Aydın Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından 2019 yılı yeni sezon ürünü kuru incirlerin ilk ihracat işlemlerine esas gıda sağlık sertifikalarının ihracatçı firmalara dağıtımı törenle yapıldı. Aydın Valiliği Toplantı Salonu'nda yapılan törene, Vali Yavuz Selim Köşger, Tarım ve Orman İl Müdürü Ahmet Ökdem, Gıda ve Yem Şube Müdürü Figen Sezer ile ihracatçı firma yetkilileri katıldı.

"İYİ BİR SEZON GEÇİRİYORUZ"

İl Tarım ve Orman Müdürü Ökdem, incir ihracatıyla ilgili bilgiler verdi. İncirin Aydın ekonomisinde çok önemli bir yere sahip olduğunu dile getiren Ökdem, “İncirin yetiştiriciliği, işlenmesi ve pazarlanması aşamalarında birçok kişiye iş imkanı sağlanmaktadır. Ülkemiz, kurutmalık incir üretiminde yüzde 55-60’lık payla dünyada birinci sırada yer alıyor. Bunun da yüzde 80’ini ilimiz karşılıyor. Dünyada incir denince akla Türkiye, Türkiye’de ise coğrafi işaret tescilli Aydın Sarılop incir çeşidi gelmektedir. İlimizde, 36 bin 900 hektar incir bahçesi mevcuttur. 2018 yılında ilimizde 65 bin ton kuru incir üretimi gerçekleştirilmiş olup, 2019 yılında geçen yıla göre hem kalite, hem miktar yönünden daha iyi bir üretim sezonu geçiriyoruz" dedi.

200 MİLYON DOLAR GELİR

Türkiye’nin geçen yıl 39 bin ton kuru incir ihracatı gerçekleştirdiğini ifade eden Ökdem, “Elde edilen ürünün işlenmesi ve muhafazası ile ilgili İlimizde 160 adet kuru incir depolama ve 157 adet kuru incir işleme ve paketleme tesisi olmak üzere toplam 317 adet tesis gerek yurt içi gerekse ihracat amaçlı üretim ve depolama yaparak ülke ekonomisine önemli bir katkı sağlamaktadır. 2018 yılında İlimizden 101 bin 257 ton tarımsal ihracat gerçekleştirilmiş olup bunun 39 bin 71 tonu kuru incir ve incirden üretilen ürünleri içermektedir. 2018 yılında 86 Ülkeye kuru incir ihracatı yapılmış olup, yaklaşık 200 milyon doları aşan gelir sağlanmıştır” diye konuştu.

İLK SEVKİYAT 26 EYLÜL'DE

Ökdem, 2019 yılı yeni sezon kuru incir ihracat işlemlerine 6 Eylül tarihinde başlanıldığını kaydederek şunları söyledi. “İhracatı yapılacak kuru incir partilerinden numuneler alınarak sonuçları olumlu gelen partilere gıda sağlık sertifikası düzenlenmiştir. Düzenlenen sertifikalar Ekonomi Bakanlığının belirlemiş olduğu ilk yükleme tarihine kadar bekletilmektedir. Bu kapsamda sezon başlangıcından itibaren toplam 534 parti ve 2 bin 960 ton kuru incir ürününe ait 534 adet sertifika düzenlenmiş olup, 26 Eylül’de ihracatı gerçekleştirilmek üzere sertifikaları bugün teslim edilecektir. Bu tarihten sonra kuru incir ihracat işlemleri rutin olarak yürütülecektir.”
Vali Köşger, ihracatçı firmalara hayırlı bir sezon olması dileğinde bulunarak firma temsilcilerine sertifikalarını teslim etti.