Aydın’da faaliyetlerini sürdüren Sivas Dernekleri Federasyonu, Sivas Kongresi’nin 100’üncü yıl dönümünü unutmayarak kutlama töreni düzenledi. Efeler ilçesi Atatürk Kent Meydanı’nda düzenlenen kutlama töreni, Aydın Folklor Araştırma ve Gençlik Spor Kulübü üyelerinin zeybek gösterisiyle başladı. Gösterinin ardından Sivaslılar, halay çekerek kongrenin 100’üncü yıl dönümünü doyasıya kutladı.

“4 EYLÜL’DEN 7 EYLÜL’E”

7 Eylül’de Aydın’ın düşman işgalinden kurtuluşu olduğunu, bu anlamda “4 Eylül’den 7 Eylül’e” sloganıyla bu töreni hazırladıklarını kaydeden Aydın Sivas Dernekleri Federasyonu Başkanı Mukadder Özer, “Milli Mücadele'nin mihenk taşı olan 4 Eylül Sivas Kongresi'nin 100. yıl dönümü. Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk ve meclis arkadaşları tarafından 4 Eylül 1919'da gerçekleştirilen Sivas Kongresi'ne ev sahipliği yapan, ‘manda ve himaye’ fikrinin reddedilerek ulusal bağımsızlık düşüncesinin benimsendiği, ulusal kurtuluş mücadelesine ışık tutacak kararların alındığı ve 108 gün Milli Mücadele'nin merkezi olan Sivas'ta, tarihi kongrenin 100. yıl dönümünü Aydın'da da ‘4 Eylül'den 7 Eylül'e’ sloganıyla kutluyoruz. Sivas, Ankara’nın dışında Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün Anadolu’da en uzun süre ve aralıksız kaldığı şehir! 2 Eylül 1919-18 Aralık 1919 arasında tam 108 gün! Sadece kurtuluşun değil, Cumhuriyetin temellerinin de atıldığı yer, Sivas” dedi.

“AYDIN’IMIZIN KURTULUŞU HEPİMİZ İÇİN ÇOK ANLAMLI”

Başkan Özer konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Sivas Kongresi; kurulacak olan Türkiye Cumhuriyeti Devletinin önündeki tüm engelleri ortadan kaldırarak, halkı bir bütün halinde çizdiği program doğrultusunda harekete geçirmeyi sağladı. Bu hareket 9 Eylül 1922’de büyük bir zafere kapı açıp 29 Ekim 1923’te Cumhuriyetin ilanıyla taçlandı. Aydın’da yaşayan Sivaslılar için 7 Eylül Aydın’ımızın kurtuluş günü de hepimiz için çok anlamlı. 4 Eylül 1919’da Sivas’ta yakılan kurtuluş meşalesi 7 Eylül 1922’de Aydın’ın düşman işgalinden kurtuluşu ile taçlanıp, 9 Eylül’de düşmanın İzmir’de denize dökülmesiyle sonuçlanması hepimizin gururu olmuştur. Bunun içindir ki etkinliğimizin ana başlığı ‘4 Eylül’den 7 Eylül’e’dir. Sivas Kongremizin 100. Yılı, Aydın’ımızın düşman işgalinden kurtuluşunun 97. Yılı kutlu olsun. Böylesine anlamlı bir haftada Aydın, Nazilli, Söke, Kuşadası ve Didim Sivaslı Derneklerimizle birlikte kurmuş olduğumuz Aydın Sivas Dernekleri Federasyonumuzun kuruluş sevincini de yaşıyoruz. Aydın'daki beş Sivaslı Derneğin ortak kararıyla; Aydın'a, Sivas’a ve Sivaslıya hizmet etme amacıyla kurulan Aydın Sivas Dernekleri Federasyonu bugün itibariyle 3 bin Sivaslıyı arkasına almış durumda. Hedefimiz bir yıl içerisinde Aydın il genelinde 10 bin Sivaslıyı bir araya getirmektir. Federasyon çatısı biz Sivaslıların; Aydın’ımıza, Sivas’ımıza ve ülkemize olan sorunluluklarımızı arttırmıştır. Federasyonumuz Aydın’ımıza Sivas’ımıza ve Türkiye’mize hayırlı olsun. Sivas Kongremizin 100. Yıl coşkusunu Aydın’ımızda yaşatmamız konusunda desteklerini esirgemeyen Aydın Valiliğimize, Aydın Büyük Şehir Belediyemize, Efeler Belediyemize, ayrıca ilk günden beri yanımızda olan Aydın Vali Yardımcımız Sayın Ömer Faruk Günay beye, Efeler Belediye Başkanımız Mehmet Fatih Atay beye ve bu coşkuya ortak sizlere teşekkür ediyoruz. Bu anlamlı günde Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve Heyet-i Temsiliye üyelerini, tüm şehitlerimizi rahmet, gazilerimizi ise minnet ile anıyoruz. Ne mutlu Türk’üm diyene.”