Geçtiğimiz bir yıl içinde zamanından önce doğan ve hasta 800 bebek, en son teknoloji cihazlarla donanmış ünitede, uzman ekibin gayretiyle hayata tutunmaya çalıştı.
ADÜ’nün 28 yataklı Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi, Prof. Dr. Münevver Kaynak Türkmen, Doç. Dr. A Barış Akcan ve Dr. Öğr. Üyesi Dr. Ayşe Anık’tan oluşan üç öğretim üyesi ve 40 hemşireyle zamanından önce doğan, doğumsal anomalileri veya doğuştan kalp hastalıkları olan bebeklere hizmet veriyor. Solunum cihazları ve inkübatör denen kuluçka makinası benzeri yüksek teknoloji ürünü olan cihazlarla prematüre bebekler özel yöntemlerle bakılıp tedavi ediliyor ve taburcu olduktan sonra da takipleri yapılıyor.

KULUÇKA KUVÖZLERDE BEBEKLER BÜYÜYOR

ADÜ Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Münevver Kaynak Türkmen, Türkiye’nin sayılı ‘Bebek Dostu Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi’nden biri olduklarını söyledi. Erken doğan bebeklerin yaşama tutunabilmeleri için hastane olarak yeterli tecrübe ve donanıma sahip olduklarını dile getiren Türkmen, “Her 100 bebekten 12 tanesi 37’nci gebelik haftasını doldurmadan erken doğuyor. Ülkemizde bebekler için yaşam sınırı 23 hafta 1 gün olarak kabul ediliyor. Ünitemizde, bu haftadan 37’nciye kadar erken doğmuş olan bebekleri izliyoruz. Prematüre bebekleri içinde büyüttüğümüz kuluçka makinelerine benzeyen, bebeklere anne karnındaki gibi ortam sağlayan kuvözlerimiz var. Bebekleri bu kuvözlerde dış ortamdaki hava cereyanından, enfeksiyonlardan, soğuktan koruyoruz. Anne karnındakine göbek bağına benzer şekilde ince damarlara taktığımız kateter ile bebekleri özel bir yöntemle damardan daha sonra ise anne sütü ile besliyoruz. Ünitemizde kan uyuşmazlığı olan bebeklerin kan değişimleri, akciğer gelişimini iyi olmayan bebekleri pahalı ilaçlarla sağlıklı gelişmelerine imkan sağlıyoruz. Doğuştan bazı organları hasta olan, cerrahi işlem ihtiyacı olan bebekler de ünitemizde izlenmektedir. Sarılığı olan bebeklerin ışın tedavilerini de burada gerçekleştiriyoruz. Geçen yıl 862 vakaya baktık ve ölüm oranımız yüzde 2 seviyesinde oldu. Bu oran Türkiye ortalamasının oldukça altında bir orandır” dedi.

BU BÖLGEDE DOĞAN BEBEKLER ŞANSLI

Aydın’ın sağlık hizmetleri açısından şanslı bir il olduğunun altını çizen Türkmen, “Ülkemizde yenidoğan yoğun bakım üniteleri maalesef henüz ülke ihtiyaçları karşılayacak düzeyde değil. Bu bölgede doğan bebekler şanslılar. İlimizde düzey 3 ve düzey 2 seviyesinde yoğun bakım ünitemiz olmasa, yaşam riski olan bebekler yer arıyor olacak ya da uygun olmayan ellerde bakılıyor olacaktı. Onlar da yaşama tutunamamış ya da yaşadıkları sürece engelli olma riskiyle karşılaşacaklardı. Aydın’da bu ünite yeteri kadar bilinmiyor. Fakat ünitemizde Dünya çapında işler yapıyoruz” diye konuştu. Türkmen, ADÜ Hastanesi’ndeki doğumlar dışında Muğla, Manisa, İzmir hatta Balıkesir gibi uzak birçok ilden hasta bebek kabul ettiklerini de söyledi.