CHP Aydın Milletvekili Bülent Tezcan, kürsüden Aydın’daki jeotermal santrallerden etrafa çürük yumurta kokusu yayıldığını söylerken, Tezcan’a cevap veren AK Parti Aydın Milletvekili Metin Yavuz ise kokunun Zindan Deresi’ndeki atıkların yanması nedeniyle oluştuğunu ifade etti.

“AYDIN’I ZEHİRLİYORSUNUZ”


Aydın’daki pis kokunun araştırılması için CHP’li Aydın Milletvekilleriyle birlikte Araştırma Önergesi veren Bülent Tezcan, tepkisini bu kez meclis kürsüsünde dile getirdi. Çürük yumurta kokusu nedeniyle Aydınlıların sokağa çıkamadığını belirten Tezcan, “Çürük yumurta kokusunun hidrojen sülfür olduğunu herkes biliyor. İnsanlar gaz maskesi takmak zorunda kalıyor. Niye zehirliyorsunuz Aydın'ı ? Toprağı zehirliyorsunuz, suyunu zehirliyorsunuz, havasını zehirliyorsunuz, şimdi insanı zehirliyorsunuz. Ne yazık ki bu Hükûmet 3 kuruşluk rant uğruna Aydın halkını zehirlemekten imtina etmiyor, yazık değil mi? Valilik sonuçlarını niye ölçüm sonuçlarını açıklamıyor? Türkiye’de jeotermal santrallerin yüzde 58’i Aydın’da. İktidar partisi milletvekilleri çıkıp diyorlar ki Evliya Çelebi’nin deyişiyle ‘Dağlarından yağ, ovalarından bal akan şehrimiz’, Heredot’un deyişiyle ‘Gökyüzünün en güzel yer yüzü’ diyorsunuz. Diyorsunuz da gökyüzünün altındaki en güzel yeryüzünü niye kirletiyorsunuz? Denetim yetkisi merkezi hükümette. Belediyelere vermediniz. Araştırma önergesini kabul edin, sorumlusunu bulalım. Gelin Aydın’ın zehirlenmesine müsaade etmeyelim” dedi.

“YİNE ALGI ÇABASINA GİRDİNİZ”


Tezcan’ın konuşmasının ardından söz alan AK Parti Aydın Milletvekili Metin Yavuz, “İncire ve incir üreticisine aslında tek zarar veren sizlersiniz, sizin bu hamasetiniz. Üreticinin tam da para kazanacağı zaman çıkıp, ‘JES’ler şöyle zarar verdi, böyle kaliteyi düşürdü’ diyerek yaygara koparıp incir fiyatının düşmesine sebebiyet veriyorsunuz, şimdi Aydın’daki incirin fiyatı belli. Efeler’de geçen gün akşam saatlerinde yayılan kokunun yine JES’lerden kaynaklı olduğu yaygarasını kopararak yeni bir algı çabasına girdiniz. Söz konusu kokuyla ilgili gelen şikâyetler üzerine Çevre ve Şehircilik İl Müdürümüz beş farklı bölgede inceleme yapmış. Söz konusu kokunun JES’lerden kaynaklı herhangi bir gaz sızıntısı sebebiyle olmadığı, Zindan Deresi bölgesinde bulunan atıkların yanması sebebiyle meydana geldiği belirtilmiştir. Önergenizde Aydın’da kansere bağlı ölümlerin arttığından bahsetmişsiniz. Elimizdeki verilere baktığımızda, Türkiye İstatistik Kurumu 2013-2018 ölüm nedenlerinin yüzdesine baktığımızda 2013 yılında Aydın’da yüzde 22,4 fakat 2018’e gelindiğinde bu oran yüzde 17,1’e düşmüş, Türkiye’nin de oranlarının çok altında. Görüldüğü gibi, Aydın’da kanserden ölüm oranları Türkiye ortalamasının altında seyretmekte. Bu resmî bilgilere bakıldığında JES’lerin ölümcül hastalıklara sebebiyet verdiği yönündeki söylemlerinizin gerçeği yansıtmadığı ortaya çıkıyor. Bir yandan ‘Aydın’da JES’ler tehlike saçıyor’ diyorsunuz ama arka tarafta, arka planda CHP’li belediyeleriniz jeotermal firmalarına çalışma ruhsatı veriyor. Şimdi, sizlere soruyorum. ‘Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu!’ Sizleri bu tavırlarınızdan vazgeçmeye davet ediyorum” diyerek Tezcan’a cevap verdi.