"Büyük Menderes Havzası'nda Jeotermal Santrali Gerçeği" toplantısında konuşan Belediye Başkanı Mehmet Fatih Atay, jeotermalin zararlı olup olmadığı ile ilgili çalışma yapıldığını ama bu çalışmanın sonucunun kamuoyuna açıklanmadığını söyledi. Jeotermalin zararlı olduğunu savunan Atay, jeotermal santrallerini kapatmak için ise elinden geleni yapacağını ifade etti. Efeler'de 8 Ekim'de hidrojen sülfür oranının ölümcül boyutta olduğunu iddia eden Atay, "Hadi iddia etmeyen o valilik ya da diğer arkadaşlarımız, iddia ediyorlarsa eğer o boyutta değildi diye kanıtlasınlar" diye konuştu.

"TÜM MAL VARLIĞIM GİTSE DE RUHSAT VERMEYECEĞİM"

Yerel yönetici olarak vatandaşları bilgilendirmek, korumak ve temiz bir çevrede yaşamalarını sağlamanın görevi olduğuna işaret eden Atay, bunun için ise yetkilerinin az olduğunu dile getirdi. Atay, "Tek bir yetkim var. Jeotermal santralleri ile ilgili olarak ruhsat vermeme yetkim var. Her şeyi göze alarak, tüm mal varlığım gitse bile onlara ruhsat vermemeye söz veriyorum" ifadelerini kullandı. Efeler halkının, havadaki zehirli gaz oranının ne kadar olduğunu bilmeye hakkı olduğunu kaydeden Atay, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bunun için hangi cihazın alınacağı, mühendis arkadaşlarla oturulup tartışıldı ve fiyatlandırma yapıldı. Yurt dışında üretilen bir cihaz talep edildi. Yurt dışından önümüzdeki hafta ya da öbür hafta gelecek cihazın kurulumunu yapacağız. Her gün zehirli gazların hangi boyutta olduğunu Efeler ilçemizdeki insanlarımız bilecek, ona göre yaşantısına devam edecek."

"DEĞER Mİ?"

Jeotermal enerjiye karşı olmadığını dile getiren Atay, "Enerjiye karşı değilim. Attığınız taş ürküttüğünüz kuşa değmeli. Bu havzada üretilen elektrik, Türkiye'nin yüzde kaç ihtiyacını karşılıyor? Binde 1'ini. Değer mi? Peki bunu, başka bir yerden telafi edebilir miyiz? Edebiliriz. Nasıl? Çok basit. Hani saati bir saat ileri, bir saat geri alıyorduk ya onu yapsak bu havzada üretilen elektriğin 30 katı tasarruf sağlıyoruz. Ama bu kamu yararını birileri tercih etmek istemiyor" dedi.

"MÜCADELE EDECEĞİZ"

Atay, jeotermal elektrik santrallerinin yasa dışı yaptığı kazıları durdurmaya devam edeceğinin altını çizdi. Yılmazköy'de salım yaptığını görüntülerle tespit ettikleri jeotermal firması hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunduklarını açıklayan Atay, firmaların jeotermalden çok para kazandıklarını, bundan dolayı da kendilerine kesilecek cezalardan korkmadıklarını söyledi. Santralleri denetleme yetkisi olmadığını belirten Atay, “Yetkimiz olsa ne yapacağımızı biliyoruz. Ama yetkisiz insanlar olarak da susup oturup bir kenarda duracak değiliz. Mücadele edeceğiz. Hak verilmez alınır” diye konuştu.