Ticari kazanca yönelik halı sahalarda ise 6 ya da 7şerlikten de maç yapılmaktadır. Sahayı oluşturan en önemli şeylerden bir tanesi zemindir. Saha yapımı için; suni çim, doğal çim ve hibrit sistemi  gibi zemin alternatifleri bulunmaktır. Hepsinin kendi içerisinde avantajları vardır. Bir saha yapımı nasıl gerçekleşir, fiyatları nelerdir, futbol sahası kaç dönüm araziye kurulur, futbol ve halı saha yapımı nasıl gerçekleşir gibi birçok sorunun cevabını bu yazımızda vereceğiz.   Futbol Sahası Yapımı Nasıl Gerçekleşir?   Futbol sahası yapımı için öncelikle uygun arazi belirlenir. Uygun arazi; lokasyon, iklim koşulları gibi şartlar göz önüne alınarak kararlaştırıldıktan sonra  altyapı çalışması gerçekleştirilir. Altyapı çalışması sonrası sahaya zemin ürünü uygulanır ve saha kullanıma hazır hale gelir.   Altyapı Çalışması Nedir?   Saha altyapı çalışmasında; su kanallarının oluşması, sahada oyun için zemine uygun eğimi verme, mıcır ile sahanın sıkıştırılıp düzleştirilmesi vb. işlemler uygulanır. Drenaj kanallarının kazılması, ankrej borularının yerleştirilmesi gibi işlemler de altyapı uygulaması sırasında yapılır.   Futbol Sahası Fiyatları Neye Göre Değişir?   Futbol sahası fiyatları birçok değişkene göre belirlenir. Uygulanacak zemin ürünü, sahanın büyüklüğü, nakliye için harcanacak tutar sahanın fiyatlarını değiştirmektedir.   Futbol Sahası m2 Fiyatları Nedir?   Futbol sahası m2 fiyatları proje olmadan hesaplanamaz. Çünkü altyapı çalışmasında; zemin ürünü eğer suni çim ise bu ürünün dokuma sıklığı, ürün türü gibi değişkenler m2 fiyatını etkilemektedir.   Futbol Sahası Kaç Dönüm Araziye Kurulur?   Futbol sahası kaç dönüm araziye kurulur sorusunu iki şekilde cevaplayabiliriz. Eğer saha profesyonel ise 4 dönüm araziye uygulanır. Yani ortalama 4 dönüm arazi yeterli olacaktır. Eğer ticari amaçlı bir halı saha yapılacaksa ortalama 1,5 dönüm araziye uygulama yapılabilir.   Futbol Sahası Ölçüleri Nelerdir?   Futbol sahası ölçüleri profesyonel saha ve ticari amaçlı yapılan sahalar için değişiklik göstermektedir. Yine Fifa onaylı sahaların ölçüleri de değişiklik gösterebilmektedir.   

Futbol sahası ölçüleri;

  Saha ölçüleri 35*90 veya 90*120 m2 gibi ölçülerde olabilmektedir.  

Fifa onaylı saha ölçüleri

 

FIFA Quality Ölçüleri

Genişlik;
Min: 45m
Max: 90m

Uzunluk;
Min: 90m
Max: 120m FIFA Quality Pro Ölçüleri Genişlik;
Min: 64m
Max: 75m Uzunluk;
Min: 100m
Max: 110m   Halı saha ölçüleri 18 * 36 metre 20 * 40 metre 25 * 40 metre 25 * 45 metre 28 * 48 metre 27 * 47 metre 30 * 50 metre 32 * 52 metre  
Futbol Sahası Kalesi Kaç Metredir?   Futbol sahası kale ölçüleri profesyonel sahalarda ve halı saha yapımında değişiklik göstermektedir.  Profesyonel sahalarda genişlik 7,32 metre; kale yüksekliği 2,44 metre olabilmektedir.   Ticari amaçlı yapılan sahalarda ise; Ticari amaçlı sahalarda  ölçüler ise  yükseklik 2*4 metre veya 2*3 metre gibi olabilmektedir. İki direk arası mesafe ise 50 cm ile 1 metre arasında değişebilmektedir. Bu, yapılan sahanın ölçüsüne göre değişkenlik gösterir. Suni Çim Kullanmanın Avantajları Nelerdir?   Suni çim kullanmanın birçok avantajı vardır. Saha yapımı için kullanılacak suni çimin avantajlarını şöyle sıralabiliriz:  
  • Bakım maliyeti çok düşüktür. Sıcak havalarda sulama yapmak yeterli olacaktır.
  • Bakımı kolaydır. Düzenli fırçalamalar bakımı için kısmen yeterlidir.
  • Sararma yapmaz. UV ışınlarına karşı dayanımı sayesinde sararma yapmaz. Özellikle güneşli havalarda doğal çimin böyle bir dezavantajı vardır.
  Saha Bakımı Nasıl Yapılır?   Futbol sahası veya halı saha bakımları birbirlerine benzerdir. Fırçalama, serinletme amacıyla su ve ATV motorla dragmat ile fırçalama yapılması yeterlidir. Yaz kış aylarında kullanılabilen suni çim sahaların bakımı oldukça kolay olduğu gibi çok az maliyet gerektirir.