Kuyucak Belediye Başkanı Metin Ertürk, Tarım ve Orman İlçe Müdürü Sabahattin Varol ve Ziraat Odası Başkanı Abdullah Sevgi, AK Parti İlçe Başkanı Ali Güçlü ve Gençlik Kolları Başkanı Mustafa Tırkaz ile birlikte ilçenin incir deposu Gencelli Mahallesi’nde yerli ürünler ticareti yapan Mehmet Avcı’nın işletmesine geldi. Gencellidere Muhtarı İsmail Bakan’ın da hazır bulunduğu işletmede konuklarını ağırlayan işletmeci Mehmet Avcı, incirin piyasa koşulları ile ilgili bilgi verdi. ,

“KAPALI SİSTEME GEÇMELİYİZ”

Bölgede açık kanal vahşi sulama sisteminden vazgeçilerek Cindere Barajı’ndan çift taraflı kapalı borular içinde gelecek basınçlı sulama sistemine geçilmesi gerektiğinin altını çizen Başkan Ertürk, konunun Menderes Havzası master planı içerisinde yer alan bir proje olduğunu söyledi. Başkan Ertürk, kapalı sisteme geçildiğinde incir ağaçlarının dibinin kapalı toprak altı damlama sistemi ile sulanması sonucu mahsulün daha kaliteli olacağına dikkat çekti.

“İNCİR BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ”

Türkiye’de dünyadaki incir üretiminin yüzde 78’inin yani yaklaşık 100 bin ton incir üretildiğini ifade eden Ertürk “Bunun da 68-70 bin tonu Kuyucak’ta üretiliyor. Dolayısıyla incir bizim için çok önemlidir. Ortalama bir incir sezonunda yaş incirden Kuyucak’a 28 milyon lira, kuru incirden ise 35-40 milyon lira gibi bir gelir gelmektedir. İncirimizin daha kaliteli hale gelmesi için bu açık kanal sulama sisteminden kapalı sisteme geçmemiz gerekiyor. Bunun yanında akşamları deniz yeli, sabahları da poyraz rüzgarı gerekli” dedi.

JEOTERMAL KONUSUNDA BEKLENEN AÇIKLAMA

Metin Ertürk, jeotermal konusunda ise bazılarının yeterince bilgi sahibi olmadan sırf muhalefet yapmak için konuştuklarını kaydetti. Başkan Ertürk, “jeotermal incire zarar veriyor “ diye konuşanların aslında incir üreticisine zarar verdiğini, bu eleştiriler nedeniyle incir üreticisinin pazar bulmakta zorlandığını belirtti. Metin Ertürk ve beraberindekiler daha sonra Mehmet Avcı’nın incir bahçesine giderek inceleme yaparken, bahçede çalışmakta olan işçilere de çeşitli ikramlarda bulundu. Başkan Metin Ertürk, incir sepetini eline alıp incir ağacının dibinden kuru incirleri toplayarak sezonu açtı.