Köşk ilçesinde yaşayan Ersun ve Rahime Ubay çifti yetiştirdikleri cennet hurmalarını kurutarak satıyor. Misafirlikte gördükten sonra tadını beğenip cennet elması kurutması üretimine başlayan çift, geçen yıl 10 ton yaş cennet elmasını işleyip kuruttu. Piyasada talep gören incirin alternatifi olarak ürettikleri cennet hurması kurusu incir gibi ilgi gördü. Bunun üzerine bu yıl üretimi 50 tona çıkartan Ubay çifti, iç pazarda yer edindikten sonra ilk ürünlerini Almanya’ya gönderdi. Cennet hurması kurusundan iyi kazanç elde eden Ubay çifti, mahallelerindeki 20 kadına da istihdam sağlıyor.

KAPASİTESİ 100 TONA ÇIKACAK


Gıda teknikeri olan Ersun Ubay, tüketicilerin yeni tatlar aradığını ve cennet elması kurusunun bu yüzden yoğun talep gördüğünü söyledi. Devlet desteğiyle işletmesini büyütüp ihracatı arttırmayı hedeflediğini dile getiren Ubay, “Cennet elması hurmasını yaşken Denizli’nin Honaz ilçesinden satın alıyoruz. 130 dönümlük arazi üzerinde kendi bahçemizi de kurduk. Gelecek yıldan itibaren kendi bahçemizdeki ürünleri işleyeceğiz. Bu yıl 50 ton cennet elması kuruttuk. Cennet elması kurusunun perakende fiyatı şu an kilosu 50-60 lira civarında. Yurtdışına ilk ürünü Almanya’ya gönderdik. Dubai, Suudi Arabistan’dan da talep var. Bu yüzden gelecek yıl işletmemizin kapasitesini 100 tona çıkartacağız. Soyma, kurutma ve paketleme makinelerinin temini için 500 bin lira maliyetli bir proje hazırlayıp KOSGEB’e başvurduk” dedi.