Bu kapsamda Karacasu Belediyesi toplantı salonunda Belediye koordinesinde projeyi hazırlayacak olan AKNC İnşaat Restorasyon Mühendislik Danışmanlık Turizm yetkilileri İbrahim Zıvralı ve Nazlı Keçeci tarafından bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Belediye Fen İşleri Müdürü Hafızana Tosun ve İmar ve Şehircilik İşleri Müdürü Mustafa Özdemir’in de yer aldığı toplantıya Büyükdağlı Mahallesi Muhtarı Yusuf Ekiz, Cuma Mahallesi Muhtarı Yılmaz Donduran ve çalışmaların yürütüleceği alanda evi bulunan 14 hane sahibi katıldı. Toplantıda muhtarlar ve ev sahipleri akıllarındaki soruları sorma fırsatı yakaladı.

HANE SAHİPLERİ ONAY VERDİ


2863 sayılı koruma kanunu kapsamında Kültür Bakanlığı özel mülkiyette bulunan taşınmazların projelendirilmesi ve onarılması çerçevesinde sokakta bulunan 15 evin sokağa bakan cepheleri ve tavanları, projelerin kabul edilmesi halinde restore edilecek. Turizme açılan ve dünyanın her yerinden ilgi çeken Safranbolu ve Beypazarı gibi yapılacak çalışmaların ardından turizme kazandırılması beklenen Hacı Arap Sokak’taki çalışmalara tescilli yapı sahibi 15 hane sahibinden 14’ü onay verdi.

PROJELER KÜLTÜR BAKANLIĞINA SUNULACAK


Firma yetkilisi İbrahim Zıvralı, “Restorasyon firması olarak proje uygulama yapıyoruz. 2863 sayılı koruma kanunu kapsamında Kültür ve Turizm Bakanlığı özel mülkiyette bulunan taşınmazların projelendirilmesi ve onarılması için yardım yapıyor. Bu kapsamda Karacasu Belediyesi koordinesinde Küçük Arık mevkindeki taşınmazların toplu halde onarılması için yardım başvurusu yapılacak. Bununla ilgili olarak bugün ev sahiplerine bilgilendirme toplantısı yapıldı. Kişilerden müracaat yetkisi alınması ile birlikte Kültür Bakanlığına belediyemizce dosya hazırlanıp yardım süreci başlatılıyor. İnşallah önümüzdeki projeleri ardından onarımları yapılarak belediyemiz turizme kazandırmayı düşünüyoruz. Bu yapılar tescilli olduğu için proje şartı var. Röleve, restisyon ve restorasyon projeler hazırlanacak. Devamında da sokak cepheleri, çatılar öncelikli olmak üzere onarımlarına geçilecek. Alanda 15 tane konut olarak kullanılan yapı ve iki tane cami var. Camilerden birinin çalışması tamamlandı, bir tanesinin de projesi hazırlandı. Bizim şu andaki konumuz özel mülkiyetteki 15 yapı. 14’ü başvurdu. Tamamı kabul etti. Noterde vekaletlerin alınmasının ardından haftaya başvuruyu yaparız” dedi.

KARACASU’DAKİ EVLER ÇOK NİTELİKLİ


Karacasu’nun diğer mahallelerinde de tarihi evler bulunduğunu ifade eden Zıvralı, “Karacasu’nun yapıları çok güzel ama yapı bütünlüğü Küçük Arık’ta. Orası yapıldığında sokak olarak görüntü açısından çok güzel olacak. Karacasu’nun evleri çok nitelikli. Bu evlerin öncelikle korunması lazım. Bunun için de belediye ciddi bir çalışma yapıyor. Bu çalışmalar için ayrılması gereken ödenek çok fazla. Burada vatandaşların da ilgili kurumların da çabalaması lazım. Belediyemiz burada ÇEKÜL ve Valilikle görüşüyor. Biz Türkiye genelinde çalışan bir firmayız. Ama Karacasu’nun evleri Türkiye’deki evlerden çok nitelikli evler. Taş örgüsü çok kaliteli. Taş örgüsü sadece ören yerinde değil normal binalarda da öyle. Üzerinden geçen zamana rağmen çok fazla bozulmamış durumda. Ahşaplarda da açık kapalı mekan geçişleri çok güzel. Net konuşmak için erken ama 100-200 yıllık evler var. Proje aşamasında 500 bin lira, uygulama aşamasında da 2,5-3 milyon liralık bir bütçe çıkacağını tahmin ediyoruz” dedi.

RESTORASTON ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR


İmar ve Şehircilik Müdürü Mustafa Özdemir de bu çalışmanın turizm açısından son derece önemli olduğunu ifade ederken diğer çalışmalar hakkında da bilgi verdi. Özdemir, “Töz evi ve Küçük Arık Cami’nin proje çalışmaları tamamlandı. Töz Evi için Valilikten Kültür paylarından yardım talep edildi. Biri belediyenin karşısında biri ve Büyükdağlı Mahallesinde olmak üzere iki tane kamulaştırma aşamasında olan ev var. Valilik olurunu bekliyoruz” dedi.