Afrodisias Antik Kenti’nin kazılarına destek vermek için 1987 yılında kurulan ve 2003 yılından beri Ömer M. Koç’un başkanlığını yürüttüğü Geyre Vakfı; Yönetim Kurulu Üyeleri, kazıların gerçekleşmesine destek veren ana sponsorları, bağışçıları ve arkeoloji severlerden oluşan geniş bir grup ile kazılardaki gelişmeleri yakından görmek üzere Afrodisias’ı ziyaret etti. İki helikopterin iniş yaptığı Afrodisias Antik Kenti’ne gelenler arasında Koç Holding Yönetim Kurulu ve Geyre Vakfı Başkanı Ömer Koç, Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Ülker, Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Lucien Arkas, Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi Caroline Koç, Koç Holding CEO’su Levent Çakıroğlu, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Ali Koç’un eşi Koç Ailesi üyesi Nevbahar Koç, Eski TÜSİAD Başkanı Cansel Başaran Symes ile birlikte Geyre Vakfı Yönetim Kurulu üyelerinden Tülay Güngen, Bahattin Öztuncay, Sennur Hamamcıoğlu ve 50’ye yakın iş dünyasının tanınmış isimleri yer aldı. Karacasu Kaymakamı Ahmet Soley ve Belediye Başkanı Zeki İnal misafirleri karşılarken halk oyunları ekibi yöresel müzikle birlikte gösterilerini sundu. Geyre Vakfı’nın bu etkinliğine İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer de bir süre katılım sağlarken kafilede Emin Çapa gibi tanınmış gazeteciler de yer aldı. Ziyaretin bir sebebinin de 2020-2024 yılı aralığında yapılacak Afrodisias’taki kazılar için sponsor bulmak olduğu öğrenildi.

KOÇ: “AFRODİSİAS’A DESTEĞİ SÜRDÜRECEĞİZ”


Kazı Başkanı R.R.R. Smith ziyaretçilere detaylı bir sunum yaparken, “Afrodisias çok güzel bir antik kent olmanın yanı sıra, M.S. 1. binyılda Anadolu’nun kentsel kültürü ve toplumunu detaylı bir şekilde anlamamızı sağlayan çok değerli bir tarihi alan” diye konuştu. Geyre Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Ömer M. Koç ise Aphrodisias’ta gelinen aşamanın büyük bir başarı öyküsü olduğuna dikkat çekerken, “Çok önemli ve etkileyici bir tablo ile karşı karşıyayız. Bu kazılarda görev alarak, tarihin izini sürmemize imkân tanıyan tüm ekibi içtenlikle kutlarım. Geyre Vakfı olarak Afrodisias’ın yanında olmayı sürdüreceğiz” dedi. Kazılardaki birçok projenin hayata geçirilmesinde, Afrodisias Antik Kenti’nin tanıtılmasında ve bu büyük kültür mirasına sahip çıkılmasında, başta Geyre Vakfı olmak üzere, maddi manevi destek veren birey ve kurumlar önemli rol oynadığı ve müze ve ören yerinde, bağışçıların isimleri, hamisi oldukları proje ve eserlerin yanında yer aldığı aktarıldı.

AFRODİSİAS, ANADOLU’NUN BİN YILINA IŞIK TUTUYOR


1961 yılından vefatına kadar 30 yıl boyunca kazı çalışmalarını yürüten Prof. Kenan Erim’den bayrağı devralan Kazı Başkanı R.R.R. Smith ve Başkan Yardımcısı Serra Somersan tüm gezi boyunca ziyaretçilerle birlikte kenti ziyaretçilere anlattı. Kazı Başkanı R.R.R. Smith Afrodisias antik kent ve kazılardaki son durumla ilgili detaylı bir sunum yaptı. “Afrodisias çok güzel bir antik kent olmanın yanı sıra, M.S. 1. binyılda Anadolu’nun kentsel kültürü ve toplumunu detaylı bir şekilde anlamamızı sağlayan çok değerli bir tarihi alan” diyen R.R.R. Smith, “Burada faaliyet gösterebilmek için gereken izinleri veren Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı’na minnettarız. Bu denli derin öneme sahip bir antik kentte çalışabilmek bizim için bir onur. Büyük çaplı işbirliği gerektiren projemiz, öncelikle Geyre Vakfı olmak üzere her koşulda yanımızda olan destekçilerimiz sayesinde ilerliyor. Yürütülen projeler sayesinde elde edilen bilgi ve bulgular, yalnızca son 3 yıl içerisinde 4 adet kapsamlı akademik monografta yayınlandı, bir diğeri de basım aşamasında. 2019 yılında Afrodisias projesinde Türkiye’den 40, İngiltere’den 9, ABD’den ve diğer ülkelerden 16 olmak üzere toplam 76 kişi (arkeolog, mimar, restoratör, konservatör, epigraf, arkeobotanik uzmanı, fotoğrafçı, nümizmat) bilimsel ekip içerisinde görev aldı. Bilimsel ekibin yanı sıra, 65 kazı görevlisi ve 24 restorasyon-konservasyon ustası olmak üzere 89 yerel personel projede görev yaptı. Böylece 2019 yılında Afrodisias projesinde 4,5 ayda 165 kişi çalışmış oldu. Çalışmalarımızı özveriyle sürdürüyoruz” ifadelerini kullandı. Ayrıca Afrodisias’ta devam eden kazılarda son 3 yılda ortaya çıkan tarihi bulguların Mica Ertegün tarafından desteklenen Güney Agora, kentin kalbi olarak tanıtılan Cadde, 1718 yıllık fiyat fermanının içerdiği bilinen Bazilika, Friz bloğu ve müze avlu projesi olduğu aktarıldı.