Atatürk’ün Nazilli’ye gelişinin 82. yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen etkinliklere Nazilli Kaymakamı Sedat Sırrı Arısoy, Karacasu Kaymakamı Ahmet Soley, Nazilli Belediye Başkanı Kürşat Engin Özcan, Karacasu Belediye Başkanı Zeki İnal, Nazilli Başsavcısı M. Akif Dönertaş,Yenipazar Belediye Başkanı Yüsran Erden, Nazilli Emniyet Müdürü Bünyamin Daşdemir, Nazilli Jandarma Komutanı Albay Haktan Öztürk, siyasi partilerin, meslek odalarının ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, daire amirleri, öğretmenler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.
9 Ekim Atatürk’ün Nazilli’ye gelişinin 82. yıl dönümü etkinlikleri İstasyon Meydanı’nda bulunan Atatürk Anıtı’na çelenk sunumuyla başladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından kutlamalar Sümer Kampüsü’nde devam etti.

"DERS NİTELİĞİNDE BİR MODEL"


Sümer Kampüsü’ndeki kutlamalar 1937 yılında Atatürk’ün de katıldığı Sümerbank açılışında marşlar çalan Tire Bandosu’nun gösterisiyle başladı. Daha sonra günün anlam ve önemine dair konuşmayı yapan Nazilli Belediye Başkanı Kürşat Engin Özcan, Sümerbank’ın Atatürk tarafından Nazilli’ye hediye edildiğini belirterek, “Dünyada eşi benzeri olmayan bir modelle kurulan Sümerbank, bölge insanın hayatını baştan aşağı değiştirmiş, ekonomik özgürlük kazandırmış, sosyal, kültürel, bilimsel, tesisleriyle ‘Atatürk Modeli’ fabrika olarak öncülük etmiştir. Cumhuriyetin çağdaşlaşma politikası herkesin hayatına sirayet etmiş sosyal bir devrimdir. Kuruluşu bile narenciye ile ödenmiş olmasıyla bir ders mahiyetindedir. Sümerbank’ı yaşatacak olan bizleriz. Burayı bir yaşam merkezi haline dönüştürmek bizim görevimizdir. Yapacağımız kooperatif çalışmalarına dahil edilebiliriz” dedi.

ATATÜRK ANISINI ANLATTI


Başkan Özcan’ın ardından Sümer Kampüsü Koordinatörü Tuncay Ercan Sepetçioğlu, etkinliklerin hazırlanmasında emeği geçenlere teşekkür etti. 1937 yılında Sümerbank’ın açılışı için Nazilli’ye gelen Atatürk’ü gören 92 yaşındaki Habibe Elçin de kısa bir konuşma yaparak anısını anlattı. 5 yaşında bir çocukken Ata’yı gören Elçin, “Buradan geçerken kalabalığı gördüm. Ne olduğunu sorduğumda Atatürk’ün geldiğini söylediler. Çok fazla zaman geçti ben de çocuktum. Yılları karıştırıyorum ama ilkokula gittiğim sırada da Atatürk’ün öldüğünü duyduk” dedi.

GIDI GIDI TRENİYLE GEZİNTİ


Etkinlikler kapsamında daha sonra fotoğraf sergisi gezilerek Adnan Menderes Üniversitesi tarafından restore edilen Atatürk portesinin açılışı gerçekleştirildi. Protokol üyeleri sergiyi gezdikten sonra Gıdı Gıdı Treni’yle kısa bir gezintiye çıktı. Protokol üyeleri ten gezintisinin ardından kampüste Nazilli Kadınları Facebook Grubu üyelerinin kermesini gezdi. Sanayinin Musikisi ve Başka Tren Gıdı Gıdı belgesel gösterimi ile Sümerbank temalı resim sergisinin ardından öğretim üyeleri Günver Güneş, Mükerrem Kürüm ve Büşre Bigat Akça’nın katıldığı konferans gerçekleştirildi.