JESDER, basın mensupları için Maren Enerji Şirketi'ne ait Germencik'teki Sinem Deniz JES'ine gezi düzenledi. Geziye katılan gazetecilere JESDER Başkanı Ali Kındap ve Maren Enerji Şirketi Genel Müdürü Mehmet Şişman, santralin çalışma sistemi hakkında detaylı bilgi verdi.

"DOĞAYA ZARAR VERMESİ SÖZ KONUSU OLMAZ"


Aynı zamanda Zorlu Enerji Şirketi Genel Müdürü olan JESDER Başkanı Kındap, jeotermalin çevreye zararının olmadığını iddia etti. Yer altındaki kaynaktan aldıkları jeotermal suyu hiçbir yere temas ettirmeden santral sistemine taşıdıklarını, santralde elektrik üretimi için ısısını aldıkları suyu tekrar kaynağına geri gönderdiklerini belirten Kındap, şunları kaydetti: "Dolayısıyla sistem bu şekilde çalışıyorken jeotermal suyun herhangi bir teması, bir atığı, emisyonu yokken çevreye veya doğaya zarar vermesi gibi bir şey söz konusu olmaz. Sadece bunda emisyon anlamında farklı tek bir şey var. Yerin altından bu su gelirken içinde karbondioksit dediğimiz bir miktar gaz bulunduruyor. Sadece bu gazın doğaya, atmosfere salınması gibi bir durum söz konusu. Santrallerin yıllar içinde çalışması ile beraber gaz miktarı da düştüğünden bizim gaz emisyonları, Türkiye ortalamasının da hemen hemen miktarına ulaşmış durumda. Önümüzdeki günlerde ve yıllarda da bu oranın daha da aşağıya düşeceğini hesaplıyoruz. Yüzde 99,99’u karbondioksitten oluşan bu gazın şu an için sadece sera etkisi söz konusu. Onun dışında başka bir zararı söz konusu değil."


EKONOMİYE YILLIK KATKISI 1 MİLYAR DOLAR


Kındap, jeotermalin yeni bir sektör olduğunu ifade ederek, "Sektörün geçmişi 10 seneye dayanıyor. Bu süreçte sektör çok büyüdü. Yani biz dünya ortalamasının çok üzerinde yaklaşık yılda 250-300 megavatlık bir kurulu gücü hayata geçirdik. Bugün bin 350 megavat civarında güce ulaşmış bulunuyoruz. Bu gücün Türkiye ekonomisine katkısına bakarsak şu andaki hesaplamamız bunun yıllık 1 milyar dolar civarında olduğunu gösteriyor. Tabi toplam gücün yüzde 60'a yakın bölümünün Aydın bölgesinde olduğunu düşündüğümüzde Aydın'ın katkısı da yıllık 600 milyon dolar" dedi.

"AYDIN ENERJİ İHTİYACININ FAZLASINI ÜRETMEKTE"


Jeotermalden Aydın'da ilin ihtiyacının çok üzerinde elektrik enerjisi üretildiğini dile getiren Kındap, "Entel kolektif sistem sayesinde bir bölgede üretilen enerji yakın çevresinde çok rahat bir şekilde kullanılabilmekte. Aydın'ın şu anda jeotermal güçten üretmiş olduğu elektrik enerjisi ihtiyacının çok üzerinde. Bu miktarın fazlası da tabi şebeke sayesinde yakın il ve ilçelerde kullanılmakta. Tahminim buradaki iletim hattını da düşündüğümüzde İzmir, Denizli ve Manisa bölgelerindeki enerjinin belli bir kısmının Aydın'dan sağlandığını söyleyebiliriz" ifadelerini kullandı.

"150 MEGAVATLIK KURULU GÜCÜMÜZ VAR"


Maren Enerji Şirketi Genel Müdürü Mehmet Şişman da, Aydın’da 2009 yılında jeotermal için sondaj çalışmalarına başladıklarını belirterek, “Bu bölgede 6 tane santralimiz var. Santrallerimiz, hava soğutmalı çalışmaktadır. Bölgede yaklaşık olarak 100’e yakın kuyu kazdık. Bu kuyuların derinlikleri ortalama 2 bin-2 bin 500 metre arasında. Hem üretim hem de reenjeksiyon kuyularımız aynı derinliklere sahip. Germencik bölgesinde 150 megavatlık kurulu gücümüz var” dedi.