Aydın’ın Efeler ilçesinde emekli öğretmen Nezir Başaran, ilk evliliğini yaptığı eşi Melahat Başaran’dan 1992 yılında boşandı. İlk evliliğinden üç çocuk sahibi olan Başaran, 1995 yılında N.B. ile ikinci evliliğini yaptı. Bu evliliğinden de bir çocuk sahibi olan Başaran, N.B.’den 2006 yılında boşandı. Aradan geçen 5 yılın ardından Nezir Başaran ile N.B. yeniden nikah masasına oturarak evlendi.

BOŞANMA DAVASI

Bu süreçte felç geçiren Nezir Başaran, eşi N.B.’ye 2012 yılında yeniden boşanma davası açtı. Davanın ilk duruşması görülmeden Nezir Başaran hayatını kaybetti. Başaran’ın hayatını kaybetmesinin ardından dava dosyası düştü. Davanın düşmesiyle birlikte N.B, Nezir Başaran’ın maaşı ve sosyal güvenlik haklarından yararlanmaya devam etti. Nezir Başaran’ın ilk evliliğinden olan çocuğu Selma Başaran, 2017 yılında babasının ölmeden önce N.B.’ye boşanma davası açtığını öğrendi. Babası ölmesine rağmen boşanma davasının devam edebileceğini öğrenen Selma Başaran, hukuk mücadelesi başlattı. Yargıtay’a başvuran Selma Başaran, boşanma davasının devam etmesi hakkını elde etti.

“SOYADIMIZI KULLANMASIN”

Antalya’dan Aydın’a gelen Selma Başaran ve kardeşi Semra Başaran’ın çabalarının ardından dava süreci yeniden başladı. Aydın 1. Aile Mahkemesi’nde davanın ikinci duruşması görüldü. Davanın ardından Selma Başaran, açıklamalarda bulundu. Selma Başaran şu ifadeleri kullandı: “Babam, N.B.’den boşandıktan 5 yıl sonra yeniden bu kadınla evlendi. Bu süreçte babamla konuştuğumda bana, ‘Nasıl evlendik ben de anlamadım kızım’ dedi. Babam ölmeden önce bu kadına boşanma davası açmış. Biz 6 yıl sonra öğrendik ve hemen hukuk mücadelesine başladık. Biz bu kadının bizim soyadımızı kullanmasını asla istemiyoruz. Soyadı bir kişinin şerefidir. Bu kadın bizim soyadımızı kullanmayı hak etmiyor. Ne yapmak istiyorsa kendi soyadı ile yapsın. Bizim soyadımızı kullanmasını istemiyoruz. Şu an babamın maaşını alıyor ve sosyal güvenlik haklarından yararlanıyor. Ayrıca babamın evinde yaşıyor. Benim maddi bir beklentim yok. Ekonomik durumum yerinde, babamın maaşına ihtiyacım yok. Biz aile olarak bu kadının babamın maaşını almasını ve sosyal güvenlik haklarından yararlanmasını istemiyoruz. Mahkemeye güveniyorum. Dava bizim lehimizde sonuçlanırsa bugüne kadar aldığı maaşların toplamını kendisinden isteyeceğiz ve alacağımız bu paranın tamamını Mehmetçik Vakfı’na bağışlayacağız. Babamın maaşını da ihtiyaç sahibi öğrencilere vererek eğitim hayatlarına katkı sağlayacağız” dedi.
Mahkeme heyeti, davayı 11 Ekim’e erteledi.