2019 yılı Aydın Turizm Değerlendirme Toplantısı Aydın Valisi Yavuz Selim Köşger başkanlığında Didim’de yapıldı. Venosa Otel’de yapılan toplantıya Aydın Valisi Yavuz Selim Köşger, Didim Kaymakamı Mehmet Türköz, Aydın İl Emniyet Müdürü Suat Ekici, Didim Belediye Başkanı A. Deniz Atabay, Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel, Germencik Belediye Başkanı Fuat Öndeş, Karacasu Belediye Başkanı Zeki İnal, Söke, Kuşadası, Germecik, Efeler ve Karacasu kaymakamları, Didim’deki oda başkanları, sivil toplum kuruluş temsilcileri, turizmciler ile otel sahipleri katıldı. Toplantının açılış konuşmasını Didim Ticaret Odası Başkanı Hilmi Erbaş gerçekleştirdi. Erbaş konuşmasında turizm sektörünün ülke büyümesi ve istihdam açısından bu yıl da bilindiğini belirterek, “Önümüzdeki yıl turizmde farklı bir bakış açısına ihtiyacımız var. Bu ay Turizm Çalıştayı yapacaktık ama erteledik. Sayın Bakanımızla ilçemizdeki turizm konularını ele aldık. Bu konuda çalışmalar devam ediyor. Bu noktada Turizm Çalıştayımızı önümüzdeki aylarda yapacağız ve bakanlığımızın hazırladığı projeleri ele alacağız” dedi. Aydın İl Kültür ve Turizm Müdürü Murat Yılmaz ise bazı konuların yıl sonu değerlendirilmesi için yapıldığını belirtti.

“2-3 YIL SONRA GÜZEL TESİSLERİMİZ OLACAK”

Didim Belediye Başkanı Ahmet Deniz Atabay, “Belki önemli kararlar alınmayacaktır ama bazı sorunlar ele alınacaktır. İçinde bulunduğumuz yaz sezonu tur operatörleri ile çalışan nitelikli tesisler açısından, Didim açısından söylüyorum ama kötü geçmedi. Bir takım eksikliklerimiz var. İmkânlarımızla düzelteceklerimizi düzeltiyoruz ama bizi aşan konuları Valiliğimize iletiyoruz. Birçok eksikliklerimiz var. Bunlar nitelikli yatak tesislerimiz, 2-3 yıl içerisinde güzel tesisleri ilçemizde göreceğiz” diye konuştu.

YATAK KAPASİTESİ EKSİKLİĞİ

Didim Kaymakamı Mehmet Türköz ise, “Bu toplantıları daha önce de yaptık ve katkısı oluyor. Sorunlar ele alınıyor. Turizm potansiyeli yüksek ve onlarca turizm çeşitliliği Aydın’da yapılabilir. Artık söylemle beraber eyleme geçmeliyiz. Bilimsel ve profesyonel bakış açısıyla Aydın’ın potansiyeli daha artacaktır. Sayın Bakanımız Didim bizim radarımızda dedi. Biz Kuşadası ile birlikte turizm yapıyoruz. Biz Didim olarak yatak kapasitesi eksikliğimiz var. Bazı eksiklerimiz olsa da kendi özeleştirimizi de yapıyoruz” dedi.

“8 VEKİL BİR ARAYA GELİP TURİZMCİLERİN SORUNLARINI ELE ALMALIYIZ”

CHP Aydın Milletvekili Hüseyin Yıldız, “Didimli bir vekil olarak turizmle ilgili sorunları dile getirdik. Turizme yatırım yapan herkese teşekkür ediyorum. Her türlü riski alarak 200 milyar dolar yatırım yaptılar. Turizmciler aynı zamanda ihracat yapıyor. Eleştiri için söylemiyorum ama maalesef Ankara bunu böyle bakmıyor. Kıyı şeritleri Milli Emlak’ın üzerinde; belediyeleri bir çalışma yapacak ya kiralamak zorundadır ya da engellemelerle karşılaşmaktadır. Kıyıların 50 ila 100 metre olan yerleri belediyeler devretme zorundadır. Bunu gerçekleştirirsek hesap sorabiliriz. Otelciler ve yatırım yapan işadamların işlerini kolaylaştırmak için Aydın’ın 8 vekili bir araya gelip, bunları aramızda tartışıp kanunla bunu gerçekleştirebiliriz. Turizmde biz 2023’te 100 milyon turist, 100 milyar dolar geliri yapabiliriz. Ticaret açığımızı da bununla kapatabiliriz” ifadelerini kullandı. Yıldız, Avrupa’daki emeklilerin ülkeye çekilmesi noktasında çalışmalar yapılmasını isterken, “Avrupa’da 150 milyon emekli var; 20 milyon emekliyi buraya çekip 6 ay boyunca hizmet edebiliriz. Bu sistem Avrupa’da var; özellikle yazlık olan oteller 6 ay çalışıp 6 ay kapatıyor, otel odalarını buna göre yaparsak ve iyi bir eğitim sistemi kurarsak Türkiye iyi yerlere gelecektir” dedi.

“MAALESEF TERMALİ ENERJİYE İNDİRGEDİK”

Aydın Valisi Yavuz Selim Köşger, turizmde sezon kavramına karşı çıkarak 365 gün turizm vurgusunu dile getirip, “Bir sezon kavramı var ama aslında sezon kavramını aşmamız lazım. Turizm sezonu diye bir şey olmaması lazım. Aydın gibi yerde turizm sezonu kavramı olmaması lazım. 365 gün Aydın’da turizm potansiyeli var. Biz geldiğimiz günden beri söylüyoruz. Turizm anlamında ciddi potansiyelimiz var. Turizm sadece yaz turizmine indirmek bizim için büyük bir kayıp, bizim 23 antik şehrimiz var. Dünya harikası doğamız var. Bizim ülkemize özgün gastronomimiz var. Zeytinyağı ve sebze odaklı gastronomimiz var. Dünyada 7. Avrupa’da 1. olan termal kaynaklarımız var. Maalesef termali enerji üretimine indirgemiş durumdayız. Maalesef faydalanamıyoruz. Bizim hedef kitlemizi, gelen turistleri çeşitlendirmemiz lazım. Sadece Avrupa ya da Rusya’dan değil her yerden turist ağırlamamız lazım. Bir ülkenin kafası bozuluyor, ülke size turist göndermiyor. Bizim bir ülkeye bölgeye mahkum olmaktan bir sezona mahkum olmaktan çıkmalıyız. Yapacak çok işimiz var” dedi.
Toplantıda söz alan turizmciler ise yaşadıkları sorunlar ve bürokrasi noktasında yaşanan gecikmelerden dert yanarak çözüm yolları konusunda fikirlerini dile getirdiler.