Son yıllarda kalite ve verim açısından en iyi incirin yetiştirildiği Aydın'da fiyatların beklentilerin altında kalması üreticileri mağdur etmişti. Üreticilerin fiyat tepkisini sivil toplum kuruluşları AK Parti Aydın milletvekillerine, vekiller de Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a iletmişti. Pakdemirli ve Erdoğan'ın onay vermesi ile TMO, piyasada yaptığı incelemenin ardından incir alma kararı aldı ve Tariş İncir Birliği ile işbirliği protokolü imzaladı.
Tariş’te düzenlenen protokol töreninde AK Parti Aydın Milletvekilleri Metin Yavuz, Mustafa Savaş, Rıza Posacı ve Bekir Kuvvet Erim, Tarım ve Orman İl Müdür Yardımcısı Yılmaz Bozkır, AK Parti Aydın İl Başkanı Ömer Özmen, Germencik İlçe Başkanı Abdurrahman Sivri ve yönetimi hazır bulundu. Protokole TMO Genel Müdürü Ahmet Güldal ile Tariş İncir Birliği Başkanı Mustafa Bircan imza attı.

50 BİN İNCİR ÜRETİCİSİ

Törende ilk olarak konuşan Bircan, Aydın'da son yıllarda incir üretiminin arttığını ifade etti. 50 bin üreticinin incirden elde ettiği gelirle ailesinin geçimini sağladığını kaydeden Bircan, incirin Aydın’ın ihracatına katkısının da yaklaşık 300 milyon dolar olduğuna işaret etti. Bu sene iklim koşullarının incire uygun olmasının kalite ve rekolteye olumlu etki yaptığını belirten Bircan, TMO’nun incir almasının ise üreticiye ve Türkiye ekonomisine çok şey kazandıracağını ifade etti. Bircan, incire verdikleri önemden dolayı TMO ve vekillere teşekkür etti.

İKİ YERDE ALIM YAPILACAK

İncir alımı için iki yer belirlediklerini dile getiren Bircan, “Nazilli ve Germencik’te incir alımı yapacağız. İncirini vermek isteyen üreticinin yanında mutlaka ÇKS belgesi, nüfus cüzdanı fotokopisi ve banka hesap numarası olacak. Alımı yaptıktan sonra, en geç 10 gün içerisinde üreticinin hesabına parası yatacak” diye konuştu.

“ÇALIŞMALARIMIZI YAPTIK”

Kalite, rekolte ve fiyat açısından iyi başlayan incir sezonunda, fiyatların üretici aleyhine gerilediğini belirten TMO Genel Müdürü Güldal da, kuru incirle ilgili çalışmalara Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın görevlendirmesi ve Bakan Pakdemirli’nin talimatı ile başladıklarını söyledi. “Kuru incirde fiyatların olması gereken belli bir rakamda muhafaza edilmesi, ülkemiz ve Aydın için önemlidir. Bu anlamda biz de çalışmalarımızı yaptık” diyen Güldal, incirle ilgili Tariş ile işbirliği yapacaklarını söyledi.

İNCİRE KALİTESİNE GÖRE FİYAT

TMO olarak incirle ilgili ilk defa görev aldıklarına dikkat çeken Güldal, “Tariş incir konusunda çok deneyimli. Tariş, imkanlarını, fiziki mekanlarını, eksperlik hizmetlerini, malın muhafaza hizmetlerini bize kullandıracak. Biz de kaynak sağlayarak incir alım sürecini tamamlayacağız” diye konuştu. İnciri kalitesine uygun fiyatlardan alacaklarını dile getiren Güldal, Tariş’e de hizmet bedeli ödeyeceklerini kaydetti.

SADECE ÜRETİCİDEN İNCİR ALINACAK

İncir alımında bir sınırlama olmadığının altını çizen Güldal, “TMO olarak biz başladığımız bir ürünü, bize arz devam ettiği sürece alırız. Dolayısıyla son incir üreticisinin malını teslim ettiği, Tariş’in de ‘Tamam artık bize mal gelmiyor’ dediği anda biz alımı keseriz. Biz, üreticiden ürün alacağız. Tariş de bizim adımıza aldığı ürünlerin üretici belgelerini bize sunacak. İncirin ticaretini yapan insanlardan ve tüccarlardan kuru incir alımı söz konusu olmayacak” dedi.

14 EKİM’DE ALIM BAŞLAYACAK

Güldal, TMO olarak Tariş aracılığıyla 14 Ekim Pazartesi gününden itibaren üreticilerden incir alımına başlayacaklarını açıkladı.

VEKİLLERDEN TEŞEKKÜR

Üreticilerin her zaman yanında olduklarını dile getiren milletvekilleri de, incir üreticine destekleri için Cumhurbaşkanı Erdoğan’a, Bakan Pakdemirli’ye ve TMO Genel Müdürü Güldal’a teşekkür etti.

TMO’NUN İNCİR ALIM FİYATLARI

Öte yandan TMO, A serisinde 0-100 rüfuz incirin kilogramdaki adedi 0-40 arası olan A1 kalitesi için 18 TL, 41-45 arası olan A2 kalitesi için 17 TL, 46-50 arası olan A3 kalitesi için 16,50 TL, 51-55 arası olan A4 kalitesi için 16 TL, 56-60 arası olan A5 kalitesi için 14,50 TL, 61-65 arası olan A6 kalitesi için 13 TL, 66-70 arası olan A7 kalitesi için 11 TL, 71-80 arası olan A8 kalitesi için 9,50 TL, 81-90 arası olan A9 kalitesi için 8 TL, 91-100 arası olan A10 kalitesi için 6 TL ve 101-130 arası olan A11 kalitesi için de 4 TL fiyat belirledi. B serisinde 0-100 rüfuz incirin kilogramdaki adedi 0-40 arası olan B1 kalitesi için 10,50 TL, 41-45 arası olan B2 kalitesi için 10 TL, 46-50 arası olan B3 kalitesi için 9,75 TL, 51-55 arası olan B4 kalitesi için 9,50 TL, 56-60 arası olan B5 kalitesi için 8,75 TL, 61-65 arası olan B6 kalitesi için 8 TL, 66-70 arası olan B7 kalitesi için 7 TL, 71-80 arası olan B8 kalitesi için 6,25 TL, 81-90 arası olan B9 kalitesi için 5,50 TL, 91-100 arası olan B10 kalitesi için 4,50 TL ve 101-130 arası olan B11 kalitesi için de 3,50 TL fiyat tespit etti.