İncirliova'ya gelen Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) Üyesi, Aydın Milletvekili Metin Yavuz, bir incir bahçesini de ziyaret etti. İncir üreticisi ile bir araya gelen Yavuz, önemli açıklamalarda bulundu. ERDOĞAN'LA DİYALOĞUNU ANLATTI Ankara'da yapılan üçlü zirvede Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'ye Aydın inciri ikram ettiğini hatırlatan Yavuz, bunun Aydın incirinin dünyada güzel bir tanıtımı ve reklamı olduğunu ifade etti. Yavuz, partisinin MKYK toplantısının sonunda Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Aydınlı incir üreticileri adına bizzat teşekkür ettiğini belirterek, "Teşekkür sırasında Cumhurbaşkanımız bana, ‘İncir nerede?’ diye sordu. Ben de kendisine bir dahaki toplantıya getireceğimi söyledim. Herhalde o zaman kuru incir götüreceğim" diye konuştu. Aydın için incirin çok önemli bir ürün olduğuna işaret eden Yavuz, yaklaşık 750 milyon dolar olan Aydın'ın ihracatının 300 milyon dolara yakın kısmının incirden elde edildiğine dikkat çekti.

"İNCİRİN KALİTESİ YÜKSEK"

Son günlerde incirin çok gündeme geldiğini belirten Milletvekili Metin Yavuz, sözlerini şöyle sürdürdü: "İncirde jeotermal ile ilgili sıkıntıların olduğu gibi bir sürü ortalıkta kanıtlanmamış olay var. Her ne hikmetse incirde son 10 yılın en verimli yılını yaşıyoruz. İncirin kalitesi de yüksek. Aslında baktığınızda görsel olarak herhalde diyeceğiz ki ‘Jeotermalin bununla bir ilgisi yok.’ Geçen yıl incirde biraz düşüklük vardı, sıkıntı vardı, hava şartlarından kaynaklı bir şey vardı. Tabi gündeme bunu tam hasat zamanı getirmeye çalıştıkları zaman ne oluyor? İncir üreticisi vatandaşımıza fiyat açısından zarar veriyor. Bazı konuları zamanında konuşmak lazım."

"SİYASET MALZEMESİ OLMAKTAN ÇIKARACAĞIZ"

Aydın milletvekilleri olarak jeotermalle ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un yanına gittiklerini dile getiren Yavuz, “Bakanımızın yanına vekillerimizle gittiğimizde kendisine jeotermalin zararları ile ilgili akredite edilmiş bir kurum tarafından araştırma yapılıp bunun sonucunun kamuoyuna deklare edilmesi gerektiğini söyledik. Sağ olsun hemen çalışmayı başlattı. Bu yıl sonu itibariyle bunun incire, insana, bitkiye zararı var mı, yok mu ortaya çıkacak. Bu konuyu Allah'ın izniyle siyaset malzemesi olmaktan çıkaracağız” ifadelerini kullandı. İnciri daha çok katma değere dönüştürmek için neler yapılabileceğine ilişkin acil toplantı ve eğitimler düzenlenmesi gerektiğini ifade eden Yavuz, incirin değerinde satılması için de ellerinden geleni yapacaklarını sözlerine ekledi.