Jeotermal Elektrik Santral Yatırımcıları Derneği'nin düzenlediği toplantıda gazetecilerle buluşan Maren Enerji Genel Müdürü Ali Şişman, Yılmazköy Mahallesi'nde jeotermal boru hattı döşeyen Ken Kipaş Şirketi çalışanları ile mahalle sakinlerinin sürekli karşı karşıya gelmesi ile ilgili de konuştu. Kipaş Holding bünyesinde Ken Kipaş ile birlikte yer alan Maren Enerji'nin Genel Müdürü Şişman, Yılmazköy bölgesinde şirketlerine ait halihazırda Kem 1 ve Kem 3 olmak üzere toplam 2 JES olduğunu belirterek, "Gerek Kem 1'in, gerekse Kem 3'ün lisansı da ÇED'i de sapasağlam duruyor" dedi.

"BAŞLAMADAN SONLANDIRDIK"

Kem 1 santralini devreye aldıklarında, bu santralin jeotermal suyunun birkaç kuyu açmaları halinde ikinci bir santrale daha yeter diye planladıklarını kaydeden Şişman, yapmayı planladıkları santrali suyun yetersiz olması nedeniyle başlamadan sonlandırdıklarını söyledi. Şişman, mahkemenin ise yürütmeyi durdurma ile lisans ve ÇED iptal kararlarını başlamadan sonlandırdıkları santralle alakalı verdiğini dile getirdi.

"KUYULARIN KULLANIMINA ENGEL YOK"

Bölgede açtıkları iki kuyuyu DSİ kanalının yanından çekecekleri hatla Kem 1 santraline bağlayacaklarını ifade eden Şişman, “Bu kuyuların kullanılmasına yönelik iptal edilen bir şey yok. Bu kuyuları, gerekli izinleri almadan açamazsınız. O kuyuları kullanma ile ilgili kanunen herhangi bir engel yok” şeklinde konuştu.

"BİR ADIM İLERİ, İKİ ADIM GERİ ATIYORUZ"

Çalışma yapmanın hukuki hakları olmasına rağmen vatandaşlarla çok fazla gerilime girmek istemediklerinin altını çizen Şişman, "Orada tabiri caizse bir adım ileri, iki adım geri atıyoruz. Şirket olarak biz bu işten zarara uğruyoruz. Devlet bize burayı satarken dedi ki ‘Al bu sahayı, burada jeotermal aktivite var, burada jeotermal santral kur.’ Biz burayla ilgili sadece yaklaşık 88 milyon dolar MTA’ya ihale parası ödedik. O bölgede 250 milyon doları aşkın yatırım yaptık" diye konuştu.

"DEVLET BİZE SATTI"

Aydın şehir merkezinin de jeotermal saha sınırlarının içinde yer aldığını dile getiren Şişman, “Normalde kanunen o Aydın'ın her noktasında (jeotermal sınırları içinde kalan bölge) jeotermal sondaja yönelik arama yapma hakkımız var. Devlet çünkü bu alanın altındaki alanı bize sattı. Ama yanlış bir satış oldu” dedi.

"YATIRIMLARIMIZI KORUMAK İÇİN ALDIK"

Devletin Aydın merkezini içine alan sahayı ihaleye çıktığını belirten Şişman, bu sahayı, Yılmazköy bölgesindeki yatırımlarını korumak için almak zorunda kaldıklarını söyledi. Şişman, Aydın şehir merkezi sahasının normalde ihale edilmemesi gerektiğinin altını çizerek, “Çünkü orada şehir var. Şehrin olduğu yerde biz nerede şey kazacağız?” ifadelerini kullandı. Öte yandan sunumda gösterilen Ken Kipaş Şirketi’ne ait iki jeotermal sahasının sınırları içerisinde Efeler'e bağlı Cumhuriyet, Cuma, Orta, Zafer, Adnan Menderes, İmamköy, Kocagür, Yılmazköy, Doğan ve Kalfaköy mahalleleri yer aldı.