Karacasu Vakfı tarafından Karacasu Belediyesi'nin katkılarıyla 2009-2012 yıllarında 4 kez düzenlenen Edebiyat Günleri'nin ardından hazırladıkları kitaplarından o yıllarda Karacasu Belediyesi tarafından bir tane bile satın alınmadığından sitemle söz eden Tahsin Şimşek, “Karacasu Vakfı olarak etkin olduğumuz dönemlerde Karacasu’da 4 yıl üst üste etkinlikler yaptık. Karacasu’ya yazarlar getirdik. O yazarların tüm kitaplarını kitaplaştırdık. O etkinliklerin sunuculuğunu ben yaptım. Kitaplaştıran benim, basan vakıf. Düzenlemeler bana ait. Dört kitap ortaya çıktı. Burada belediye başkanına da mesaj veriyorum. Ben kimseyi karalamak için söylüyorum. Bizim o kitaplarımıza belediye sahip çıkmadı, bir tanesini bile satın almadı. Peki kardeşim hem Karacasu’nun kültürüne katkıda bulunacağız diyor, Ankaralı Ayşe kadar da mı hatırımız yoktu bizim. Arkadaşlar bizimle işbirliğin yaparsanız biz katkı sunmaya hazırız. Darmadağınık bir sürü yerde yazı var. Muzaffer İzgü’nin, Ömer Koç’un Afrodisias’la ilgili metinleri var. Zehra Ünivar’ın, Hüseyin Yurttaş’ın, Mehmet Genç’in yazıları var. O vakıf kitaplarında sadece Afrodisias ve Karacasu için 300 sayfalık metin var. Bu metinler yeniden kitap haline getirilebilir” dedi.

“KİTLELER ALEYNA TİLKİ’Yİ SEVEBİLİR AMA…”

Afrodisyas’a tutkuyla bağlı olduğunu ifade eden Şimşek, “Çünkü müzenin yanında bizim hayvan damımız vardı. Çünkü onun karşısında kahvecinin radyosunu biz almıştık. Afrodisias’la ilgili anılarım oldukça zengindir. Cengiz Bektaş insan tüm sosyal ve kültürel donanımları tamam olan bir kentte yaratılır. Bu donanımları tam olmayan yerleşime de kent denmez. Biz sosyal ve kültürel donanımı nerede elde ediyoruz. Tarihi ve mitolojik zenginliğe ulaşarak elde edeceğiz. Cengiz Bektaş’ın gözlüğü ile bakarsak eyleme geçmeyen bilgi bilgi değilse, kültür, yaşamı olanaklandırmaksa Konya, Aydın, Denizli, Karacasu mu kenttir. Afrodisyas mı kenttir. Afrodisyas kenttir. Çünkü stadyumu vardır, tiyatrosu vardır, çünkü bir kent planı vardır, çünkü tarihi ve edebiyatı vardır. Buraya geldiğiniz için sizleri kutluyorum, çünkü kentleşmek ancak böyle oluyor. Şimdi karşımızda belediye başkanımız var. İletimiz ona. Kitleler başka şeylerden hoşlanabilir. Kitleler Ankaralı Ayşe’yi, Aleyna Tilki’yi daha çok sevebilir. Onu dinlemeye daha çok gelebilir. Ama kalıcı olan bu tür etkinliklerdir. Çünkü bunlar, metne, kitaba, yazıya dönüşür, arşive dönüşür. Arşivi ve kültürel ve sosyal dönümü istediğiniz kadar uğraşın kent yapamazsınız. Sadece modern yapıların olduğu bir yer yapar çıkarsınız” dedi.

“AFRODİSİYAS DA BİZİM SÜMERLER DE HİTİTLER DE”

Mustafa Kemal Atatürk’ün “Bir vatanın sahibi olmanın yolu, o topraklarda yaşanmış tarihi olayları bilmek, doğmuş uygarlıkları tanımak ve sahip olmaktan geçer” sözünü hatırlatan Şimşek, “Sevgili gençler size kim ne anlatırsa anlatsın, Afrodisias da bizim, Hitit de bizim, Frigya da bizim, Lidya da biziz, Urartu da biziz, Hattiler de bizim, Hurriler de biziz. Biz bu coğrafyanın kültürünü taşıyan bir birikimiz. Biz onlarla var olduk. Niye Mustafa Kemal toprağın altını işleten kurumlara ETİ Bank adını vermiş, toprağın üstündekileri işleten kurumlara SümerBank adını vermiş. Eğer Mustafa Kemal sevgimiz varsa şişirme bilgilere değil böyle bilgilere ihtiyacımız var” şeklinde konuştu.

“TÜRKÇE’YE SAYGI GÖSTERELİM”

Edebiyat alanın içerisinde Afrodisias ve Karacasu’nun geçtiği kitap ve metinleri tek tek anlatan Şimşek ayrıca bir uyarıda bulundu. Şimşek, “Ben dünyanın çeşitli ülkelerini gezdim. Her turistik belde de her mekan kendi ana dilinin söyleyişi ile yazılıyor, sonra yanına ayraç açılıyor, turiste hitap eder şekilde diğer dillerde yazılıyor. Cengiz Bektaş, Mesut Ilgım, Haluk Şahin ve ben ısrarla Afrodisyas’ı ısrarla ve inatla Aphrodisias ya da Afrodisias değil Afrodisyas yazmakta direniyoruz. Bunun Türkçe’ye bir saygı ve ana dile bir saygı olarak görüyoruz. İkonya Konya olarak nasıl bizimse, Stanpoli İstanbul olarak bizimse Afrodisyas da bizimdir diyoruz” dedi.

TAHSİN ŞİMŞEK KİMDİR?

1948 yılında Karacasu’ya bağlı Işıklar köyünde doğan Tahsin Şimşek, ortaöğrenimi Ortaklar İlköğretmen okulunda, yüksek öğrenimini Necati Bey Eğitim Enstitüsünde tamamladı. Çeşitli okullara edebiyat ve Türkçe öğretmenliği yapan Şimşek, edebiyat ve kültür dergisi Afrodisias Sanat’ı yayımladı. Yazı ve şiirleri çeşitli dergilerde yayımlanan Şimşek, çok sayıda şiir, derleme, deneme, araştırma kitapları yayımladı. Şimşek eserleriyle çeşitli ödüller de kazandı.