Bayram süresince mide rahatsızlıkları yaşamamak için et tüketimine dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Alak, “ Kurban Bayramı'nın vazgeçilmezi hiç şüphesiz ki et yemekleridir. Bayram sabahı kurban kesilir kesilmez etler kavrulmaya başlanır ve muazzam bir sofra kurulur. Sofrada yenen lezzetli et yemeklerinin keyfi, sofradan kalktıktan sonra yerini ağrıyan, sindirim problemi yaşayan mideye bırakır. Bayramın tadını doyasıya çıkarmak ve uykusuzluk, mide ağrısı, sindirim problemi gibi sorunlarla karşılaşmamak için kurban bayramında beslenmeye daha fazla özen gösterilmelidir. Bayram tatili ve ziyaretlerinde tüketilen tatlıların, şekerlerin, bol şekerli kahvelerin, yağlı ve bol kalorili yiyecekler kilo alımına davetiye çıkartıyor. Önemli olan yeterli ve dengeli beslenme düzenini korumaktır; et grubu, süt grubu, tahıl grubu ve meyve, sebze grubundan gelen besinleri öğünlerde dengeli bir şekilde almak önemlidir” dedi.

ÖNEMLİ UYARILAR


“Kurban Bayramı'nın ilk günü geceye kadar devam eden bir mide sorunu yaşamak istemiyorsanız kahvaltınıza et dahil etmeyin” diyen Alak, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Normal bir et mide tarafından 4 saatte sindirilirken taze kesilmiş etin 8 saatte sindirildiğini unutmayın. Etin tüketim miktarı kadar pişirme yönteminin de midenizi etkileyeceğini unutmayın. Kurban Bayramı'nda yağlı kavurmalar yerine haşlama veya ızgara et tercih edin. Hayvanlardaki bazı hastalıklar insanlara kolayca bulaşabilirler. Bu hastalıklardan korunmak için eti pişirirken çiğ kalmamasına özen gösterin. Artan etlerinizi derin dondurucuya kaldırırken mutlaka birer yemeklik olacak şekilde düzenleyin. Çözünüp donan etler çok çabuk mikroorganizmalar üretebilmektedir. Etin çözünmesini istiyorsanız kesinlikle oda sıcaklığında değil dolabın bir alt bölmesinde bekletin. Bayramda tatlı tercihinizi sütlü tatlılardan yana kullanın. Misafirlikte ikram edilen tatlılardan tabak dolusu yemek yerine tadımlık alın. Kurban etinden yaptığınız yemeğin yanında mutlaka bol limonlu, yeşillikli salata bulundurun. Günlük et tüketiminizi bir öğün ve bir porsiyonla sınırlandırın."