Aynı zamanda maden işiyle uğraşan Zeynel Şenler, 35 yıl önce açtığı kahvehaneye dekor amacıyla koyduğu mermer taşın üzerine, üretim yaptığı kayrak taşını yerleştirdi. Bir masa haline gelen tarihi taşın tarihsel işlevinden habersiz olan işletme sahibi ve müşteriler yıllarca bu taşın üzerinde tavla, okey gibi oyunlar oynayıp çay-kahve içti. 2 yıl kadar önce Afrodisias Müzesinde görevli arkeolog Umut Doğan sayesinde taşın üzerinde Grekçe yazı okunup taşın tarihsel önemi ortaya çıkartıldı. Taşın Antik Roma Devletlerinde mil taşı olarak kullanılan taşlardan olduğunu ortaya koyan Doğan, taşın 2 bin yıllık geçmişi olduğunu saptadı. Taşın üzerinde Afrodisias'a 8 mil-13 kilometre olduğunu anlatan yazı olduğu ifade edildi. Varlığından haberdar olunmasının ardından Umut Doğan taş hakkında araştırma yapıp üzerine makale yazdı. Tarihi taşı Afrodisias’a götürüp sergileme çalışmaları başlarken Müze Müdürünün değişmesi sonucu götürme işlemi tamamlanamadı.

YENİDEN GÜNDEME GELDİ


Geçtiğimiz günlerde ilçede AR-GE çalışması yürüten bir uzmana eşlik eden Karacasu Kültür, Turizm ve Tanıtım Derneği Başkanı Bülent Eriklioğlu, bu taşın ilçede birkaç noktada olduğundan haberdar oldukları mil taşlarından bir tanesi olduğunu saptadı. Eriklioğlu, “Ona, bugüne kadar sahip çıkan Zeynel Şenler’e teşekkür ederiz. Kendisi bunun müzeye götürülmesine razı oldu. Maddi değeri olmasa da manevi değeri olan bir taş. İlçenin geçmişi hakkında izler taşıyor” dedi.

KAHVEHANENİN BİR PARÇASI


Taşı 25 yıl önce atıl vaziyette bulduğunu ifade eden işletme sahibi Zeynel Şenler, “İşletmeme getirdim. Üzerine kendi işlediğimiz kayrak taşlarından koydum. O zamandan beri üzerinde çay-kahve içiyoruz. 3-4 yıl önce müzeden gelen arkadaşlar bu taşın üzerindeki yazılardan bu taşın 2 bin yıllık bir tabela taşı olduğunu söylediler. Bu bizim için önemli dediler. Müze Müdürünün tayini çıkınca bizde kalmaya devam etti. Arkadaşların biri yine görmüş. Bunu götürelim dedi. Bu taş Afrodisias’a giden yolun nerelerden geçtiğini, kaç kilometre olduğunu gösteren bir taş olduğunu söylediler. Ben de razı oldum. Afrodisias’a 13 kilometre yazdığını ve anlattığını söylediler. 25 yıldır üzerinde çay içtiğimiz, müşterilerin okey, tavla oynadığı kahvemizin bir parçası. Arkeolojik bilgisi olanların ilgisini çekiyordu” şeklinde konuştu.

MİL (YÖN) TAŞI


Mil taşı, antik dönemde yollara dikilen ve yolun istikametini ve merkeze olan uzaklığını gösteren taşlara verilen isim. Kilometre taşı olarak da kullanılan bu taşların yuvarlak beyaz mermerden yapıldığı biliniyor. Bazı Roma mil taşlarının üzerinde dönemin Roma İmparatorunun ve yöneticilerinin isimleri yazılı olduğu belirtiliyor.