SÖGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Korhan Taşkın ve yönetim kurulu üyelerinin ev sahipliğinde gerçekleşen açılış törenine AK Parti Aydın Milletvekili Metin Yavuz, CHP Aydın Milletvekilleri Hüseyin Yıldız ve Süleyman Bülbül, Söke Kaymakamı Tahsin Kurtbeyoğlu, Söke Belediye Başkanı Levent Tuncel, Germencik Belediye Başkanı Fuat Öndeş, Söke Ticaret Odası Başkanı Haluk Kutlay, Söke Ticaret Borsası Başkanı Ahmet Nejat Sağel, Söke Ziraat Odası Başkanı Mustafa Tanyeri, İYİ Parti İl Başkanı Cemal Sarı, ADÜ Söke İşletme Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fatma Neval Genç, Güney Ege Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu Başkanı Aysun Nalbant, AK Parti Söke İlçe Başkanı Namık Yıldırım, İYİ Parti Söke İlçe Başkanı Çağlar Çelikez, Söke Belediyesi eski Başkanı ve 22. Dönem Aydın Milletvekili Mehmet Semerci, Belediye Meclisi üyeleri, siyasi parti yöneticileri, meslek odası yöneticileri, sivil toplum örgütü temsilcileri, daire müdürleri ve vatandaşlar katıldı. Fuar, Söke Belediye Bandosu eşliğinde saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

“FUAR, PANAYIR VE KONGRE MERKEZİNE İHTİYAÇ VAR”

Düzenlenen Söke Tarım Sanayi Ticaret Sergisi ve Panayırı'na katılan herkese teşekkür ederek açılış konuşmasını yapan Söke Genç İş İnsanları Derneği (SÖGİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Korhan Taşkın; "1995 yılında kurulan Derneğimizin kuruluş tüzüğünde belirtildiği gibi Organize Sanayi Bölgeleri kurulmasına destek olmak, Söke ve çevresinde sağlık, eğitim, kültür, sanat, bilim, spor ve Söke'mizin tanıtımı konularında öncü olmak ülküsüyle, Atatürk ilkeleri ışığında çalışmalarımız devam etmektedir. Söke'mizin tanıtımına ve Söke ekonomisine katma değer sağlamak adına 26 yıldır aralıksız düzenlediğimiz fuar ve panayırımızı çok önemsiyoruz. Kısıtlı alanımızla talepleri karşılamaya çalışıyoruz. Söke'mizin acilen 12 ay kullanılabilecek bir fuar, panayır ve kongre merkezine ihtiyacı var” dedi.

“NUH BEY KONAĞINA TAŞINACAĞIZ”

Şehrin tanıtımı ve gelişimi için her türlü çalışmaya destek vereceklerini söyleyen Başkan Mustafa Korhan Taşkın; “Söke ovamızla, ovamızdaki modern teknolojimizle, pamuğumuzun kalitesiyle, sadece ülkemizde değil özellikle Balkanlar başta olmak üzere, dünyanın birçok yerine ihracat yapan ziraat aletleri üreticilerimizle, tarihe damga vurmuş Priene'mizle, yerel menşeili ürünlerimizle, tarihi Kemalpaşa evlerimizle, Doğanbey'imizle, tanıtım adına yeterli payı alamadığımızı düşünüyoruz. İcracı kurullara bu konuda her türlü desteği vermeye hazır olduğumuzu belirtmek isterim. Dernek olarak Kemalpaşa evlerimizin tanıtımına katkıda bulunmak için Nuh Bey konağını belediyemizden talep ettik. Belediyemiz Nuh Bey konağını bize tahsis etti. Yıl sonuna kadar Dernek merkezimizi Kemalpaşa mahallemize taşıyacağız. Söke Belediye Başkanı sayın Levent Tuncel'e derneğim adına teşekkür ediyorum” diye konuştu.

“HER TÜRLÜ DESTEĞE HAZIRIZ”

Ekonomik refahın sağlanmasının tek yolunun üretmek olduğunu vurgulayan Taşkın; “Büyük sanayi kuruluşları her ne kadar ekonominin lokomotifi olarak görülsede kobiler bu sistemin temel taşıdır. Kobilerin ülke istihdamındaki katkısı yüzde 75.8, üretimdeki katkıları yüzde 56.2 olup, ülkemiz için vazgeçilmez oldukları bir kez daha görülmektedir. Kobilerin desteklenmesi, düşük faizli finansman, teşvikler, üretimimizi daha da artıracaktır. Ülkemizin gözbebeği çiftçilerimiz her alanda desteklenmeli, üretimi teşvik edici tedbirler alınmalı, ithalat edilen tarım ürünlerinin iç piyasaya döndürülme adına hükümetimiz nezdinde hiçbir fedakarlıktan kaçınılmamalıdır. Üretimden taviz vermeden, Türk menşeili ürünlere sahip çıkarak, kontrollü ve ekonomik şartlara uygun yatırımlar yaparak ülkemize dışarıdan yapılan müdahalelere yılmadan kısa zamanda istikrarın sağlanacağı kanısındayız” ifadelerini kullandı.

“SÖGİAD’IN YANINDAYIZ”

SÖGİAD’ın düzenlediği fuara iki yıldır katılmaya özen gösterdiklerini söyleyen Güney Ege Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu (GESİFED) Başkanı Aysun Nalbant; “Fuarın; STK, Kamu ve özel sektör kombinasyonuyla Söke ve özellikle Güney Ege bölgesi için hayırlı olmasını diliyorum. Biz GESİFED olarak 10 üye derneğimiz altında 1500 iş insanını barındıran bir federasyonuz. Çatı örgütümüz Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) ise 29 federasyon ve 24 bin 100 iş insanından oluşuyor. Bugün burada 24 bin 100 iş insanından oluşan portföy ile buradayız. SÖGİAD'ın yanındayız. Varlığımız nicel değil, nitel. Her daim SÖGİAD'ı ve etkinliklerini destekleyeceğiz. Federasyonumuzun Ege hikayesi projesinde Söke'nin unutulmaya yüz tutmuş yada aslında bilinen ancak yeterince işlenememiş bütün değerlerini sosyal medyaya taşımaya başladık. Ege hikayesi büyük bir proje. SÖGİAD'da bu projenin büyük bir halkası” dedi.

ATA TOHUMUNA DİKKAT ÇEKTİ

Dünyanın tarımda inovatif girişimlere yöneldiğini belirten Nalbant; “Ülkemizde son yıllarda çok orijinal girişimcilik çalışmaları var. Sökeli girişimci kardeşlerimizin de inovatif çalışmalar yaparak örnek olacaklarını biliyorum, buna muktedir olduklarını da biliyorum. Burada tarımla uğraşan girişimcilerin kabiliyetli ve kalifiye olduklarını biliyorum. Ama geçen yıl söylediğim bir şeyi bu yıl tekrarlamak istiyorum. Söke gibi yüzde yüz yerli tohumla beyaz altını üretebilmiş ve bu konuda başarı hikayesini yaratabilmiş bir ilçenin Ata Tohumuyla alakalı işler yapması gerektiğini düşünüyorum. Söke üyemiz SÖGİAD'a sürekli söylüyorum bunu. Ata Tohumu, tohumda bağımsızlık, tarımda bağımsızlık demektir. Bizim ülkemizin en çok ihtiyacı olduğu, dört elle sarılmamız gereken ve baştaki yöneticilerimizin icraatlar da bulunduğu bir alan. Söke bence bu güzel fuarla birlikte tohum takas şenliğine de ev sahipliği yapabilir. Biz hem GESİFED olarak hem de çatı örgütümüz TÜRKONFED olarak her etkinliğinde olduğu gibi bu etkinliklerinde de yanlarında oluruz” ifadelerini kullandı.

“ÜSTLENDİĞİ MİSYONU YERİNE GETİRİYOR”

Sektörel alanda gerçekleştirilen fuar organizasyonunun önemli bir misyon üstlendiğini ifade eden Söke Belediye Başkanı Levent Tuncel; "Sektör temsilcilerinin bir araya gelmelerini, tüketicilerle buluşmalarını sağlayan bu türlü organizasyonlar sektördeki gelişmeleri yakından takip edilmesine olanak sağlamaktadır. Söke Belediye'mizin öncülüğü ve destekleriyle 25 yıldır gerçekleştirilen Söke Tarım Sanayi Ticaret Sergi ve Panayırı bu anlamda üstlendiği misyonu yerine getirmektedir. Ayrıca Söke Tarım fuarı yarım asrı aşarak geleneksel kimliğini hafızalara kazımıştır” dedi.

STANTLARI GEZEREK BİLGİLER ALDILAR

CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül ve Hüseyin Yıldız, düzenlenen organizasyon için SÖGİAD’a teşekkür ederken tarım politikaları nedeniyle de hükümete yüklendi. CHP’li vekillerin konuşmalarına AK Parti Aydın Milletvekili Metin Yavuz cevap verdi. Milletvekillerinin incir, kestane, zeytin ve pamuk üzerine değerlendirmeler yaptığı konuşmaların ardından fuarın açılış kurdelesi kesildi. Açılışa katılan protokol üyelerinin katılımıyla kesilen açılış kurdelesinin ardından Milletvekilleri ve beraberindeki protokol üyeleri stantları tek tek gezerek hem tarım ekipmanları hem de fuara katılan sektör temsilcilerinden bilgiler aldı. Tarım fuarında yer alan dövüş boğası büyük ilgi görürken, katılımın yüksek olması dikkat çekti.

OSB’DE FUAR ALANI MÜJDESİ

5’inci kez fuara katıldığını hatırlatan Kaymakam Tahsin Kurtbeyoğlu; “Her sene olduğu gibi bu yıl da fuarımız çok güzel bir organizasyona ev sahipliği yapıyor. Her zamanki gibi renkli ama geliştirilmeye de ihtiyacı var. Korhan başkanın da dile getirdiği gibi yeni bir fuar alanına ihtiyaç var. Biz Organize Sanayi Bölgemizde fuar alanı için yer tahsisimizi yaptık ama henüz icraata geçemedik. OSB Müteşebbis Heyeti olarak biz kararı aldık, SÖGİAD’ın bizimle işbirliği protokolü yapmasını bekliyoruz. İnşallah yapar yapmaz faaliyete geçeceğiz. SÖGİAD’ın mali gücümüzü OSB’deki alana aktarıyoruz dediği gün temeli atılmış olacaktır. Kısa sürede onu da inşallah başarabilirsek tarım aletleri, yem ve hayvansal ürünler gibi 3’e 4’e parçalayıp mevsimi daha uygun zamanlarda fuarın daha başarılı olacağını düşünüyorum. Ama 26 yıllık bir fuarı Türkiye çapında önemli bir fuar olarak görmek mümkün. SÖGİAD ailesi başta olmak üzere Söke Belediyesi ve emeği geçen herkesi kutluyorum” ifadelerini kullandı.