2019-2020 sezonu zeytin ve zeytinyağı sektör toplantısı, Aydın’ın Efeler ilçesinde düzenlendi. Aydın Ticaret Borsası binasında düzenlenen toplantıya, Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Davut Er, Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Çondur ile sektör temsilcileri katıldı.

“26 BİN TÜKETİCİYE ZEYTİNYAĞI TATTIRDIK”


Toplantıda ilk konuşan Başkan Çondur, bu yıl zeytinyağı rekoltesinin 225 bin ton olarak açıklandığını belirterek, “Rekolte çalışmalarına göre Aydın ilinde 62 bin ton zeytinyağı elde edileceği tahmin ediliyor. Geçen yılki verilere göre Türkiye zeytinyağı rekoltesi yüzde 16 artarken, Aydın zeytinyağı rekoltesi yüzde 82 artmıştır. Uluslararası Zeytinyağı Konseyi verilerine göre kişi başı tüketim Yunanistan'da 12 kilogram, İspanya’da 10 kilogram, İtalya’da 9 kilogram iken ülkemizde bu miktar sadece 2 kilogramdır. Tüketimi arttırmak adına 2015 yılından bu yana tadım uzmanlarımız ile birlikte 26 ilde 26 bin tüketiciye zeytinyağı tadımı yaptırılmıştır. Ayrıca pazar payı ve bilinirliği arttırmak adına Aydın memecik zeytini, yamalak sarısı ve Aydın memecik zeytinyağı coğrafi işaret başvurularımız gerçekleştirilmiş olup çalışmalarımız devam etmektedir” diye konuştu.

“DENETİMSİZ VE KONTROLSÜZ SATIŞLAR ÖNLENMELİ”


Sektörün en büyük sorunlarından birinin taklit ve tağşiş olduğunu kaydeden Çondur, “Taklit ve tağşişte uygulanan cezai yaptırımların caydırıcı düzeyde arttırılması ile birlikte yol kenarlarında denetimsiz ve kontrolsüz satışların önlenmesiyle ilgili tedbirler alınmalıdır. Diğer yandan zeytine prim desteği sağlanmasını ve mevcut zeytinyağı priminin arttırılması ile ilgili borsamız gerekli makam ve mercilere sektörün talep ve sorunlarını iletilmekte ve konuyu hassasiyetle takip etmektedir. Aydın Ticaret Borsası olarak yine sektör adına faydalı olacak olan ‘zeytin paneli’ çalışmalarımıza UZZK, Zeytincilik Araştırma Enstitüsü, Laboratuvarımız ve panalistlerimiz ortaklığında başlamış bulunmaktayız. Çalışmalarımız neticesinde Türkiye’nin ilk özel zeytin tadım paneli oluşturularak sektörümüze katkı sağlamayı amaçlamaktayız” şeklinde konuştu.

“ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞININ BAŞKENTİ AYDIN”


Aydın’daki zeytinyağı üretimi hakkında bilgiler veren Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Davur Er ise, “Aydın, 24,5 milyonu aşan zeytin ağacı varlığı ile ülkemiz zeytin ağaçlarının yüzde 13,6'sına sahip ve birinci sırada. Türkiye’nin tane zeytin üretiminden yüzde 25,2’lik pay alıyoruz. Türkiye’nin sofralık zeytin rekoltesindeki payımız ise yüzde 18,6. Ülkemizin zeytinyağı üretimindeki payımız ise yüzde 27,7. Bu veriler de gösteriyor ki, Aydın ilimiz, ülkemizin zeytin ve zeytinyağı üretiminin başkenti. Aydın'ımız, Memecik, Yamalak Kabası, Tekir, Domat gibi çeşitleriyle hem sofralık ve hem de yağlık zeytin üretiminde çok önemli bir konuma sahip. Özellikle ihracata yönelik üretim yapan sofralık zeytin işletmelerinin önemli bir kısmının ilimizde yerleşik olması da bu konumuna güç katıyor. Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine göre Aydın 2018 yılında 658 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirirken, 81 ilimiz arasında 21. sırada yer aldı. Aydın’ın ihracatında tarım sektörümüz 218 milyon dolarlık pay alırken, zeytin ve zeytinyağı sektörümüzün ihracatı 27 milyon dolar olarak gerçekleşti. Aydın’da üretilip başka illerdeki firmalarca ihraç edilen ürünleri dahil ettiğimizde tarım ürünleri ihracatımızın 450-500 milyon dolar, zeytin ve zeytinyağı ihracatımızın ise en az 50-60 milyon dolar mertebesinde olduğunu düşünüyoruz” dedi.