Ege Denizi’nde ardı ardına meydana gelen depremler nedeniyle Aydın beşik gibi sallanıyor. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Deprem Dairesi Başkanlığı’ndan alınan bilgiye göre dün (Önceki gün) saat 18.38'de Ege Denizi'nde 4.4. büyüklüğünde meydana gelen depremin ardından saat 19.23’te 3.7, saat 20.21’de 4.5, saat 23.15’te de 3.5 şiddetinde depremler meydana gelirken şiddetleri 1-2.9 arasında 20’ye yakın artçı sarsıntı yaşandı. Aydın’ın batı ilçelerinde hissedilen sarsıntılarda can ve mal kaybı yaşanmadı. Sarsıntıların sıklığı nedeniyle vatandaşlar panik yaşadı.

ŞİDDETLİ BİR DEPREME HAZIRLIKLI OLMALIYIZ


Ardına ardına yaşanan depremlerle ilgili açıklamada bulunan ADÜ Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Selman Sağlam, Ege Bölgesi’nde bir sürü aktif fay hattının olduğunu belirtti. Aydın’ın içerisinde yer aldığı fay hattında 6-6.5 şiddetindeki bir depremin kaçınılmaz olduğunu vurgulayan Sağlam, “1950’li yıllardan bugüne Ege Bölgesi’nde en şiddetli deprem 6 şiddetinde olmuş. Bu bölgede en fazla 6.5 şiddetinde bir deprem olabilir diyebiliriz. İki yıl önce Muğla’da yaşanan deprem Aydın’da şiddetli şekilde hissedilmişti. Bir sürü aktif fay hattının olduğu bir bölgedeyiz. Bu yüzden bu bölgede şiddetli bir deprem kaçınılmaz. Şiddetli bir depreme hazırlıklı olmalıyız” diye konuştu.

YAPI STOKU ESKİ


Türkiye genelinde yapı stokunun genellikle eski olduğunu altını çizen Sağlam, “Aydın’da eski yapı stokunun çok olduğu iller arasında. 2000’den sonraki yapılaşmalar, Deprem Yönetmeliği’ne uygun olarak yapıldığı için daha dayanıklı olduğunu söyleyebiliriz. Ancak 1970-1980’lerde yapılan yapılar, malzeme acısından ve eski yönetmeliklerle yapıldığı için daha dayanıksız. Bu yapılarda 6 veya üzeri depremlerde hasar oluşma ihtimali oldukça yüksek. Efeler’de Mimar Sinan Mahallesi’nde yeni yapılaşmalar fazla olduğu için daha güvenli ancak Zafer, Güzelhisar, Cumhuriyet ve Girme mahallelerinde eski yapılaşmalar daha çok olduğu için deprem açısından riskli yerlerden” diye konuştu.