53 yıldır Söke ve çevresinin ticaretine ve üretimine yön verdiklerini belirten Söke Ticaret Borası (STB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nejat Sağel, Söke’deki en önemli iki ürünün pamuk ve pamuk mamulleri ile zeytin ve zeytinyağı mamulleri olduğuna vurgu yaptı. Ülke olarak ekonomiye odaklanarak, ekonominin temellerini daha güçlendirecek yapısal reformları arka arkaya hayata geçirebilmenin, ülkemiz ve Söke için büyük bir önem taşıdığını söyleyen Ahmet Nejat Sağel; “Türkiye’nin bölgesel ve küresel ekonomide yükselmesi için hepimize görev düşüyor. Bizim üzerimize düşen, daha fazla üretmek, daha fazla yatırım yapmak, ülkemiz ve Söke’miz için birlikte çalışmaktır. Söke Ticaret Borsası olarak kentimizin ve Söke’mizin yararına geliştirilen her projenin takipçisi ve destekçisi olmaya devam edeceğiz. Söke Ticaret Borsası olarak özellikle tarımsal açıdan girişimci ruhumuzu her zaman canlı tutmaktayız” dedi.

“EN KISA SÜREDE SÖKE’YE KAZANDIRACAĞIZ”

Söke Ticaret Borası’nın en büyük projesinin Büyük Menderes Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk A.Ş’nin İzmir Ticaret Borsası ve Aydın Ticaret Borsası ile birlikte yoğun çalışma sarf ederek lisanslı depoculuğu Söke’ye kazandırılması olduğunu vurgulayan Sağel; “Elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyoruz. Öncelikle bağlı olduğumuz 5174 sayılı kanun gereği gerekli izin başvurularımızı Ticaret Bakanlığı’na ilettik. Bölgemizde GEKA’dan yüzde 100 hibe desteği ile bir fizibilite çalışmasını tamamladık. Gerekli protokol ve evraklar tamamlanmıştır, Lisanslı depomuzun arsası kiralanmıştır. Çalışmalarımız tüm hızı ile devam etmektedir. Lisanslı depoculuk Fizibilite Raporu Proje çalışmamız bölgenin durumunu ortaya koyacak çok önemli bir projedir. Söke’ye yapılacak olan bu büyük yatırımı en kısa zamanda Söke’mize kazandırmayı hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.

“DAHA İYİ, DAHA MODERN VE DAHA KALİTELİ HİZMET SUNACAĞIZ”

Borsaya HVI Pamuk Analiz Cihazı kazandırdıklarını hatırlatan Başkan Sağel; “Bilindiği üzere; Türkiye’deki pamuk üretiminin yaklaşık yüzde 12’si; Ege Bölgesi’ndeki pamuk üretiminin ise yüzde 47-54 arası Söke Ovası’nda üretilmektedir. Bu üreticilerin ürettikleri ürünün değerini ölçebilmesi, değerinde satışını yapabilmesi ve emeklerinin karşılığını alabilmesi için HVI Pamuk Analiz Cihazı ile yapılan analizler hayati önem taşımaktadır. Ticaret Bakanlığı’na ait maddi değeri yüksek olan ve analiz sonuçlarında güvenilirlik sağlayan HVI Cihazının borsamıza kazandırılması için Bakanlıkla ve bağlı olduğumuz Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile gerekli görüşmeler, ziyaretler ve yazışmalar sonrasında başarılı sonuca ulaştık. Başta Ticaret Bakanımız Ruhsar Pekcan ve TOBB Başkanımızı M. Rifat Hisarcıklıoğlu olmak üzere emeği geçen herkese teşekkürü borç biliriz. Bu sayede yeni sezonda değerli üyelerimiz ile Söke ve bölgeye daha iyi, daha modern ve daha kaliteli hizmet sunacağız. Ticaret Bakanlığı Ürün Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürlüğü ile Borsamız arasında İmzalanan protokol ile HVI Cihazı borsamıza kazandırıldı. 27 Ağustos 2019 tarihinde Ankara’da Ticaret Bakanlığına yaptığımız ziyaretlerimizde protokolümüzü imzaladık ve teslim aldık. Yeni cihazımız pamuk kalitesini, lif uzunluğunu/gücünü, mikroner değerini (incelik ölçüsü), renk sınıfı, kısa lif içeriği, çöp dağılımı ve diğer faktörler açısından birçok analiz yapma imkanına sahiptir. Pamuğun sınıflandırılması ve bu ölçümleri içeren test makinesi verileri üreticimiz ve borsamız için çok önemlidir. Yeni sezondan itibaren kullanacağımız test makinesi cihazı çiftçilerimiz için hayırlı olsun” diye konuştu.

“TÜRİB ACENTESİYİZ”

TÜRİB sistemine kayıt hizmeti bulunduğunu ifade eden Sağel; “Söke Ticaret Borsası Türkiye Ürün İhtisas Borsası (TÜRİB) acentesidir. Lisanslı depolarda korunan tarım ürünlerini temsil edecek elektronik ürün senetlerinin işlem göreceği, Lisanslı depoculuk sistemi kapsamındaki tarım ürünlerinin fiziki veya elektronik ortamlarda alım satımına aracılık eden, gerek ürünlerin fiziki olarak, gerekse ürünü temsilen lisanslı depo işletmelerince çıkarılan ürün senetlerinin alivre sözleşmelerin ticaretine aracılık eden Türkiye Ürün İhtisas Borsası (TÜRİB) lisanslı depocu kullanıcılarının kayıt yapma zorunluluğu bulunmaktadır” dedi.