Kuşadası Kaymakamlığı ve Belediye bilbordlara hayvan dostlarına yönelik uyarıcı bildiriler asarak sokak hayvanlarına bırakılan mamalar konusunda duyarlı olmaya davet ettiler.

BESLEME ALIŞKANLIĞI DOĞAL YAŞAMINI ETKİLİYOR


Ülkemizin ve özellikle bölgemizin sahip olduğu zengin biyoçeşitlilik nedeniyle birçok farklı yaban hayvanı türüne ev sahipliği yapan Samson dağları Milli Park sınırları içinde bulunan domuzların beslenmesi sonucu, yaban hayatına alışamayan ve yılda 2-3 kez doğurganlık yaşayan domuzlar, yılda yaklaşık 50 yavru verebiliyor. Açlıklarını gidermek için de şehir merkezine inerken vatandaşlar tarafından da besleniyor. Bu duruma karşı yetkililer, yaban hayvanlarının beslenme alışkanlıkları ile yayılış alanlarına müdahale anlamına geldiğini belirterek, vatandaşları yaban hayvanları beslememe konusunda uyarıyor. Yazın görülen bu durumun kışın daha da artmasından endişe ediliyor ve bu konuda yapılan toplantılar da bu konu görüşülerek çözüm önerileri üretiliyor. Bu öneriler vatandaşların farklı düşünmesine yol açıyor ve sosyal medyada fikir tartışmaları yaşanıyor, bir bölümü itlaf etmeyi savunurken bir bölümü onlarında yaşam hakkı olduğunu söylüyor.

HAYVANLARIN YAŞAM ALANLARI YAPILAŞMAYA DÖNÜŞTÜ


EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, yaban hayvanı türlerinin ve popülasyonlarının sürdürülebilir bir seviyede bulundurulması, yaşam ortamlarının biyolojik ve ekolojik açıdan sağlıklı bir şekilde işlevini sürdürebilmesinin sağlanması, yaşama alanlarının rehabilitasyonu, gerektiğini, bir dizi önlemler ile bu türlerin avlanması veya öldürülmesinin yasaklanmasını, doğal hayata adapte edilmesini istediklerini belirtti. Sürücü, "bunun en büyük nedeninin yapılaşmanın orman sınırlarına dayanması, yaban hayvanlarının doğal yaşama alanlarıyla iç içe girmesi nedeniyle sık sık rastlanan “yaban domuzları şehre indi” haberlerinin daha da artmasından korkuyoruz. Popülasyonları hızla çoğaldığı için yeterince beslenemeyen yaban domuzları beslenme ile doğal davranışlarından uzaklaşıp tembelliğe alışır, dahası, insandan korkmamayı öğreniyorlar. Kendi yaşam alanları olan Kuşadası'nın 3 Mahallesinde çöp bidonlarına yöneliyorlar. Yaban Domuzları doğanın atık öğütücüleridir. Bizim çöp dediklerimiz onlar için ziyafet. Üstüne sokak hayvanlarına konan mamaların besin olduğunu fark ettiler" dedi.