Ziyaretten duyduğu memnuniyeti ifade eden DTO Başkanı Erbaş, ülke ekonomisindeki sıkıntıları dile getirdi, yaz sezonunun beklentileri karşılamadığını ifade etti. “Gelir ve satın alma gücünde daralma var” diyen Erbaş, konaklama sektörü dışında sıkıntıların olduğunu söyledi.

RAPOR HAZIRLATILACAK

Sezgin’e Tarıma Dayalı Balıkçılık İhtisas Organize Sanayi Bölgesi hakkındaki beyanları ve karşı duruşu için teşekkür eden Erbaş, bu yatırımın yapılması yönünde bir adım olmadığını, Didim Ticaret Odasının bu yatırımın yapılması için kurucular arasında olması gerektiğini ve DTO’nun da bu işin karşısında olduğunu belirtti. Yılda yaklaşık 22 bin ton üretim yapan mevcut balık çiftliklerinin kıyıda ve denizde kirlilik oluşturduğunu, çok yakın bir zamanda yeni çiftlikler kurulması için ihale yapıldığını, 2010 yılında planlanan 100 bin ton/yıl kapasiteye çıkılmasının da geri dönülmez riskler içerdiğini ifade etti. Oluşan bu kirlilik hakkında konunun uzmanı akademisyenlere bir rapor hazırlatacaklarını ve kamuoyu ile paylaşacaklarını aktardı. Balıkçılığa karşı olmadıklarını, yer seçimine karşı olduklarını, bu yatırımın deniz turizmi olmayan bir bölgede, doğru bir yerde, doğru usullerle yapılması gerektiğini vurguladı. Mevcut alandaki balık çiftliklerinin bölgede hakim olan kuzey rüzgarları sebebi ile kirliliği Didim kıyılarına taşıdığını belirten Erbaş, “Üyemiz olan dalış okulları deniz suyunda kirlenme ile görüş mesafesinin daraldığını ifade ediyorlar” diye konuştu. ÇED raporlarının her yatırım için parça parça yapıldığını, toplam kapasite raporlanmadığı için de potansiyel risklerin raporlanmadığını ifade eden Erbaş, CED yönetmeliğinde düzenleme yapılarak bunun önüne geçilmesi gerektiğini söyleyerek Milletvekili Sezgin’e, “Bu konuda yardımınıza ihtiyacımız var” dedi.

“TURİZMİN OLDUĞU HİÇBİR YERDE OLMAMALI”

Didim Ticaret Odasına kendilerini misafir ettiği için teşekkür eden Sezgin, “Başkan Erbaş’ın ekonomi hakkındaki görüşlerine katılmamak mümkün değil” ifadelerini kullandı. Ekonomik sıkıntının derinleşip, genişleyeceği öngörüsünde bulunan Sezgin, 2020’nin zor bir yıl olacağını dile getirdi. “Hesaplayamadığımız iç veya dış gelişmeler tabloyu içinden çıkılmaz hale de getirebilir. Ekonomi sadece ekonomi değil, iç ve dış politika bağlantıları var, o konuda da çok parlak bir durum yok” diyen Sezgin,“Balık çiftliklerinin kirletmediği deniz yok” şeklinde konuştu. Sezgin, “Bunun başlangıçta öngörülmüş ve engellenmiş olması sevindirici. Turizm’in olduğu hiçbir yerde bu iş olmamalı” dedi.

FİKİR ALIŞVERİŞİNDE BULUNULDU

Sezgin, bugün aldığı en güzel haberin TDİOSB’nin Ticaret Odası işin içinde olmadan kurulamayacağı haberi olduğunu söyleyerek, ÇED yönetmeliği konusunu da araştıracağını ve gündeme getireceğini ifade etti. Didim Ticaret Odası Başkanı Erbaş, Büyük Menderes Nehri’nin içinden geçtiği yerleşim birimlerinin evsel atıkları ve sanayi tesislerinden kaynaklı kirliliği denize taşıdığını ifade ederek o konuda da Milletvekili Sezgin’in desteklerini beklediklerini ifade etti.
Sezgin, Erbaş’ın konulara hakimiyetinden dolayı memnuniyet duyduğunu ifade ederek bu konuda da çalışmalar yaptıklarını ifade etti. Erbaş ve Atilla, İlçe Turizmi ve Didim Ticaret Odasının yaptığı çalışmalar hakkında misafirlerine bilgiler verdi. Önümüzdeki ay yapılması planlanan ve çok yakın zamanda tarihi belirlenecek olan Didim Turizm Çalıştayı’na davet etti. Başkan Yardımcısı Atilla da Milletvekili Sezgin’e ilçe turizminin gelişim süreci, turizm yatırımlarına uygunluğu ve potansiyeli hakkında bilgiler verdi. Taraflar, Aydın ve Didim’in sorunları, Aydın’ın sahip olduğu doğal ve tarihi değerler, genel siyasetin ve siyasilerin söylemlerinin turizme etkileri hakkında fikir alışverişinde bulundu.