Geyre Vakfı’nın düzenlediği organizasyon için Afrodisias’a gelen Emin Çapa, “Afrodisias dünya üzerinde heykelciliğin en geliştiği yerlerden biri. Burası 2 bin yıl önce bütün dünyaya heykel satmış. Sanat ihraç etmiş. İnsanlar böyle bir yeri görmeden ölmemeliler. Buraya gelenler, müzede ve ören yerinde inanılmaz heykeltıraşlık eserleri görecekler” dedi.

“HEYKELLE BÜTÜNLEŞMİŞ BİR KENT”


Emin Çapa Ses Gazetesine yaptığı açıklamada, bundan önce 6 kez geldiği Afrodisias’ın çok önemli ve değerli bir antik kent olduğunu söyledi. Çapa, “ Türkiye; Yunanistan ya da İtalya gibi değil. Türkiye’nin doğusu başka bir uygarlık, güneyi başka bir uygarlık. Kuzeyi başka, batısı başka bir uygarlık. Bunların arasında bir seçim yapmak mümkün değil. Ama batıdakileri düşünecek olursak birkaç tane önemli kent var. Bunlardan biri de Afrodisias. Afrodisias, mermer ve heykelle bütünleşmiş bir kent. Roma döneminde yükselişini yaşamış bir kent. Burada bir sürü yapı ayağa kaldırılmış durumda” dedi.

“2 BİN YIL ÖNCE SANAT İHRAÇ ETMİŞ”


Çapa sözlerini, “Arkeolojik eserler yalnızca güzel şeyler görelim, ilginç şeyler görelim diye değil, aynı zamanda geçmişteki insanlar ne düşündüler, bugünkü insanlarla bir duygusal, sosyolojik bağları var mı bunları da anlamamızı sağladığı için de çok önemli. Afrodisias dünya üzerinde heykelciliğin en geliştiği yerlerden biri. Burası 2 bin yıl önce bütün dünyaya heykel satmış. Sanat ihraç etmiş. Böyle bir yeri görmeden ölmemeliler. Müzede ve ören yerinde inanılmaz heykeltıraşlık eserleri görecekler” şeklinde tamamladı.