Gıdı Gıdı Treni'ne binen katılımcılar, tarihe tanıklık etme imkanı yakaladı.

Etkinliğe CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül, Nazilli Kaymakamı Sedat Sırrı Sarısoy, Nazilli Belediye Başkanı Kürşat Engin Özcan, Nazilli Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Akif Dönertaş, Nazilli Emniyet Müdürü Bünyamin Daşdemir, İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Hakdan Öztürk, Nazilli Belediye Başkan Yardımcısı Mert Öreroğlu, CHP Aydın İl Başkanı Ali Çankır, CHP İlçe Başkanı Serkan Sevim, ADÜ Nazilli Meslek Yüksek Okulu Müdürü ve Sümer Kampüs Koordinatörü Doç. Dr. Tuncay Ercan Sepetcioğlu, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, yerli ve yabancı dans toplulukları ile eski Sümerbank çalışanları katıldı.

GIDI GIDI TRENİ'NE BİNDİLER

AK Parti ve MHP’li hiçbir yöneticinin katılmadığı etkinlik, Gıdı Gıdı Tren İstasyonu'nda saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Protokol konuşmaları ve Sümerbank’ı anlatan video gösteriminin ardından Sümerbank Müzesi ziyareti ve bahçede pilav tavuk ikramı yapıldı. Protokol üyeleri ve etkinliğe katılanlar Gıdı Gıdı Treni'yle bir yolculuk yaparak tarihe tanıklık etti.

"BİR İLKİ GERÇEKLEŞTİRDİK"

Törende konuşan ADÜ Nazilli Meslek Yüksekokulu Müdürü ve Sümer Kampüs Koordinatörü Doç. Dr. Tuncay Ercan Sepetcioğlu, Sümerbank’ın tarihçesini ve önemini anlattı. Nazilli Belediye Başkanı Kürşat Engin Özcan ise bir ilki gerçekleştirdiklerini ifade ederek kutlamaları 2 güne yaydıklarını dile getirdi. Özcan, “Buranın anlamı ve önemi tüm Nazillililer için çok önemli ve değerli. Atatürk’ün de dediği gibi Nazilli 5 Eylül'de fiziken kurtulmuştur düşman işgalinden. Ama ekonomik kurtuluşu da bu fabrika ile olmuştur. Sadece Nazilli’yi değil tüm ülke ekonomisine katkı sağlayan bu fabrikayı Nazilli’de kuran Ulu Önderimize çok teşekkür ediyoruz. Buranın yapımında emeği geçen, burada çalışan herkese çok teşekkür ediyoruz. Manevi huzurlarında büyük bir hürmetle eğiliyorum. Burası çok önemli bir tesistir. Zamanında 3 bin kişi ve hatta fazlası olabilir, bu fabrikada çalıştı. Birçok aile geçimini buradan sağlamıştı. Bizim bile kursağımızda Sümerbank’ın lokması vardır. Burada çalışan insanların emeği vardır. Hepsinden Allah razı olsun. Fiziken kurtulduğumuz gibi ekonomik olarak kurtulduğumuz günleri yeniden göreceğimize inanıyorum” dedi.

"YILLARIMIZ SÜMERBANK'TA GEÇTİ"

CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül de, etkinlikte yaptığı konuşmada şunları kaydetti: “Yıllarımız Sümerbank’ta geçti. Burada büyüdüm. Bizler Sümer kültürüyle yoğurulmuş insanlarız. Bizler Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Nazilli’ye armağan ettiği devrim niteliğinde olan, Atatürk ilke ve devrimlerinin ekonomik bir devrim olan Sümerbank Basma Fabrikası'nın ekmeğiyle yoğrulduk, ekmeğiyle halka hizmet etmeye çalışıyoruz. Onun için her zaman şunu söylerim bu makamlarımız gelip geçicidir. Önemli olan geçmişte neler bıraktığımızdır. Burada emeği geçen başta Gazi Mustafa Kemal ve herkesin ruhları şad olsun.”