Bu kazı sezonunda kazı bütçesinin 500 bin dolar olduğu öğrenilirken yerli ve yabancılardan oluşan 60 kişilik işçi ekibin görev yaptığı bilgisi verildi. 29 yıldır Afrodisias’ta görev yapan Roland Smith, “Tetrapylon Caddesi kazısını bu sene bitireceğiz. Buradan tetrapylondan tiyatroya kadar büyük bir cadde var, onun kazılarına başladık. Kısa sürede ziyarete açılacak. Afrodisias'ın kalbine iniyoruz” dedi.

ŞEHRİN ANA YOLU


3 yıldır Afrodisias’ta görev yapan Kazı Başkan Yardımcısı Serra Somersan ise, “Tetrapylon caddesini kazısı bu yıl bitecek. Konservasyon çalışması yapılacak ardından ziyarete açılacak. Ziyaretçiler bu cadde ile şehrin kalbine inmiş olacak. Önceden şehrin etrafında dolaşıyordu, şimdi en merkezi noktasına inebiliyor olacak. Güney Agora dediğimiz havuzun olduğu büyük bir kamusal park olarak düşünebiliriz. Kazısı yapılmayan ama bitişiğinde bir yapı daha var o da Kuzey Agora. Tetrapylon Caddesi ise şehrin ana yolu. Ana cadde, şehrin merkezi noktasına ulaşımı sağlayan bir ana cadde. Bütün kamusal yapıları kesen, birleştiren, ulaşımı sağlayan bir yol, dolayısıyla bunu açığa çıkartınca şehrin en merkezi noktasına ulaşımı sağlamış oluyoruz” dedi.

TETRAPYLON’UN ÖNEMİ


Afrodisias’ın simgesi haline gelen Tetrapylon’un dörtlü kapı anlamına geldiğini ve 16 sütundan oluştuğunu söyleyen Somersan, “Bahsettiğimiz caddeden kutsal alana girişi sağlayan ana kapı. Caddeden geçerken büyük bir kapı görüyorsunuz, kapıdan geçtiğinizde Afrodisias’ın kutsal alanına adım atmış oluyorsunuz. İlk ayağa kaldırılan yapılardan olan tetrapylon en çok görülen, fotoğraflanan önemli bir değer. Başarılı bir restorasyon çalışması yapılmış ve çok güzel bir alanda. Tapınak doğuya bakıyor. Çünkü o zamanlarda güneş doğunca tapınağın kapısı açılır, yeni doğan güneş heykelin yüzüne vurur ve aydınlatır içerisi” şeklinde konuştu.