EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, yılanın kurtarılması ile ilgili yaptığı açıklamada, "Kurtulmak isteyen ancak tamamen çit ağa dolanan yılan için yardım istediği herkesten aldığı cevap aynı olmuş: 'Öldürün.' Doğa dostu aile hayvansever Ayten Gergusuz'dan yardım istemişler. Kendisi de bizi aradı ve çiftliğe gittik. Ege’de halk arasında 'Bozörük' denilen 1 buçuk metrelik Coluber Caspius türü bir Hazer yılanı olduğunu tespit ettik. Bu tür durumlarda sinirli hareket eden ve çabuk ısıran bir yılan türü olduğundan, kontrollü bir şekilde, yılana da zarar vermeden vücuduna sarılan çit tellerini keserek yılanı kurtardık. Kurtulan yılan toprağın üzerinden kayarak, doğal yaşam alanına doğru gitti. Hem yılan mutlu oldu, hem de Akyüz ailesi. En çok mutlu olan da ailenin küçük oğulları Robin oldu" ifadelerini kullandı.

"HER CANLI DOĞANIN DENGESİNE KATKI SAĞLIYOR"


Günümüzde leylek ile pelikanı ayırt edemeyen üniversite öğrencilerinin olduğa dikkat çeken Sürücü, "Robin çok şanslı, çünkü doğanın içinde her türlü canlıyla birlikte yaşıyor ve daha şimdiden canlıları ayırt edebiliyor. Aile, birçok insanın söylediği gibi, yılanı öldürmek yerine biz gelinceye kadar ona su vermişler. Doğal dengenin korunması için, günümüzde Alyüz ailesi gibi duyarlı insanlara ihtiyacımız var. Kendilerine duyarlılıkları ve doğaya olan saygıları nedeniyle teşekkür ederiz" dedi.

"ÇİFTÇİLERİN YAKIN DOSTUDUR"


Hazer yılanı ile ilgili bilgiler de veren Sürücü, şunları kaydetti: "Vücut boyları 180 santimetreye kadar uzayan, taşlık dere yataklarını, tarla ve bahçeleri, mezarlıkları ve bataklık bölgelerini seven bir yılan türüdür. Ağaçlara da tırmanabilen Hazer Yılanı, küçük memeliler, kertenkeleler, kuş yavrularıyla beslenir ve tarım ürünlerine zarar veren kemirgenleri yediğinden, çiftçilerin yakın dostudur. Halk arasında bilinenin aksine zehirsizdir, kesinlikle öldürülmemelidir."