Karacasu’nun bilinen 8 bin yıllık geçmişi, Afrodisias’ı, 737 yıllık Dedebağ Hayrı, Aydınoğulları beyliğinin kurucusu Aydın Bey’in türbesi, havası, iklimi, suyu, toprağı, bereketi ve her şeyden önemlisi insanıyla çok müstesna bir ilçe olduğuna vurgu yapan Köşger, Karacasu için iki önemli müjde verdi. Karacasu’yu ikinci Safranbolu yapacak çalışmalara başlayacaklarını söyleyen Köşger, önceki restorasyon ihalesi iptal edilen Aydın Bey türbesinin yeni restorasyon projesinin imzalarını attığını paylaştı. Öte yandan Köşger, Karacasu’nun şu andaki durumunu, “Un var, yağ var, şeker var, artık çıkışı, atılımı gerçekleştirmemiz gerek” sözleriyle anlattı.

“KARACASU’YA ÇOK ÖNEM VERİYORUZ”

Açılışta konuşan Köşger, “Dedebağ Hayrı’nın 737.’sini gerçekleştireceğiz. Bu tarih pek çok ülkenin kuruluşundan daha eski. Karacasu çok önemli bir toprak, burası çok önemli bir yurt, çok güzel bir vatan parçası. Havasıyla, iklimiyle, suyuyla, toprağıyla, bereketiyle ve her şeyden önemlisi insanıyla çok müstesna bir yer burası. Bilinen tarihiyle 8 bin yıldır insanların yaşadığı, medeniyet kurduğu, Anadolu’nun müstesna yurtlarından birisi burası. Bunun bin yılını bizim milletimiz medeniyetini yaşatıyor. Afrodisias’ın tarihi çok eski. Ayrıca Karacasu Belediyesinin kuruluş tarihi 1876. Bu bile dünyadaki ülkelerin yarısının kuruluş tarihinden daha eski. Bu bile başlı başına bir değer. Birliğimizi, beraberliğimiz devam ettirdiğimiz sürece, bizi biz yapan kültüre sahip çıktığımız sürece bu toprağın üzerinde bu vatanda ebet müddet var olmaya devam edeceğiz. Biz Karacasu’ya önem veriyoruz” dedi.

“KARACASU ARTIK ATILIM YAPMALI”

Afrodisias’ın dünya mirası listesine girmesinin önemine dikkat çeken Köşger, “737 yıllık Dedebağ’ıyla, Aydın’a adını veren Aydınoğulları beyliğinin atası Aydın Bey’in türbesiyle ve diğer hususlarıyla bizim açımızdan çok önemli bir yer. Aydın Bey türbesinin restorasyon projesini de gelirken imzaladım. Tarihimize sahip çıkıyoruz, ecdadımıza, vatanımıza sahip çıkıyoruz. Un var, yağ var, şeker var. Artık çıkışı da gerçekleştirmemiz lazım. Tanıtım işleri turizm işleri ağaç gibi kökleri altında bekleyip bekleyip bir anda fışkıran bir durum. Yatırım yapıyoruz. 2017 yılında kalıcı listeye girdik. 2018’i Afrodisias yılı ilan ettik. Artık bunun nimetlerini toplamalıyız. Buradaki evlerin restore edilip fonksiyon kazanması lazım. Önümüzdeki dönemde bunları hayata geçireceğiz. Tarihi konakları restore ederek hayata kazandıracağız. Karacasu’yu Türkiye’nin ikinci Safranbolu’su haline getireceğiz. Ayrıca bu festivalde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.