Aydın Valisi Yavuz Selim Köşger, Ahilik Haftası dolayısıyla yazılı açıklama yaptı. Ahilik kurumunun Türk milletinin köklü geleneklerinden biri olarak yüzyıllar boyunca varlığını koruduğunu, gücünü ve etkinliğini geniş bir coğrafyada devam ettirdiğini belirten Köşger, bu kurumun medeniyetin gelişmesinde, kültür, sanat ve ticaret hayatının zenginleşmesinde, çalışma hayatında ahlaki değerlerin yerleşmesinde büyük rolü olduğunu ifade etti. Köşger, temelleri Ahi Evran-ı Veli tarafından atılan ahiliğin, Selçuklu Devleti'nden bu yana toplumsal ilişkileri, çalışma yaşamının meziyetlerini esas alarak düzenleyen sosyo-ekonomik bir sistem olduğunu söyledi.

"AHİLİK HERKESE GÖNLÜNÜ AÇMIŞTIR"

Ahiliğin dürüstlük, cömertlik ve yardımseverlik ilkelerinin bir arada yaşatılmasını prensip edindiğini ve yöneticiden ferde kadar herkese ışık tuttuğunu dile getiren Köşger, "Toplumsal hayatın ortak paydası olan, insanı esas alan ahilik kültürü ve felsefesi kem bakmamayı, kötü söz söylememeyi ve kimsenin namusuna ve şerefine göz dikmemeyi öğütler. Ahilik kurumu, ayrım yapmadan bu coğrafyada yaşayan herkese elini ve gönlünü açmış ve sınırlarımız ötesinde de başka kültürlere ve toplumlara esin kaynağı olmuştur. Yaklaşık bin yıldır topraklarımızda hayat bulan ahilik kurumunun kültürel, toplumsal ve siyasi boyutlu ilkeleri bugün dünya ülkelerinin her alandaki kalkınmalarına temel teşkil eden ahlaki değerler manzumesidir" dedi.

SANAYİLEŞMENİN ÇEKİRDEĞİNİ OLUŞTURUYOR

Ahilik prensipleri ve kültüründen bugün de alınması gereken ilhamlar olduğuna işaret eden Vali Köşger, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ahilik değerleri sadece ekonomik alanda değil, sosyal hayatın dinamiklerine de esin kaynağı olmuştur. Böylece toplumu sadece ekonomik boyutta değil, gerek idari gerekse felsefi alanda geliştiren prensipler bütünü olarak değerlendirilmelidir. Ahilik felsefesinin barındırdığı tüm bu güzelliklerin; ekonomimizin bel kemiğini, sanayileşmemizin ve kalkınmamızın çekirdeğini oluşturan ve bugün de özünde aynı meziyetleri taşıyan esnaf ve sanatkarlarımızın eli ile daha da ileriye taşınması dileğimdir. Bu düşüncelerle; ilimiz esnafı ve meslek kuruluşları ile tüm halkımızın Ahilik Haftası’nı kutlar, birlik, beraberlik, ahiliğe esas olan kardeşlik duygusunun büyüyerek devam etmesini temenni ederim"