Marmara Depremi’nin 20’nci yıl dönümü nedeniyle açıklamada bulunan Kuru, 17 Ağustos’un günümüzde acı ve hüzünle anıldığını belirtti. Bu depremin ülkeyi derinden sarstığını ifade eden Kuru, “17 Ağustos 1999 Marmara Depremi’nin yıl dönümü, geçmişten ders ve tecrübeler edinmenin gerekliliğini günümüzde belirtmesi açısından önemli bir vakadır. Gönül isterdi ki modern toplum olabilmenin gereklilikleri olan, ilim, fen ve tekniğe uygun çağdaş bir yaşam biçimini geçmişten günümüze uygulama yöntem ve organizasyon yeterliliğine sahip olabilseydik. Bu şekilde doğal afetlerden doğan acı anılarımızı ortadan kaldırabilirdik” dedi.

“CUMHURBAŞKANIMIZDAN ADIM ATMASINI BEKLİYORUZ”


Türkiye’de jeoloji biliminin gözardı edilmesinin doğal afetlerin etkilerini arttırdığını vurgulayan Kuru, şunları söyledi: “Her türlü yasa ve yönetmeliğe rağmen yapı güvenliğini oluşturma konusunda, çoğu belediye ve yapı denetim firmalarında uygulama ve proje kontrol amaçlı jeoloji mühendisleri istihdam edilmemekte ve doğru yapı tasarımı ve yapı güvenliğinin zeminden başladığı gözardı edilmektedir. Türkiye Deprem Yönetmeliği’ndeki eksikliklerin acilen giderilmesi hayati önem arz etmektedir. Yerbilimleri özelinde yapı güvenliği ve doğal afetler nezdinde vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğini tehlikeye attığı hususunda, Sayın Cumhurbaşkanımız, bakanlarımız ve milletvekillerimizin konuyu düzeltir yönde adımlar atacaklarına hiç şüphemiz yoktur.”

17 AĞUSTOS’LAR YAŞANMASIN”


Depremle ilgili yasaların, yönetmeliklerin geniş kapsamlı görüşler alınarak bilim ve tekniğe uygun hazırlanması gerektiğinin altını çizen Kuru, “Yasa ve yönetmeliklerin bilime ve tekniğe uygun hazırlanması ve yerinde uygulamalarının sağlıklı denetlenmesi ile gelecekte taşkın, sel , heyelan, deprem gibi doğal afet etkilerinin oldukça azalacağı aşikardır. Bu hususta yerel, kamu idareleri, meslek odaları ve vatandaşlarımız açısından acil olarak yapılması gereken konuların hayata geçirilmesi gerekmektedir. Bilim ve tekniğine uygun, akılcı uygulama ve düşünce mekanizmalarını ürettiğimiz ölçüde bir daha 17 Ağustos’ların yaşanmayacağını umut ediyoruz” diye konuştu.