapan CHP Nazilli Gençlik Kolları Başkanı Doğukan Kurnaz, “Yıllar boyu verdiği bağımsızlık mücadelesinde döktüğü kan, acı ve gözyaşına rağmen muzaffer ayrılan yeni Türk Devleti’nin ilk Anayasası’nda ‘Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir’ diyerek, milletin efendiliğini her şeyden üstün tutan Mustafa Kemal Paşa’nın ‘Yarın Cumhuriyeti ilân edeceğiz’ demesinin üzerinden tam 96 yıl geçti. Cumhuriyet aydınlanma seferberliğidir, demokrasidir, hukuk devletidir, kadın erkek eşitliğidir. Cumhuriyet eşit yurttaşların onurlu birliğidir. Cumhuriyet aydınlık medeniyet için hep doğru yönü gösteren şaşmaz bir pusuladır” diye konuştu.

“ÇAĞDAŞLIĞIN YOLUNU AÇTI”

Cumhuriyet’in muasır medeniyetler seviyesine ulaşmak gayesiyle okullar yaptığını ve milli eğitim ordusu yetiştirdiğini ifade eden Kurnaz, “Yıllarca süren savaşlarda yetim kalan çocuklarımıza Cumhuriyet sahip çıkmıştır. Biz millet olarak türlü zorluklardan bugünlere gelirken, birlik ve beraberliğimizi pekiştiren, çağdaşlaşmanın, aydınlanmanın ve demokrasinin yolunu açan değerlerimize her koşulda sahip çıkmamız gerektiğini bugün çok daha iyi anlıyoruz. Bizim mücadelemiz sadece Cumhuriyet’e sahip çıkma mücadelesi değil, kayıtsız şartsız milletin olan egemenliğin, hiçbir surette belli bir kişiye, zümreye veya sınıfa bırakılamaması mücadelesidir. Büyük zorluklarla, fedakârlıklarla kurulmuş olan Cumhuriyet bu mücadeleye değer” şeklinde konuştu.

“CUMHURİYET, ATATÜRK’Ü ANLAMAKTIR”

Törende daha sonra ADD Gençlik Kolları üyesi de konuşma yaptı. Cumhuriyetin uzun bir mücadelenin sonucu kurulduğunu hatırlatan Gençlik Kolları Üyesi, “Cumhuriyet emperyalizmin yenilgiye uğratılmasının abidesidir. Milletin onurudur, uygarlığın anahtarıdır, yok edilmek istenen bir milletin var oluş destanıdır. Yurttaşlık, özgürlük, eşitlik , adalet, demokrasi ve uğruna ölünesi vatandır Cumhuriyet. Namustur, haysiyettir, nefestir, emperyalist oyunları görmek ve bozmaktır. Aydın olmaktır, sarayın değil ulusal egemenliğin adıdır. Şahsın değil, demokrasinin kazancıdır. Sözde değil, özde milli olmaktır. Akıldır, bilimdir çağdaşlıktır. Kadınla erkeğin el ele koştuğu hedeftir Cumhuriyet. Çocuklarımızın mutlu yarınlarıdır. Kurtarıcımız Mustafa Kemal Atatürk’ün yolundan yürütmektir” ifadelerini kullandı.