Nazilli Ticaret Borsası Başkanı Nurettin Kırlıoğlu, incir üreticisinin durumunu AK Parti Aydın milletvekillerine ilettiklerini belirterek TMO’nun incir alımı yapması konusunun bakanlığa aktarıldığını açıkladı.

FİYATLAR DİP YAPTI


Aydın’da 30 binden fazla ailenin geçim kapısı olan incirde üreticiler fiyat şoku yaşıyor. Uzun yıllardır görülmemiş kalitede yetişen incirler yaşanan fiyat düşüşü ile adeta üreticisini kara kara düşündürüyor. Geçtiğimiz yıl 20 liradan satılan ve sezon başında 22 liraları gören incirin kilosu 10 lira seviyesine düştü. Fiyatların düşmesine rağmen alım satımın çok az olduğu incirde üreticinin durumu iç açıcı değil.

MİLLETVEKİLLERİNİ GÖREVE ÇAĞIRDILAR


İncir sezonu öncesi Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, “Fiyatlar çok düşerse TMO olarak müdahale edebiliriz” ifadelerini kullanarak endişeli olan üreticinin yüreğine su serpmişti. Üreticiler AK Parti Aydın milletvekillerini göreve çağırıp bakanın sözünü hatırlatmalarını ve üreticinin derdine derman olmalarını istediler.

‘DURUMUMUZU ANLATSINLAR’


İncir üreticisi Mümin Kılıç, zor şartlar altında üretim yapıp ülke ekonomisine katkı yaptıklarını dile getirerek, “Bizim göz bebeğimiz olan inciri birçok aracın dahi varamadığı dağlık bölgelerde yetiştiriyoruz. Ev yapacak olan da, düğün yapacak olan da bu ürünün satışını bekliyor. Bugüne kadar yanımıza uğramayan milletvekilleri bizim halimizi sayın bakanımıza iletsinler. Bari TMO incir alımı yapsın. Temsil ettikleri kişilerin ne durumda olduğunu üst mercilere ileterek sorunumuza çare bulsunlar” şeklinde konuştu.

‘TMO İNCİR ALIMI YAPSIN’


İncir fiyatlarının üreticinin beklentilerini karşılamadığına değinen Nazilli Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Kırlıoğlu, “Bu yıl ürünümüz çok kaliteli ve rekolte de çok yüksek. Ancak fiyat konusu üreticilerimizin beklediği gibi olmadı. Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Bekir Pakdemirli’nin üreticiyi sezon öncesi rahatlatan, ‘Gerekirse müdahale ederiz’ sözünden yola çıkarak biz üreticimizin durumunu AK Parti Aydın milletvekillerine ilettik. Onlar da konuyu Ankara’ya taşıdı. Bu işin peşinde olduklarını biliyoruz. Üzümde yapılan TMO alımının, incirde de uygulanmasını bekliyoruz. Bu hamle piyasada rahatlama oluşturacaktır” diye konuştu.

AYDIN TİCARET BORSASI DA DESTEKLİYOR


Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Çondur da TMO’nun incir alımı yapmasını isterken, “Dünyada tekel konumunda olduğumuz incir fiyatının 18 TL’den 10 TL’nin altına düşmesi tedirginlik oluşturmaktadır. TMO’nun devreye girerek incir alımı yapmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.