Aydın’da 65 bin dekar alanda yıllık 26 bin ton üretimi yapılan ve birçok ailenin geçim kaynağı olan kestanenin hasadı, Ekim ayı ile birlikte başladı. Hasat sezonunun başlamasıyla birlikte Aydın Ticaret Borsası'nda sembolik kestane alım töreni gerçekleşti. Borsa, sezonun ilk kestanesini Köşk’e bağlı Eğrikavak Mahallesi'nde üreticiler Davut Bayrak ve Cengiz Çınar’dan kilosu 80 lira sembolik fiyatla satın aldı.

43 MİLYON DOLARLIK GELİR


Suriye’de Barış Pınarı Harekatı’nı gerçekleştiren güvenlik güçlerine başarı dileğinde bulunan ATB Başkanı Bahri Erdel, sezonun ilk kestanesini 80 lira sembolik fiyattan satın aldıklarını söyledi. Kestanenin Aydın için önemli bir gelir kaynağı olduğunu dile getiren Erdel, “Ülkemizde 64 bin ton, ilimizde ise 26 bin ton kestane üretilmektedir. Türkiye’nin yüzde 41 kestane üretimi ilimizde gerçekleşiyor. Ülkemizin kestaneden ihracat geliri 43 milyon dolardır. Aydın Ticaret Borsası olarak kestanenin Coğrafi İşaret tescilini aldık, Avrupa coğrafi işaretini almayı bekliyoruz. Brüksel’den o da inşallah gelecek” dedi.

AYDIN’DA ÜRETİLİYOR BURSA’DA İŞLENİYOR


Tarım ve Orman İl Müdür Yardımcısı Yılmaz Bozkır, kestanenin en çok Aydın’da yetişmesine rağmen bunun pek bilinmediğinin altını çizerek, “Borsada sembolik olarak kestane alımı gerçekleşti. 80 lira fiyat biçildi, üreticiler de bu fiyatı uygun buldu. Türkiye’de en çok kestane Aydın’da yetişiyor. Bunu pek kimse bilmiyor. Çoğunluk kestanenin Bursa’da yetiştiğini sanıyor. 26 bin tonla Aydın kestane üretiminde birincidir, işlemesini Bursa yapıyor. Olsun, bir şey olmaz. Üreterek ülkemize katkıda bulunuyoruz. Kestane üretimi ilimizde 11 bin tonu Nazilli’de üretiliyor. İki şekilde kestane işleniyor. Hemen alınıp pazara sunuluyor, bir de yer altında depolanarak Ocak, Şubat ayında piyasaya sürülüyor. Üreticilerimize, ticaretini yapan Borsa’ya hayırlı olsun” diye konuştu.

EN BÜYÜK SIKINTI HASTALIK


Kestane rekoltesinin bu yıl yüksek olduğunu belirten üretici Davut Bayrak, “Eğrikavak Mahallesinden kestane getirdik. Bu sene rekolte çok iyi. Kestanenin en büyük sıkıntısı hastalık. Bunun bir çaresinin bulunmasını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından Erdel ve Bozkurt, sezonun ilk kestanesini üreten Davut Bayrak ile Cengiz Çınar’ı altınla ödüllendirdi.