Aydın’ın Söke ilçesinde Söke Belediyesi’nin öncülüğünde Söke Genç İş İnsanları Derneği tarafından bu yıl 26’ncısı düzenlenen Söke Tarım Sanayi Ticaret Sergi ve Panayırı, gerek çiftçilerin gerekse ziyaretçilerin büyük ilgisini çekti. Aydın’ın tüm ilçelerinden ziyaretçilerin olduğu fuara İzmir ve Muğla’dan sektör temsilcileri ve çiftçilerinin gelmesi ise fuarın büyüme ivmesini ortaya koydu. Kırsal Kalkınma'nın yeniden gündeme getirilmesi ve hibelerin artırılmasını talep eden fuara katılan çiftçiler, pamukta açıklanmayan prim ve fiyat belirsizliğinin ekipman alımına tereddütle bakmalarına neden olduğunu söylediler. "Fiyatlar dengesiz ama umudumuzu kırmak istemiyoruz" diyen Çiftçiler; “Hem ekonomik kriz altında alım gücümüz düşük, hem de girdi maliyetler nedeniyle üretim gücümüz zayıf. Ama yine de ihtiyacımız olan ürünleri alacağız. Özellikle Söke firmaları çok önemli ve yeni teknolojik ürünlerini sergiliyorlar. Hepsi birbirinden çekici. Ancak en büyük sorun maddiyat. Devlet desteklerinin artması durumunda çiftçi olarak bizlerin alım gücü ve yatırım gücü artar. Bu bütün sektörlere yansır” ifadelerini kullandılar.

ÇİFTÇİLERLE TEK TEK İLGİLENİYORLAR

Tarım makinaları üretiminde önemli bir yere sahip olan Farklı Tarım Makinaları, Söke Tarım Fuarı'nda çiftçi ve ziyaretçilerin yoğun ilgisini gördü. Tarım makinalarındaki son teknolojik ürünlerini fuara gelen binlerce üretici ve ziyaretçi ile paylaşan Farklı Tarım Makinaları, teknolojik yenilikleri yakından takip ederek üreticinin daha ekonomik koşullarda daha iyi tarım yapmasına öncülük etmeye devam edeceklerini söyledi. Tarım Fuarı'ndaki izlenimlerini paylaşarak, beklenti ve hedeflerinden bahseden Farklı Tarım Makinaları işletme sahibi Mahmut Fehmi Dönder, “Çiftçiler ve ziyaretçiler ile buluşmanın heyecanı ve mutluluğunu yaşıyoruz. Sezon tarihi açısından ve hava şartları ile fuar alanı açısından eksikleri olsa da fuarın ilçemizin ismi ve sektörümüzün devamlılığı için önemli olduğuna inanıyoruz. Bizler de Tarım Fuarı ile müşteri portföyümüzü genişletmek istiyoruz. Müşteri memnuniyeti ve kaliteyi görmeleri için çiftçilerimiz ile birebir ilgileniyoruz. Firmamızın marka prestijinin artması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Müşteri memnuniyetini, dile getirilen çözümleri tasarlamak, sürekli gelişmeyi, kaliteyi, ekip çalışmasını, sosyal sorumluluğu, profesyonel yönetim anlayışını, teknolojik gelişmelere uygunluğu ve paylaşımı esas alan bir anlayışla sektörde lider bir kuruluş olmayı kendimize vizyon edindik” dedi.

“KIRSAL KALKINMA VE TEŞVİKLER GÜNDEME GELMELİ”

Söke’de düzenlenen tarım fuarını gezerek sektördeki yenilikleri ve ekipmanları incelemek için Nazilli’den gelen Nazilli Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Seyfi Çalışkan ile Nazilli Ziraat Odası eski Başkanı Sabri Topuçar, Farklı Tarım Makinaları standını gezerek firma yetkilisi Mahmut Fehmi Dönder’den bilgiler aldı. Fuarların çiftçinin önünü açması açından çok önemli olduğuna değinen Nazilli Sağ Sahil Sulama Birliği ile Nazilli Ziraat Odası'nın eski Başkanı Sabri Topuçar; "Bu fuarlar aracılığıyla piyasaya yeni çıkan aletleri hem tanıma fırsatı buluyor hem de yararlanma şansı arıyoruz. Tabi bütün mesele şu anda alım gücüyle alakalı. Hem Kırsal Kalkınma'nın yeniden gündeme gelmesi hem de devlet desteklerinin artması gerekiyor. Bu destekler hem üreticimizin hem de imalatçımızın kalkınmasına destek olacaktır. Yeni ve modern ekipmanlar ayrıca çiftçimizin önünü açacağı gibi toprağı daha verimli kullanmamıza olanak sağlayacaktır. Bu fuarların ayrıca daha da yaygınlaşmasını istiyoruz. Bütün imalatçı arkadaşlarımızı çiftçiyle, üreticiyle buluşturmak gerekiyor. Bu fuarı düzenleyen başta Söke Genç İş İnsanları Derneği başta olmak üzere katılımcı firmaları tebrik ediyorum" diye konuştu.

“FUARA OLAN İLGİDEN MEMNUNUZ”

Fuara özel dergi çalışması yapan ve fuarı yakından takip eden SES Gazetesi'ne ve okurlarına teşekkür eden Söke Genç İş İnsanları Derneği ( SÖGİAD) Başkanı Mustafa Korhan Taşkın; "Fuarımızın ikinci gününde yağmur olmasına rağmen ziyaretçi hareketliliğinin güzel olması hem fuar organizasyoncusu olarak bizleri hem de fuarda katılımcı olan firmalarımızı memnun edecek düzeyde. Sökeliler başta olmak üzere çevre ilçelerden yoğun bir ilgi var. Katılımcılarla yaptığımız görüşmelerde fuardan memnun olduklarını ve satış gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadıklarını dile getiriyorlar. Ekonomik krizin olduğu bir dönemde yaptığımız fuarda, katılımcı firmalarımız ekonomik ticaretin ve ilginin iyi olduğunu dile getirdiler. Hafta sonu fuarın daha hareketli olacağına ve ilginin artacağına inanıyoruz" dedi.