Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) yetkilileri Aydın’a gelerek alımlar için ön incelemelerde bulundu. TMO Genel Müdür Yardımcısı Cihan Soyalp, "İncirle ilgileniyoruz. İncir fiyatlarının aşırı düşmesine mani olacağız" dedi

ÜRETİCİNİN SES’İNE KULAK VERDİLER


Gazetemiz aracılığı ile incir üreticisinin vekilleri göreve davet etmesinin ardından AK Parti Aydın Milletvekili ve TBMM KİT Komisyonu Başkanı Mustafa Savaş ile AK Parti Aydın Milletvekili Bekir Kuvvet Erim TMO Genel Müdürü Ahmet Güldal ile bir araya gelirken, TBMM Tarım, Orman ve Köy İşleri Komisyonu Üyesi Rıza Posacı ve AK Parti MKYK Üyesi Metin Yavuz, Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Fatih Metin ve TMO yetkilileri ile ayrı ayrı görüşmeler gerçekleştirdi.

TMO YETKİLİLERİ AYDIN’A GELDİ


Dünya incir üretiminin yüzde 70'ini karşılayan Aydın’ın markası olan Aydın incirindeki fiyat düşüşünün önüne geçerek üreticinin zarar etmesini engellemek amacıyla Tarım ve Orman Bakanlığı yetkilileri ve TMO ile yapılan görüşmelerde Aydınlı incir üreticisinin mağdur olmaması için gerekirse müdahale alımı yapılmasını talep eden milletvekillerinin bu girişimi sonuç verdi. TMO yetkililerinden oluşan bir heyet, Aydın’a gelerek başta Nazilli Ticaret Borsası Başkanı Nurettin Kırlıoğlu, Tariş İncir Birliği ve incir tüccarları ile görüşmeler gerçekleştirdi.

VEKİLLER GÖRÜŞMELER YAPTI


Konuyla ilgili olarak ortak açıklama yapan AK Parti Aydın milletvekillerinden TBMM Tarım, Orman ve Köy İşleri Komisyonu Üyesi Rıza Posacı ve AK Parti MKYK Üyesi Metin Yavuz, “TMO Genel Müdürümüz Sayın Ahmet Güldal ile Aydın’ımızın markası olan incirimiz ile ilgili yapmış olduğumuz görüşmeler sonrasında çalışmalar başladı. Yapılan görüşmelerin ardından müdahale alımı yapılması söz konusu” dedi.

GÖRÜŞMELER YAPILDI


AK Partili milletvekillerinin Ankara’da yaptığı görüşmelerin ardından önceki gün Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdür Yardımcısı Cihan Soyalp’ın da içinde bulunduğu bir grup Aydın’a geldi. Tariş Germencik İncir İşletmelerinde incelemelerde bulunan heyet daha sonra Nazilli Ticaret Borsası Başkanı Nurettin Kırlıoğlu’nu ziyaret etti. İncir üreticileri ve tüccarları da ziyaret edilirken üreticinin yaşadığı sorun masaya yatırıldı.

'10 TL’YE KİMSE İNCİR SATMASIN'


Görüşmede konuşan ve köylünün 10 TL’ye incir satmasına razı olmadıklarını dile getiren Nazilli Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Kırlıoğlu, “Her gün yüzlerce üreticimiz ile görüşüyoruz. Vekillerimize incir üreticisinin içinde bulunduğu durumu anlatıp sorunla ilgili çözüm önerileri sunup çözüm için destek istedik. Onlar da Toprak Mahsulleri Genel Müdürü ile görüşüp sorunları ilettiler. Müdürüm de hemen yardımcısı Cihan Soyalp’i göndererek yerinde inceleme fırsatı buldu. En kısa zamanda çözüm bulunacağını ümit ediyorum. 15 gün içinde alımlara başlanarak incirin hak ettiği yeri bulmasını istiyorum. Köylünün 10 TL’ye incir satmasına razı değiliz. Bunu herkes bilsin. 10 TL’ye kimse incir satmasın” ifadelerini kullandı.

‘İNCİR FİYATININ DÜŞMESİNE MANİ OLACAĞIZ’


İncirde yaşanan sorunun yerinde tespiti için genel müdür tarafından görevlendirildiklerini söyleyen TMO Genel Müdür Yardımcısı Cihan Soyalp, “Yaptığımız ziyaret ve görüşmelerin ardından incirle ilgili bir kanaatimiz oluştu. İncir ihraç ürünümüz, fiyatının yüksek olması lazım. Belli bir seviyede olması lazım. Tabi bunlar el birliği ile olacak. Üreticisi, ihracatçısı, tüccarı, devletiyle inşallah. Biz TMO olarak şunu söylemek istiyorum, incirle ilgileniyoruz. Tariş'le bir çalışmamız var, çalışma tamamlanınca ne kadar alınacağı, fiyatı belirlenecek. Gerekli kararlar alındıktan sonra, hızla müdahale eden bir kurumuz, bizim alımımız da ödememiz de çok sürmez. İncir fiyatlarının aşırı düşmesine mani olacağız” dedi.