Aydın'da Ahilik Haftası kutlama programı belli oldu. Hazırlanan programa göre kutlamalar, 16 Eylül Pazartesi günü saat 16.00'da Ahilik İl Kutlama Komitesi'nin Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu'nu ziyaret etmesi ile başlayacak. Komitenin Vali Yavuz Selim Köşger'i de ziyaret etmesinin ardından saat 17.30'da Valilik binası önündeki Atatürk Anıtı’na çelenk sunulacak, daha sonra saygı duruşunda bulunacak ve İstiklal Marşı okunacak.

YILIN AHİSİ ÖDÜLLENDİRİLECEK

Çelenk töreni sonrası, yürüyüş gerçekleştirilecek. Protokol, öğrenci grupları ve esnaf odalarının oluşturacağı kortej ekibi, Valilik önünden mehter takımı eşliğinde yürüyüşe geçecek. Yürüyüşün tamamlanacağı Atatürk Kent Meydanı'nda kutlamalar devam edecek. Meydanda ilk olarak Büyükşehir Belediyesi Mehter Takımı gösterilerini sunacak. Protokol üyeleri tarafından günün anlam ve önemini belirten konuşmalar yapılması ve halk oyunları gösterilerinin sergilenmesinin ardından, yılın ahisi seçilen 92 yaşındaki Koçarlılı terzi Yaşar Emre’ye Vali Köşger 'İlin Ahisi' ödülünü takdim edecek.

SAÇ GÖSTERİLERİ YAPILACAK

Şed kuşatılmasından ve ahilik nasihati okunduktan sonra kutlamalar, 'İlin Kalfası' olan Mustafa Başaran'a ve 'İlin Çırağı' seçilen Yılmaz Turgut'a ödüllerinin, Efeler Mesleki Eğitim Merkezi'nden mezun başarılı öğrencilere de hediyelerinin verilmesi ile devam edecek. Kuaför-berber esnafının saç gösterisi ve yerel sanatçıların konseri ile Ahilik Haftası ilk gün kutlama etkinlikleri sona erecek. Öte yandan meydanda Aydın Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği (AYESOB), AYESOB’a bağlı meslek odaları, Aydın Ticaret Odası ve Aydın Sanayi Odası üyeleri, tanıtıcı stantlar açacak. Ayrıca vatandaşlara ahi pilavı ve ayran ikram edilecek.

ŞED KUŞATMA TÖRENİ CANLANDIRILACAK

İkinci gün kutlama etkinlikleri kapsamında 17 Eylül Salı günü saat 14.30'da Efeler Aydın Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Konferans Salonu’nda Adnan Menderes Üniversitesi Dr. Öğretim Üyesi Kemal Ramazan Haykıran 'İlimizdeki Ahilik Geleneği ve Ahilik Kültürü' isimli görsel sunum yapacak ve sunumun ardından Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri şed kuşatma törenini canlandıracak.

ÇİNE VE EFELER ESNAFI ZİYARET EDİLECEK

18 Eylül Çarşamba günü saat 11.00'de Çine esnafı ziyaret edilecek, saat 16.00'da Ahilik Haftası Kutlama Komitesi üyeleri, öğrencilerle birlikte Eski Çine’deki Gazi Ahmet Camisi ve Ahi Şeyhi Türbesi’ne gidecek. 19 Eylül Perşembe günü 10.00 ile 16.00 saatleri arasında Efeler çarşı esnafı ziyaret edilecek. Ahilik Haftası kutlama etkinlikleri, 20 Eylül Cuma günü saat 14.00'te Efeler Bey Camii yanında, S.S. Aydın Esnaf Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi'nin lokma hayrı yapması ile sona erecek.