"Mübadele Anı Evi" olarak da faaliyet gösteren derneğin merkezi bundan böyle, Camiatik Mahallesi Yıldırım Caddesi üzerindeki 95 numaralı tarihi ev olacak.

"TACİZ HALİNE DÖNÜŞEN MÜDAHALELER SONUCU BOŞALTILDI"


Kuşadası Selanik Mübadilleri, Rumeli Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği ile Kuşadası Belediyesi arasında, 6 Kasım 2018 tarihli belediye meclisi kararıyla imzalanan protokol sonucu açılan Kuşadası Mübadele Anı Evi, 2 Temmuz 2019 tarihli Kuşadası Belediyesi Meclis kararı ile iptal edilmişti. Dernek yönetimi binadan çıkarılmasının haksız olduğunu belirterek gerekli girişimlerde bulunmuş, imza kampanyası dahi başlatılmıştı. Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel yönetimi, önceki dönemde belediyenin dernek yönetimi ile imzaladığı 10 yıl süreli Ortak Hizmet Projesi Protokolü'nü tek yanlı olarak iptal etti. Bunun üzerine Kuşadası Mübadele Evi mevcut adresini 8 Ekim 2019 tarihinde terk ederek, binanın anahtarlarını Kuşadası Belediyesi'ne geri verdi. Belediyenin bu tutumu, 'Taciz haline dönüşen müdahaleler' olarak nitelendirildi. Dernek yönetimi kararın, başta mübadil, muhacir, göçmen kuşaklardan Kuşadası’nda yaşayanlar olmak üzere yerli-yabancı ziyaretçilerin yanı sıra tüm Türkiye'deki Lozan mübadilleri camiasında büyük üzüntü yarattığını ifade etti. Yönetim ayrıca Mustafa Kemal Atatürk'ün, "Muhacirler, kaybedilmiş vatan topraklarının aziz hatıralarıdır" sözünü vasiyet gibi alan birçok belediyenin yöresinde Mübadele Evi, Mübadele Anıtı, Mübadele Parkı gibi düzenlemeler yapmakta iken, Kuşadası Belediye Meclisi'nin ilgili kararını şaşkınlıkla karşıladıklarını dile getirdi.

"YENİ YERDE ETKİNLİKLER HIZ KESMEDEN DEVAM EDECEK"


Dernek Başkanı Ahmet Altunsoy, Kuşadası Mübadele Evi'nin dernek üyelerinin gönüllülük anlayışı ile tatil-bayram günleri dahil, her gün 10:00-17:00 saatleri arasında hizmete açık tutulduğunu belirtti. Mübadele Evi'nde 8 aylık sürede çok sayıda etkinliğe imza atıldığını aktaran Altunsoy, mekanın Kuşadalı ve yerli-yabancı konukların ziyaretleri, takdir ve destekleri ile önemli bir konuma eriştiğini dile getirdi. Kuşadası Mübadele Evi'nin bu sürede Milli Eğitim Bakanlığı'nın, öğretmen ve öğrencilere önerilen Okul Dışı Eğitim Mekan ve Materyalı Programı'na dahil edildiğini ve etkinliklere ara vermeden yeni yerde devam edileceğini sözlerine ekledi. 2 kat ve 8 odadan oluşan yeni dernek binasında son düzenlemelerin yapıldığını, üst katta isteyen herkesin ziyaret edebileceği bir müze olacağını, alt katta ise etkinliklerin gerçekleştirileceği toplantı salonunun yer alacağını ifade etti. Altunsoy, taşınmalarında emeği geçen tüm üyelerine teşekkür etti.