Ege’nin incisi, Aydın’ın en büyük ilçesi olan Söke, 120 bini aşan nüfusu, sanayi ve tarım devlerinin yer aldığı büyük şirketlerle birlikte zeytin ürünlerinin yetiştiği verimli dağları, pamuk, buğday ve iyi tarımın yapıldığı ovalarıyla markalaşmış ürünleri ile yeryüzünde bir cennet olarak adlandırılıyor. İlçeyle bağlantılı olarak Aydın ilinin gelişmesi, kalkınması ve tanınması için büyük çaba sarf ettiklerini ifade eden Söke Ticaret Odası (STO) Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Kutlay, “İlçe ve ilimizin gelişmesi hem bölge, hem de ülke ekonomisi açısından büyük önem, kazanç” dedi.
Söke Ticaret Odası’nın kurulduğu 1974 yılında Kuşadası ve Didim’deki ticaret erbaplarını da bünyesinde tuttuğunu belirten Haluk Kutlay, “Daha sonra her iki ilçede de turizm nedeniyle ticari faaliyetlerinin artmasıyla bizden ayrılarak oda yapılanmasına gittiler. STO olarak Söke’nin marka şehir olması için üzerimize düşeni eksiksiz yapıyoruz. Ülkemizde bildiğiniz üzere avukatsak baroya, hekimsek tabipler odasına gibi yasal gereklilik açısından kayıt olma zorunluluğu var. Odaların kuruluşları yasaya bağlıdır. Odaların temel amaçları, üyelerin istek ve taleplerini gerek belge düzeni anlamında yine gerekse bölgelerinde iş yapan meslek gruplarının hak ve menfaatlerini gözetmenin yanı sıra uzlaşma birimleri gibi yerlere temsilciler göndermeyi kapsayan geniş bir hizmeti kapsıyor. STO olarak Tüketici Hakem Heyeti’nde 2, Vergi Uzlaşma Komisyonu’nda 2 ve bilirkişilikte de 1 arkadaşımız bulunuyor. Üyelerimizin haklarını savunmayı şiar edinerek hizmet üretiyoruz. Yine üyelerimizin finansa ulaşmaları ve bölge yararına fikirler konusunda girişimlerde öncü olmaya önem gösteriyoruz” ifadelerini kullandı.

ÜYE ODAKLI HİZMET


Ticaret Odası üyelerine kolaylıklar sunarak hizmet ettiklerini söyleyen Başkan Kutlay, üyelerinin kurumsal, mesleki ve sosyal gelişimi ile Söke’nin kalkınmasında eğitim ve istihdamı öncelikli hedef olarak ele aldıklarını ifade etti. Bin 200 metrekarelik hizmet binasında üyelerine hizmet verdiklerini hatırlatan Kutlay, şöyle dedi: “Odamız yasal olarak yapması gereken bürokratik görevleri aksatmadan yerine getirmeye çalışmasının yanı sıra adil ve objektif yaklaşımlarla meslek tesanüdünü ve onurunu koruma gayreti içindedir. Bunun yanında, bölgemizin sosyal, kültürel ve ekonomik yönden kalkınmasında kaynakları ölçüsünde her zaman lokomotif görevi üstlenmiştir. Odamız kurulduğu tarihten bu yana sadece üyelerinin menfaatlerini korumakla yetinmeyip, ekonomik gelişime önemli katkılar sağlayacak yatırımları gerçekleştirmeyi de kendisine görev edinmiştir. Paydaşları ile ilişkilerinde güvenirlik temelinde yönlendirici ve koordinatör konumunda, değer yaratan lider bir kurum olmayı hedefleyen Söke Ticaret Odası, mevzuat ile verilmiş görevleri yerine getirmenin yanı sıra üyelerinin gelişimi için kaliteli hizmetler üretmekte ve Söke’nin kalkınması için çalışmalar gerçekleştirmektir.”

E-BELGE DÖNEMİ BAŞLADI


Gelişen teknolojik yeniliklere ayak uydurduklarını belirten Başkan Kutlay, yeni hizmete giren uygulamayla Söke'de Ticaret Odası üyelerinin faaliyet belgesi, oda kayıt sicil sureti, firma ortaklık belgesi ve ortaklık teyit belgesine online olarak ulaşabileceklerini söyledi. Odanın internet sitesi olan www.sto.org.tr adresi üzerinden istenilen belgelerin yedi gün 24 saat e-imzalı olarak alınabileceğini vurgulayan Kutlay, “Odaya kayıtlı üyelerimiz diledikleri yerden e-imzalı belgelerini almakla beraber, aidat sorgulaması ve ödemesi yapabilecek. Üyelerimizin e-imzalı olarak belgelerini alabilmesi için sisteme sadece firma yetkilisinin kayıt olması gerekiyor. Ayrıca firma yetkilisinin cep telefonu numarası TOBB.net sisteminde de kayıtlı olmalıdır. Söz konusu yetkilinin cep telefonuna SMS ile şifre ulaştırılmaktadır. Bu kayıt işleminden sonra sisteme giriş işlemi, kayıt anında, belirtilen e-posta adresi ve SMS ile gelen şifrelerle yapılabilmektedir. Teknik destek almak isteyen üyelerimiz odamız ile iletişime geçebilir" dedi.

“SÖKE TARIMDAN HASILAT SAĞLAYAN BİR BÖLGEDE”


Ticaret yapan esnafların büyük sorunları olduğuna vurgu yapan Kutlay, “Söke’de mevsimsel bir ticaret söz konusu. Kış dönemi uyku dönemi halinde geçiyor. Kışın nüfusumuz belli ve ekonomik para döngüsü kısıtlı. Söke ağırlıklı olarak tarımdan büyük hasılat sağlayan bir bölgeye sahibiz. Ekonomi çarkı Nisan ile Ekim sonunda daha hızlı dönüyor. Söke, Türkiye’nin en verimli ovalarından birine sahip. Bugün ürettiğimiz pamuk dünya kalitesindedir. Pamuğun da kendine özgü sorunları var aşılamaz değildir. STO olarak pamuğun tanıtımı, tüketimi ve üretimi konusunda da çabalarımız var. Pamuğun girdi ve çıktısında üyelerimizle birlikte koordineli çabalarımız var. Söke’nin marka şehir olması bağlamında üzerimize düşeni eksiksiz yapıyoruz. Söke’de Priene, Milet ve Magnesia gibi antik kentler var. Bu değerlerimizi ülke ve dünya çapında tanıtma yükümlülüğümüz var” diye konuştu.

PRİENE’Yİ TANITACAĞIZ


Söke Ticaret Odası öncülüğünde gerçekleşen toplantıda kalıcı miras listesine girilebilmesi için yürütülecek çalışmaların yol haritasının çizildiğini hatırlatan Haluk Kutlay; “Amacımız 2018 yılında UNESCO geçici listesine aldırmayı başardığımız Priene'nin yapılacak çalışmayla kesin listeye girmesini sağlamak. Bu konuda Söke Kaymakamımız, Belediye Başkanımız ve Aydın Milletvekilimizin de desteğini alarak ilerlemek istiyoruz. İleriki günlerde hep birlikte daha büyük adımlar atacağız. Priene’nin tanıtımı Söke’nin tanıtımıdır. Söke’nin tanıtılması hem ilçe geleceği hem de ekonomisi için çok önemli bir çalışmadır” şeklinde konuştu.