Efeler Diyarının Altını Zeytin” isimli proje ile Güney Ege Kalkınma Ajansı’ndan (GEKA) 482 bin lira hibe almaya hak kazanan Karacasu Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, Mart ayında da makine ihalesini gerçekleştirmişti. 477 bin 380 lira 8 kuruş ile ihaleyi alan firma makine kurulumlarını gerçekleştirdi. Kooperatif binasında Kooperatif Başkanı İsa Sevinç'in ev sahipliğinde Karacasu Kaymakamı Ahmet Soley, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Rahmi Şendalgıç ve kooperatif üyelerinin katılımlarıyla bundan sonraki süreç hakkında değerlendirme toplantısı gerçekleştirildi. Makinaların üyelere tanıtıldığı toplantıda açılışın Ekim ayında yapılacağı ve 300 tonluk üretim kapasitesi sahip tesiste ilk ürünlerin bu yıl paketlenerek üretici ile buluşacağı bilgisi verildi. Üretim kapasitesini ilave tanklarla kolaylıkla arttırma imkanlarının olduğunu ifade eden Kooperatif Başkanı İsa Sevinç, ayrıca Ziraat Odasının aldığı Afrodisias markasının kooperatife hibe edileceğini ve Migros gibi zincir marketlere ürün verme konusunun 15 güne kadar resmiyet kazanacağını dile getirdi. Tesisinin ayrıca 15 kişilik bir istihdam oluşturacağı belirtildi.

ÜRETİCİLERLE İSTİŞARE YAPILDI

Toplantının ardından SES Gazetesine bilgi veren İsa Sevinç, “Öncelikle Karacasu’nun Ses’i olduğunuz için şahsınıza ve ekibinize teşekkür ediyorum. Bir yıl önce kurmuş olduğumuz kooperatifin amaçları doğrultusunda makine ve ekipman kurulumunu gerçekleştirmiş bulunuyoruz. Bundan sonra bu fabrikada zeytin işlemesine geçiyoruz. Üreticilerimizin birebir görüşlerini alarak nasıl bir yol izlememiz gerektiğini değerlendirdik. İşletmemizde üreticilerimiz görüşlerini paylaştılar. Yönetim olarak biz de üreticilerimizin görüşlerini harmanlayarak bir yol haritası belirleyeceğiz. Kooperatiflerin en büyük problemi işletme metodu. Makine ekipmanlarını kuruyorsunuz, binasını yapıyorsunuz ama bu sorunda tıkanabiliyorsunuz. Şu anda bizim işletme sermayemizin tamamı kooperatif üyelerimizin katılımlarıyla olacak. Bu mal düzeyinde mi yoksa para bazında mı olacak bu konuda görüş alışverişinde bulunduk. Bazı üreticilerimiz belirli miktarda zeytin vereceğini taahhüt ediyor. Bazı üreticilerimiz katılım payını yükselterek maddi kaynak sağlamayı taahhüt ediyor. Bu sezon itibariyle tatlandırmaya başlayacağız” dedi.

MAKİNALAR HAKKINDA BİLGİ VERDİ

Makinalar hakkında bilgi veren Sevinç, “İlk başta ebatlama-kalibre makinası, daha sonra işlemek istediğiniz türe göre ayarlayabildiğiniz bir makine var. Sonra zeytin yıkama, üfleme ve kurutma makinaları geliyor. Bunları kilogramlama ve ebatlama makinaları takip ediyor. Daha sonra tankların içinde tatlandırma işlemleri yapılıyor. Tatlandırmadan sonra paketlemeye geçiliyor. 60 tane 5’er tonluk tanklardan oluşan toplam 300 tonluk bir tesis. Ama biz burada tank kapasitemizi kısa sürede arttırarak bir milyon kiloluk zeytin de işleyebiliriz. Karacasu Ziraat Odasının almış olduğu Afrodisias markasını kooperatife hibe etmek istiyoruz. Paketlenmiş ve tenekelenmiş zeytin satacağız. İstediğimiz kiloda ambalaj yapabiliriz ama ilk etapta tenekede 15’er kiloluk paketlerde de 5’er kiloluk düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.