Nazilli Orman İşletme Müdürlüğü’ne bağlı Kuyucak Orman Şefliğinden havalanan su atak yangın helikopteri, Kuyucak başta olmak üzere Nazilli, Yenipazar, Bozdoğan ve Karacasu üzerinden yaylalara geçerek, geziye katılanlara bölgeyi kuş bakışı inceleme imkanı sundu. 153 bin hektarlık ormanlık alanın incelenme fırsatı bulunulduğu 45 dakikalık keşif uçuşunda Türk pilot Yusuf Bakar tarafından bölgedeki söndürme faaliyetleri ve yangın söndürme helikopterlerinin özellikleri anlatıldı. Yangın sezonunda yanan ormanlık alanların incelendiği uçuşta, su toplama çukurları ve Dandalaz Barajı da yakından izlendi. Gazeteciler, gezide ormanlık alanları ve bölgenin doğa güzelliklerini de havadan görüntüleme fırsatı buldu.

YANGIN SÖNDÜRME ÇALIŞMALARI ANLATILDI


Yangınla mücadele konusunda canla başla çalışan ekip arkadaşlarının sorumluluk sahalarını görmeleri ve basın mensuplarına orman faaliyetlerini göstermek amacıyla keşif uçuşu gerçekleştirdiklerini söyleyen Nazilli Orman İşletme Müdürü Türkay Karaçay, 153 bin hektarlık sorumluluk sahasına 14 orman işletme şefliği olarak kontrol ettiklerini belirtti. Karaçay, "Bizim sorumluluk sahamız Aydın, İzmir ve Denizli illerini sınırlayacak şekilde kapsamaktadır. Bu sene içinde ve geçmiş yıllarda orman sahalarımıza yapmış olduğumuz işlemler ve gelinen noktaları keşfetmek için bir uçuş planladık. Ayrıca yangın helikopterlerinin, su toplandığı ve su ikmallerini yaptıkları kuyularımızı havadan inceledik. Helikopterlerimiz yangın sezonu boyunca çok fayda sağlıyor. 5 ay boyunca görev yapan helikopterimiz son günlerine yaklaştı. Bugün bizim yangınla mücadelede, gözlemde çalışan arkadaşlarımızı sezon sonunda sorumluluk sahalarını tanımaları, havadan görmek maksatlı bir keşif uçuşu yaptık. Yangın sezonu boyunca bizlere, doğru haberlerle bizlere desteği olan basın mensuplarına da sorumluluk sahamızı gösterme fırsatı bulduk ve yangın helikopterinin çalışma şartlarını da gözlemlemiş olduk" dedi.

24 YANGINA MÜDAHALE EDİLDİ


Su atak helikopteriyle gerçekleşen keşif uçuşunda kuleci personellerin sorumluluk sahalarını görmelerinin sağlandığını hatırlatan İşletme Müdürü Türkay Karaçay; “Bu sene orman işletme müdürlüğü olarak 18'i orman, 6'sı da kırsal alan yangını olmak üzere toplam 24 adet yangınla mücadele ettik. Geçtiğimiz yıla göre yaptığımız çalışmalar ve önlemlerle bu yıl ki rakamlarımız biraz daha iyi. Toplamda 19.98 hektarlık orman ve kırsal alan zarar gördü. Bu mücadelemizde 1 adet helikopterimiz, 12 adet arazözümüz, 6 adet su ikmal aracımız ve 8 adet ilk müdahale aracımız etkin rol üstlendi. Ayrıca İşletme Müdürlüğümüzde 120 yangın personeli ve 10 orman teknik personeli olan orman mühendislerimizle bu çalışmaları yürütmekteyiz. Sorumluluk sahamızda helikopterlerimizin yararlandığı işletme müdürlüğümüze ait 18 adet su toplama çukuru ve 21 adet havuz var. Ayrıca 8 adet yangın gözetleme kulemiz de 24 saat etkindir ve gözetleme yapmaktadır. Bu sene sizlerin de katkısıyla olumlu ve başarılı bir sezon geçirdik. İnşallah önümüzdeki senelerde de aynı başarıyı yakalarız.”

EN GEÇ 15 DAKİKADA MÜDAHALE EDİLİYOR


Nazilli Orman İşletme Müdürlüğü olarak 7 ilçeyi kapsadıklarını kaydeden Karaçay; “Buharkent, Kuyucak, Bozdoğan, Karacasu, Sultanhisar, Nazilli ve Yenipazar ilçelerinde toplam 153 bin hektarlık bir ormanlık alanımız var. Genel alanımız 345 bin hektardır. Ormanlık olan 153 bin hektarlık alanımızın da yüzde 80'e yakını verimli ormanlardır. Ayrıca yangın açısından birinci derece hassas bölgedeyiz. Çok riskli bölgedeyiz. Köy adedimiz fazla ama vatandaşlarımızın duyarlı olması ve mücadelemize destek olması bu seneki yanan alanlarımızın az olmasına sebebiyet verdi. Vatandaşlarımıza bu konuda çok teşekkür ediyoruz. Ormanlık alanlarda gördükleri yangınlar için 24 saat boyunca Alo 112 veya Alo 177'yi arayabilirler. Bu telefon ücretsizdir. Bu hatlardan bize anında bilgiler ulaşıyor. Bizim de ekiplerimiz orman içerisinde her yangına en fazla 15 dakikada ulaşabilecek şekilde konuşlanmış durumda. İhbarlar bize ulaştığında telsizler ve kuleler vasıtasıyla ekiplerimizi harekete geçiriyoruz. 13 ila 15 dakika içerisinde de yangınlara müdahale ediyoruz” ifadelerini kullandı.

“HEM KARADA HEM HAVADA MÜKEMMEL MÜCADELE VAR”


2010 yılından bu yana Türkiye'de görev yaptığını belirten helikopter pilotu 31 yaşındaki Ukraynalı Andrei Tirkov, Türkiye Cumhuriyeti hükümetinin ve devletinin orman yangınları konusunda çok ciddi adımlar attığını söyledi. Tirkov, “Türkiye'de hükümet ve devlet yangın operasyonlarına çok ciddi bakıyor. Bu konuda devlet, helikopter ekibi olarak bize çok yardımcı oluyor. Operasyonları başarılı şekilde sürdürüyor, sıkıntı olmadan görevimizi yerine getiriyoruz. Özellikle devletin ve Orman Bakanlığı'nın, orman yangın operasyon ekibi olarak hem yerde hem karada gerçekten mükemmel bir şekilde operasyon yaptığının herkesin emin olması gerekiyor. Mükemmel bir mücadele var. Türkiye’de görev yapmak çok güzel. Tek sıkıntımız havanın sıcak olması" dedi.

“YAKINDAN İNCELEME FIRSATI BULDUK”


Nazilli Orman İşletme Müdürlüğü'ne ait helikopterle gerçekleştirilen keşif uçuşunun bölgeyi tanımak ve orman yangınlarıyla yapılan mücadeleyi anlamak için faydalı olduğunu söyleyen Nazilli Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ümit Özmen; “Nazilli Orman İşletme Müdürlüğümüzün yürüttüğü güzel bir organizasyon oldu. Kuyucak, Nazilli, Bozdoğan ve Karacasu bölgesindeki ormanlık alanlarımızı inceleme şansı bulduk. Orman yangınlarıyla mücadele konusu başta olmak üzere orman alanlarının genişletilmesi ve orman yangınlarında çalışan ateş savaşçılarının çalışma ortamlarını yakından görmek, bilgi sahibi olma fırsatı bulduk. Keşif uçuşunun verimli bir etkinlik olduğunu düşünüyorum. Hem bölgemizdeki alanları görme şansı bulduk, hem de burada yapılan mücadele bize birebir yaşayanları tarafından anlatıldı. Orman işçilerinin çektiği zorlukların yanı sıra ormanlık alanların korunmasının öneminin tekrar anlatılması buna vesile oldu. İnşallah orman yangın sezonları en verimsiz şekilde gerçekleşir. Çünkü ne kadar orman yangını az olursa ülkemizin ve bölgemizin menfaatine olur” ifadelerini kullandı.
Nazilli Orman İşletme Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen keşif uçuşunun ardından kule personelleri ve Kuyucak şefliği personelleri ile basın mensupları hatıra fotoğrafı çektirdi.