Koçarlı’nın Çakırbeyli Mahallesindeki Adnan Menderes’in çiftliğini tepeden gören Çine Çayı ile Aydın-Muğla karayolu üzerindeki 92 dönüm alanda yapım çalışmaları devam eden Adnan Menderes Müzesi’nde, Adnan Menderes’in hatıralarını taşıyan çok önemli eserler sergilenecek. Başbakan Adnan Menderes’in 1950-1960 yılları arasındaki iktidarı döneminde kullandığı makam araçlarından biri olan ve Gazi Üniversitesi’ndeki bir garajda korunan 1958 model Buick Roadmaster 75 otomobili, Aydın Valisi Yavuz Selim Köşger’in girişimleriyle Adnan Menderes Müzesi’nde sergilenmek üzere Aydın’a kazandırılmıştı.

"MENDERES’İN İKİ YÖNÜNÜ GÖSTEREN MATERYALLER ELİMİZDE"

Vali Köşger, Adnan Menderes’in otomobilinin ardından Çakırbeyli çiftliğinde çiftçilik yaparken kullandığı traktörün de müzede sergileneceği müjdesini verdi. Rahmetli Adnan Menderes oğlu rahmetli Aydın Menderes’in eşi Ümran Menderes tarafından bağışlanan 50 yıllık traktörün Adnan Menderes Müzesi’nde sergileneceğini belirten Vali Köşger, “Traktör bize gönderildi, şu an Aydın’da. Müze inşaatı bittiğinde orada sergileyeceğiz. Rahmetli Adnan Menderes’e ait iki önemli hatıra müzemize kazandırılmış oldu. Hem makam aracı, hem de traktörü elimizde. Rahmetli Menderes’in bir siyasetçi yönü var. Siyasette zirve noktası Başbakanlık oldu. Menderes'in başbakanken kullandığı makam aracı olan otomobili var elimizde. Adnan Menderes aynı zamanda da bir çiftçiydi. Örnek bir ziraatçıydı. Türkiye’de tarımsal mekanizasyonu sağlayan ilk kişiydi. Menderes’in Türkiye’de tarımda çığır açan ve çağ atlatan bir yönü de var. Onun çiftliğinde kullandığı traktör de şu an elimizde. Adnan Menderes’in bu iki önemli yönünü de vurgulayan önemli materyaller Aydın’da sergilenecek” diye konuştu.

TRAKTÖRÜN ÖYKÜSÜ

Başbakan Adnan Menderes,1954 yılında Ankara'daki traktör fabrikası ziyaretinde UTSD traktörün üzerine çıktı. Fabrika Menderes’in kullandığı traktörü kendisine hediye etti. Traktör, Menderes'in Çakırbeyli'deki çiftliğine gönderildi. Başbakan Menderes, daha sonra 55 BG UTSD traktörün parasını, faturasını kestirip peşin olarak ödedi. Aradan 50 yıl geçtikten sonra traktör Çakırbeyli Çiftliği’nde toprağa gömülü olarak bulundu. Çalışmayan ve bakımsız haldeki traktör, Ankara’ya fabrika yetkilileri tarafından geri götürüldü. Türk Traktör Fabrikası’nda sergilenen emektar traktör, bakımları yapıldıktan sonra Aydın’da sergilenecek.