7'den 70'e her yaştan katılımın olduğu etkinlikte, geceden hazırlanan 55 kazan keşkekten tatmak isteyenler metrelerce kuyruk oluşturdu. Bu yıl geçen yıla göre katılımın arttığı kaydedilirken öğle saatlerine kadar kuyruk azalmadan devam etti. Dedebağ Hayrında, ilçenin Cuma Mahallesi halkı ve dışarıdan gelen yüzlerce vatandaş 737 yıldır yaşatılan ve gelecek kuşaklara aktarılmaya çalışılan gelenek için gerek maddi gerek manevi olarak gece saatlerinden hayrın sonuna kadar bil fiil gönüllü olarak hizmet verdiler.

55 KAZAN KEŞKEK YAPILDI


Bu yıl, bin 200 kilogram et ve bin 200 kilogram buğday ile 55 kazan keşkek yapıldı. Bir ton biberden yapılan turşu ve 10 bin ekmek misafirlere ikram edildi. Etkinliğe, AK Parti Aydın Milletvekili Rıza Posacı, Karacasu Kaymakamı Ahmet Soley, Karacasu Belediye Başkanı Zeki İnal, İl Müftüsü Ercan Aksu, AK Parti İlçe Başkanı Fuat Meriç, Belediye Meclis Üyeleri, Karacasu Ziraat Odası Başkanı İsa Sevinç, kamu kurum ve kuruluşların temsilcileri ile ilçe dışından gelenlerle birlikte yaklaşık 25 bin vatandaş katıldı.

ÇEŞİTLİ ŞEHİRLERDEN KATILIM OLDU


Keşkek dağıtım noktasından itibaren 400 metreye yakın kuyruklar oluşurken Karacasu Müftülüğü personelleri Mevlit okudu. Etkinliğin düzenleyicilerinden Cuma Mahallesi Cami ve Kuran Kursu Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı ve Belediye Meclis Üyesi Mehmet Osan, “Dün sabah itibariyle hazırlıklarımıza başladık. Bugün de dağıtıma başladık. Allah kabul etsin. Bu hayır geleneği bizlere dedelerimizden intikal eden bir miras. Bugün biz nöbetçiyiz, yarın başkaları bu geleneği yaşatacak. Gelecek nesillere aktarılması en büyük temennimiz. Devam edeceğine de inancımız tam. Hayrımızda tamamen vatandaşların maddi destekleri ve el emekleri ile bin 200 kilo et ve bin 200 kilo buğdaydan yapılan 55 kazan keşkek, bir ton biberden yapılan turşu ve 10 bin ekmek dağıtımı gerçekleştirildi. Keşkeğimiz Karacasu’nun simgesi haline gelmiştir. Bugün de Türkiye’nin her yerinden ve dünyanın çeşitli yerlerinden gelen misafirlerimiz bulunmaktadır. Buranın keşkeğini kendi yörelerinde yapılan keşkekten daha çok beğeniyorlar” dedi.

ZİYARETÇİ HER GEÇEN GÜN ARTIYOR


Belediye Başkanı Zeki İnal ise “Dünden beri devam eden hazırlıklar sonucunda 737. Dedebağ keşkek hayrımıza kavuştuk. Gece geç vakitlere kadar keşkeğe konulacak etler kemiklerinden ve sinirlerinden ayıklandı. Bin 200 kilo et ve bin 200 kilo buğdaydan hazırlanan keşkeğimizi ilçe içi ve dışından gelen misafirlerimize ikram etmeye başladık. Allah bereketini arttırsın. Nice hayırlara kavuştursun. Bu birliği bu dayanışmayı bozmadan devam ettirsin. Burada bu hayrın gerçekleşmesine yardımcı olan vatandaşlar tamamen gönüllü olarak buradalar. Canla başla çalışıyorlar. Geçen yıl 15-20 bin katılım olmuştu. Bu yıl 25 bin katılım oldu. Benim ilk dönemimde bu kadar katılım olması beni ayrıca memnun etti. Ziyaretçi sayısın her geçen yıl giderek artmasını temenni ediyorum” ifadelerini kullandı.

“ANADOLU’NUN EN ESKİ ETKİNLİĞİ”


Kaymakam Ahmet Soley de “Bu yıl 737.si düzenlenen Dedebağ hayrı münasebetiyle bir araya geldik. Ben bugün öncelikle bizlerle birlikte olan Sayın Vekilimiz Rıza Posacı’ya teşekkür etmek istiyorum. Bizlere onur verdiler. Dedebağ Keşkek Hayrı Türklerin Anadolu’ya ilk geldiği günlerde başlayan Türklerin Anadolu’da iz bırakmaya başladığı ilk günlerden bugüne kadar gelen önemli bir etkinliğimiz” şeklinde konuştu. Milletvekili Rıza Posacı, “Yüzyıllardır burada kültürümüz devam ediyor. Bu kültür ilelebet burada devam edecektir. Emeği geçen dernek yönetimine, mahalle halkına ve bizleri ağırlayan İlçe Kaymakamımıza, Belediye Başkanımıza teşekkür ediyorum, daha nice hayırlara ulaşmayı temenni ediyorum” dedi.
Cuma Mahallesi Muhtarı Yılmaz Donduran da, ““Bu yıl Dedebağ hayrımızı huzur ve mutluluk içerisinde gerçekleştirmiş olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Allah kabul etsin. Hayrımızı her yıl olduğu gibi katılımın daha artmasıyla gerçekleştirildi. Emeğe geçenlere teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

RENKLİ GÖRÜNTÜLER OLUŞTU


Horasan Erenlerinden Dedebağ için gerçekleştirilen etkinlikte 7’den 70’e herkes hep birlikte dua etti. Etkinliğe yardım etmek için geceden gelip çadırlarda sabahlayanlar, bisikletleriyle 50 kilometre pedal çevirip hayır alanına gelenler, belgesel için fotoğraf çekimi yapanlar renkli görüntüler oluşturdu.