Hilmi Erbaş, ziyaretten duyduğu memnuniyeti ifade ederken misafirlerine Didim hakkında bilgiler verdi; ilçe ekonomisi ve turizm sezonu hakkında bilgiler paylaştı. Ülke ekonomisindeki daralmadan etkilenen turizm ve inşaat sektöründeki sorunlarını anlatan Erbaş, “Ekonominin sıkıntılı durumdan kurtulması ve bir daha böyle sorunlar yaşanmaması için; kusursuz işleyen bir demokrasi inşa edilmesi, hukuk, eğitim ve kültür alanında reformlar yapılması gerekiyor. Eğitim sisteminde reform yapılmazsa 21. Yüzyılın ikinci çeyreğinden itibaren ülkemiz dünya ile rekabet edemez hale gelecektir. Çünkü nitelikli insan yetişemeyecek, yetişenler ise başka ülkelere göç edecektir” dedi.

“ÇÖZÜM BEKLEYEN KONULAR ÜZERİNDE ÇALIŞILMALI”

Cumhurbaşkanlığı hükümet sitemi ile bozulan kuvvetler ayrılığı dengesinin yeniden tesis edilmesi için mevcut sistemin tartışılması gerektiğini vurgulayan Erbaş, ülkedeki uygulanan Cumhurbaşkanlığı sitemi ve geniş yetkili parti genel başkanlığının sorunlar ürettiğini belirtti. Kemalbay da Anayasa değişikliğine ihtiyaç olduğunu ve bunun için diyalogun geliştirilmesi gerektiğini ifade etti. Yeni anayasanın toplumun tüm bileşenleri ile ortak bir paydada buluşularak yapılması gerektiğini söyleyen Kemalbay kuvvetler ayrılığının tesis edilmesi ve demokrasiye nefes aldırılması gerektiğini vurguladı. Kemalbay, “Bunun bir an önce yapılarak çözüm bekleyen, eğitimden sağlığa birçok konu üzerinde çalışılmalı” diye konuştu.

BALIK ÇİFTLİKLERİ SORUNU ELE ALINDI

Hilmi Erbaş, ziyaretin gündemi olan balık çiftlikleri ve yapılması düşünülen TDİOSB hakkında misafirlerine bilgiler verdi. Erbaş, yılda yaklaşık 22 bin ton üretim yapan mevcut balık çiftliklerinin kıyıda ve denizde kirlilik oluşturduğunu, çok yakın bir zamanda yeni çiftlikler kurulması için kiralamalar yapıldığını, 2010 yılında planlanan 100 bin ton/yıl kapasiteye çıkılmasının da geri dönülmez riskler içerdiğini ifade etti. Erbaş oluşan bu kirlilik hakkında konunun uzmanı akademisyenlere bir rapor hazırlatacaklarını ve kamuoyu ile paylaşacaklarını söyledi. Didim Ticaret Odasının TDİOSB yatırımının yapılması için kurucular arasında olması gerektiğini ve Ticaret Odasının da bu işin karşısında olduğunu belirten Erbaş, balıkçılığa karşı olmadıklarını, yer seçimine karşı olduklarını, bu yatırımın deniz turizmi olmayan bir bölgede doğru bir yerde doğru usullerle yapılması gerektiğini vurguladı. Mevcut alandaki balık çiftliklerinin bölgede hakim olan kuzey rüzgarları sebebi ile kirliliği Didim kıyılarına taşıdığını belirten Erbaş, Milletvekili Kemalbay ve parlamentodaki tüm vekillerden bu konuda destek beklediklerini ifade etti. Bugüne kadar kamu kuruluşları, siyasi parti il ve ilçe yöneticileri ve sivil toplum kuruluşları ile görüşmeler yaptıklarını ve her kesimin konuya çevre duyarlılığı ile yaklaşım sergilediğini söyleyen Oda Başkanı Erbaş, bu durumun kendilerini de mutlu ettiğini ifade etti. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’la yaptıkları görüşmeyi anlatan Erbaş, Bakanlığın da bu işin turizme zarar vereceği fikrine sahip olduğunu vurguladı.

MECLİSE TAŞIYACAK

Serpil Kemalbay da balık çiftlikleri konusunda Odanın yaklaşımını çok olumlu bulduğunu, iş birliğinde olmak istediklerini ve çalışmayı parlamentoya taşıyabileceklerini söyledi. Çevre konusunda hassas olduklarını, kendilerinin de bir soru önergesi hazırladıklarını belirten Kemalbay, yaptıkları çalışmaları da Didim Ticaret Odası ile paylaşabileceklerini ifade etti. Erbaş misafirlerini önümüzdeki ay yapılması planlanan ve yakın zamanda tarihi kesinleşecek olan Didim Turizm Çalıştayı’na davet etti.