Erim, Aydın Valiliği ile Adnan Menderes Üniversitesi işbirliğinde hayata geçirilecek projeyle fabrikanın ekonomiye katkı sağlamaya başlayacağını ifade etti.

CUMHURİYET TARİHİNİN DEV PROJESİ

Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından 1937 yılında bizzat açılan ve devlet eliyle kurulan ilk basma fabrikası olan Sümerbank Basma Fabrikası, 1950’li yıllara kadar bölge ekonomisine hizmet etti. Teknolojinin hızla gelişimine ayak uyduramadığı için 1950’den itibaren kan kaybetmeye başlayan Sümerbank Basma Fabrikası, 1999 yılında borçları nedeniyle tamamen kapandı. Cumhuriyet tarihinin dev projeleri arasında yer alan Sümerbank Basma Fabrikası, 14 Kasım 2002 yılında Özelleştirme İdaresi’nce bedelsiz olarak Adnan Menderes Üniversitesi’ne ( ADÜ) devredildi. ADÜ Sümer Kampüsü içerisinde kaderine terk edilen fabrikanın yeniden canlandırılması için adım atıldı. Aydın Valiliği ile ADÜ Rektörlüğü işbirliğinde başlatılan proje kapsamında Sümerbank Basma Fabrikası’nın modernizasyonu ile fizibilite çalışmalarına başlandı.

“İSTİHDAM İÇİN FABRİKA ACACAĞIZ”

AK Parti Aydın Milletvekili Bekir Kuvvet Erim, Sümerbank Basma Fabrikası’nın Nazilli’nin en önemli değerlerinden olduğunu söyledi. Tarihte önemli bir misyona sahip olan fabrikanın yeniden ekonomiye katkı sağlaması için yaptığı girişimlerin sonucunda gelişmeler yaşandığını dile getiren Erim, “Sümerbank Basma Fabrikası, Cumhuriyet tarihinin dev projelerinden biri olarak yer alıyordu. Ancak zamanla teknolojiye ayak uyduramadığı için kapandı. Bu fabrikanın bulunduğu alanda üniversiteye bağlı fakülte eğitim hizmeti veriyor. Elbette eğitim ülkemiz için çok önemli. Fakat bizim gençlere yeni iş sahaları açmamız gerekiyor. İstihdamı arttırmak için fabrikalar kurmalıyız. Geçmişte Aydın Tekstil ve Sümerbank Basma Fabrikaları gibi ilimizde uygulanmış örnekler var. Bu iki fabrikanın da yeniden açılması için girişimlerde bulundum. Sümerbank Basma Fabrikası’nın yeniden canlanması için Aydın Valiliği ile ADÜ işbirliğinde proje başlatıldı, fizibilite çalışması yapılıyor. Bu çalışmaların ardından yol haritamızı belirleyip fabrika sahasını modernize ederek Sümerbank’ı yeniden çalışır hale getireceğiz. Sümerbank Basma Fabrikası yeniden çalışarak ilimizin ekonomisine katkı sağlayacak” dedi.