Türkiye'de kestane ağacı varlığı ve üretimi bakımında lider durumda bulunan Aydın'da üreticiler kestane hasadına başladı. Türkiye'deki toplam kestane üretiminin yüzde 27'sini karşılayan Aydın ve ilçelerinde, meşakkatli kestane hasadı göründüğü gibi kolay olmuyor. Hasat sezonu çok kısa süren kestane işinde en önemli sorunların başında bu işte çalışacak insanın bulunamaması geliyor. Tehlikesi dolayısıyla günlük yevmiye ücreti de gündelik işlerin 2-3 katına çıkıyor. Günlük 250-300 TL arasında çırpıcılara ücret ödenen kestanede toplayıcılara da 100-150 arasında yevmiye veriliyor. Gün doğmadan mesaiye başlayan kestane işçileri, akşam karanlığı ile mesaiyi tamamlıyor. Ağaçların yüksek olması ve kestanenin dikenlik kozalak içinde gizli olması işin zorluk derecesini katbe kat artırıyor.

BÜYÜK BİR MÜCADELE VERİYORLAR

Dalında olgunlaşan kestane kozaklarının yavaş yavaş açılmaya başlaması üzerine hasat çalışmaları başta Efeler, Köşk, Nazilli, Sultanhisar ve Çine ilçeleri olmak üzere il genelindeki kestane üretim bölgelerinde hemen hemen aynı anda büyük bir yoğunlukla gerçekleşiyor. Diğer ürünlere göre hasadı daha çabuk ve kısa bir dönemde gerçekleşen kestanede bereketli bir sezon bekleyen üreticiler, önemli bir ihraç ürünü olan kestanede kalite ve rekolte kaybının yaşanmaması için büyük bir mücadele veriyor.

KISA SÜREDE TOPLANMASI GEREKİYOR

Köşk’ün Kıran mahallesinde oturan Kestane üreticisi Ramazan Tosun, gençliğinde kendi elleriyle diktiği kestane ağaçlarının bu yılki veriminden oldukça memnun. Kıran Yaylasında bulunan kestane bahçesinde evlatları ve yevmiyecileri ile üreticisini beklemeyen kestanenin hasadını yapan 80 yaşındaki Ramazan Tosun, bu meyvenin ayrı bir özelliğe sahip olmasından dolayı toplama işlemlerin geciktirilemeyeceğine işaret ediyor. Dalında olgunlaşan kestane kozaklarının yavaş yavaş açılmaya başladığı bilgisini veren Tosun, toplama işlemlerinin gecikmesi durumunda kestanelerin kozakların açılan kısımlarından yere düşmeye başlayacağını söyledi. Yere düşen kestanelerin hemen toplanmaması durumunda güneş ışıklarına maruz kalarak kurtlanmaya başlayacağını belirten Tosun, “Bölgemizde birkaç gün önce başlayan toplama işlemleri yaklaşık 20 gün devam eder. Kestane üretiminde ülkede birinci sırada bulunan ilimizde üretilen yaklaşık 16 bin ton kestanenin tamamının bu kadar kısa bir sürede toplanması gerekiyor” dedi.

KUYULARDA BEKLETİLİYOR

Kestaneleri, ağaçlardan sırıklar yardımı ile çırparak yere düşürdüklerini açıklayan Ramazan Tosun, toplanan meyvelerin bahçe içerisine daha önceden kazılan yaklaşık kuyulara doldurulduğunu belirtti. Kuyulara konulan kestanelerin üzerlerinin eğrelti otlarıyla örtüldüğünden söz eden Tosun, “Kestaneler bu kuyularda yaklaşık 2 ay süresince bekletiliyor. Yağan kar ve yağmurlar ağaçta tam olarak olgunluğa gelmemiş kestanelerin biraz daha gelişmesini ve kozakların çürüyerek kaybolması sağlanıyor. Kestanelerin tam olgunluğa ulaşmasının ardından, Aralık ayı sonlarından itibaren kuyulardaki kestaneleri çıkarmaya başlayacağız. Kozak ve ot artıklarından ayrıştırılan kestaneler çuvallara konularak tüccarlara teslim ediyoruz” diye konuştu.

KALİTE VE REKOLTE GÜZEL

Geçtiğimiz yıl rekoltenin düşük olduğunu dikkat çeken yılların kestane üreticisi Ramazan Tosun, “Bu yıl rekoltemiz de, kalite de çok iyi. İnşallah ürünlerimizi sağ salim toplayıp iyi bir paraya satabiliriz. Beklentimiz bu yönde. Son bir kaç yıldır kestanemizden güzel gelir elde ediyoruz. İnşallah bu yıl da üreticisinin yüzünü güldürür” dedi.

AYDIN KESTANEDE LİDER

Kestane üretiminde Türkiye rekoltesinin yüzde 30’nu karşılayan Aydın, bu sektörden yılda ortalama 35 milyon TL gelir elde ediyor. Türkiye'nin en fazla kestane ağacı varlığına sahip ili olan Aydın'ın dağlarında yaklaşık 55 bin dekar alanda, 545 bin ağaçtan yılda 16 bin ton kestane alınıyor. Bunun ortalama bin 200 tonu İsrail, İtalya, Almanya, Rusya ve İngiltere'ye ihraç ediliyor. Aydın'da yetiştirilen kestanenin büyük bir kısmı da Bursa iline kestane şekeri yapılması için gönderiliyor.